≫ 

Snima se film o Ivi Andriću, ljubavnom trouglu i trenu kad su ga nacisti zarobili

Ivu Andrića tumači njegov „stari“ poznanik – Tihomir Stanić

  • 0
Tihomir Stanic, Ivo Andric

Foto: Nikola Tomić, Wikimedia/Stevan Kragujević

Na Palićkom jezeru 1. oktobra počelo je snimanje novog TV filma u produkciji Radio-televizije Srbije - "Proleće na poslednjem jezeru", scenariste Vuleta Žurića, u režiji Filipa Čolovića. Radnja filma prati jedan period života, političku i intimnu sudbinu, našeg velikog pisca Ive Andrića

autorska ekipa filma "Proleće na poslednjem jezeru", osvetljava specifičan trenutak u životu velikog pisca Ive Andrića, u to vreme ambasadora u Berlinu, i drugih jugoslovenskih diplomata koji su deportovani u hotel na Bodenskom jezeru.

Ivu Andrića tumači njegov „stari“ poznanik – Tihomir Stanić.

 
 
 
View this post on Instagram

...a sva je naša nada sa one strane...A post shared by Tihomir Stanic (@tihomir_stanic) on

 

- U samom delu postoji rečenica "Još u mladosti sam poznavao iste ovakve dane, nedelje, mesece bezizlaznog očaja"- Ima svega tu. Tu ga i napadaju, optužuju, tu ima trenutke apsolutne nemoći i nije u stanju da donese nikakvu odluku, u nekim situacijama i stvari se dešavaju mimo njegove volje - rekao je Stanić.

- Možda je čak, ili bih ja to voleo da tako bude, zato što mi pravimo film, najprelomniji trenutak bio taj 1941. godine, gde Andrić kao najviđeniji diplomata od svih diplomata koji su smešteni u hotel na Bodenskom jezeru, a ne daju im da izađu. Oni su u nekoj vrsti zatvora, mada se to tako ne zove, ti ljudi su nekako u njegovim rukama. On ne može da ih izvuče napolje -  izjavio je reditelj Filip Čolović.

Filip Čolović

Filip Čolović Printskrin: RTS

I dok kroz životnu dramu prolaze diplomate Radovan Šumenković, Josip Miličić, Vladimir Vauhnik, Andrić prolazi i kroz ljubavnu dramu sa kostimografkinjom Milicom Babić.

Prvi kadrovi filma "Proleće na poslednjem jezeru" snimljeni su na Paliću. Ekipa je sada na Belom dvoru, a zatim se seli i na druge atraktivne lokacije u gradu.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA