≫ 

Medijska scena Srbije: Sve manje vere u tradicionalne medije, a sve više u - društvene mreže

Prihod od medijskog tržišta iznosi 440 miliona evra

  • 0

Na konferenciji "Prava mera medija 2.0" predstavljena je trenutna medijska scena Srbije, sa fokusom na trendove i inovativne primere iz prakse u oblasti medijskih merenja.

U organizaciji Asocijacije medija i uz podršku USAID-ovog projekta "Jačanje okruženja za održivost medija", ovaj događaj organizovan je drugu godinu zaredom.

- Mali je broj zemalja na svetu koji ima ovoliki broj medija, dok je sa druge strane mali broj zemalja sa ovoliko malo novca u medijskom biznisu - započeo je predstavljanje istraživanja "Medijska scena Srbije 2019" prof. dr Srđan Bogosavljević i nastavio:

- Broj medija u Srbiji je iznad mogućnosti tržišta, a u poslednjih 20 godina porastao je na 2357 medijskih jedinica. Prihod od medijskog tržišta iznosi 440 miliona evra. Sa druge strane, pad poverenja u medije je zabrinjavajuć i predstavlja signal da nešto nije u redu sa našim medijskim prostorom.

- Televizija predstavlja glavni izvor informisanja građana, a online mediji postaju jednako značajan kanal komunikacije. Naši građani gube poverenje u tradicionalne medije, ali imaju poverenja u društvene mreže, što pored Grčke predstavlja redak primer u Evropi - objasnio je profesor Bogosavljević iz kompanije "Ipsos Strategic Marketing".

Glavni izvor informisanja građana Srbije i dalje je televizija, 82.6 odsto, dok drugo mesto zauzimaju online mediji sa 56 odsto, dok su društvene mreže na trećem mestu sa 40 odsto.

- Konferencija "Prava mera medija 2.0" jedna je u nizu aktivnosti Asocijacije medija u okviru koje smo predstavili studiju o organizaciji medijskih merenja na tržištima širom Evrope. Naš zajednički cilj je razvoj medija u svetu novih tehnologija, u skladu sa potrebama modernog društva i savremenog poslovanja. Na današnjem događaju predstavljeno je i tržište Srbije, trendovi i problemi u oblasti medijskih merenja, ali i modeli koji funkcionišu u Evropi - izjavila je Izabela Branković, izvršna direktorka Asocijacije medija.

Na dva panela u okviru konferencije stručnjaci iz medijske sfere govorili su o stanju i perspektivama medijskih merenja kao i preporučenom modelu organizacija JIC (Joint Industry Comitee) koji predstavlja funkcionalan način saradnje tri najvažnije grupe aktera na medijskom tržištu – medijskih izdavača, agencija i oglašivača.

- Naša želja je da zajedno sa timom iz Srbije doprinesemo promenama koje će uticati na transparentnost i odgovornost aktera na srpskoj medijskoj sceni. Smatramo da vesti treba da budu tačne, objektivne i omoguće da se čuju glasovi različitih pojedinaca. Ova želja je ambiciozna i ima ekonomske i političke izazove, koji su ponekad čak i neprijateljski. Međutim, verujemo da će medijski ambijent biti transparentniji ukoliko nezavisnim medijima omogućimo alate da priđu široj publici. Želimo da mediji, oglašivači i pre svega građani, osete boljitak na medijskom tržištu - rekla je Kristin M. Lord, predsednica IREX-a, američke razvojne organizacije koja u Srbiji sprovodi USAID-ov projekat "Jačanje okruženja za održivost medija".

Na konferenciji su predstavljena i dva case study koji su posetiocima objasnili više o navikama TV pretplatnika, ali i o novim načinima na koji se meri interakcija digitalnih medija sa publikom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA