≫ 

Film koji je seksualnu revoluciju doneo u SSSR: Prelepa Barbara bila je poljska Brižit Bardo

Ovaj film sadržao je za to vreme toliko slobodne scene, da su ga ruski distributeri cenzurisali pre objave

  • 3
Anatomija ljubavi Foto: IMDB/Zespół Filmowy Panorama

Kada je poljski film "Anatomija ljubavi" (Anatomia miłości, 1972.) stigao u sovjetske bioskope, distributeri za njega nisu bili spremni. S jedne strane bile su tu erotski elementi, scene koje su vrlo iskreno prikazivale šta se dešava u krevetu između dvoje mladih ljudi. S druge strane, bila je tu ljubav - burna, ružna, očajna, kakvom je dotada niko nije prikazao.

Radnja filma prati Adama i Evu. Eva je nedavno sahranila muža, sa kojim je bila sedam godina, ali koga nikada nije volela i za kog se udala po nagovoru majke. Adama slučajno upoznaje na izložbi i provodi sa njim noć.

To ih oboje uvlači u vezu u kojoj se mešaju ljubav i izdaja, bol i sreća, predavanje drugoj osobi i beg od nje... sve dok na samom kraju njih dvoje ne zamene mesta.

Iako je u Rusiji film bio cenzurisan, odnosno skraćen za sve intimne scene, on je na sovjetsku mladež ostavio veliki utisak. Istovremeno, u istočnoj Evropi "Anatomija ljubavi" je prikazivana cela. U Poljskoj su se gledaoci uporno vraćali u bioskop da još jednom odgledaju prelepu glavnu glumicu Barbaru Brilsku kojoj je prvi put poverena ovako velika rola.

Brilska je i ranije bila naga pred kamerama, ali nikada pre nije nije pokazala ovakvu strast, toliku da je pre snimanja ljubavnih scena pitala svog muža za dozvolu. Odbila je dublerku, ali je tražila od svog filmskog partnera, Jana Novickog, da tokom scena u krevetu nosi najlon čarape.

- Radite šta hoćete, ali on ne sme da me dotakne - rekla je ekipi filma.

"Anatomija ljubavi" ipak je učinila Brilsku seks simbolom u Poljskoj. Film je ubrzo postao jedna od manifestacija seksualne revolucije koja je približavala i sovjetskoj imperiji i kucala na njena vrata.

- Ovo je jedna od mojih omiljenih uloga. Veoma je ozbiljna i dramatična, ali nije je bilo lako odigrati, jer se režiser prvi put usudio da prikaže iskrenu erotiku na platnu - rekla je ona.

I kritičari su joj bili naklonjeni. Govorili su da, da je Brilska rođena "malo zapadnije", ponovila bi uspeh Brižit Bardo i Sofije Loren, te da "nijedna glumica u tom delu Evrope ne zna da tako glumi ljubav".

Baš je u ovom filmu ruski režiser Eldar Rjazanov video Brilsku i pozvao je da glumi u njegovom TV filmu "Ironija sudbine". A uloga Nađe u "Ironiji sudbine" (jednoj od najpoznatijih romantičnih komedija u sovjetskoj produkciji) učinila je da Brilska postane voljenija u Rusiji, nego u sopstvenoj zemlji.

Video: Tako lepa, a unakažena garderobom: Saša Vidić otkrio koja pevačica je na livadi zadigla lažnu Šanel haljinicu, a na skeneru se našao i stajling od 150 dinara!

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Batko

    15. oktobar 2019 | 07:33

    E, gde smo mi tada bili za Ruse. Gledali smo slobodno sve sto se na svetu snimalo.

  • Ceca

    15. oktobar 2019 | 08:29

    Sta sve danas gledamo ovo je i kulturnije

  • Ma

    15. oktobar 2019 | 22:44

    Sećam se odlično tog filma:bio je lep,a B.Brylska i Novický su tada bili zvezde,znači odličan film,kad ga se još i danas sećam!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA