≫ 

Ovaj film je pokvario omiljenu seriju: "El Camino: A Breaking Bad Movie" je veliko gubljenje vremena

"Ono što dobijamo je begunski triler bez uzbuđenja i analiza karaktera bez karaktera..."

  • 3
Džesi Pinkman Printskrin: Youtbe/Netflix

Šest godina nakon što se njegova TV drama završila, Vins Giligan je napravio i dugometražni film "El Camino: A Breaking Bad Movie" kao nastavak serije "Čista hemija" (Breaking Bad). Njegov rezultat je "lenjo ostvarenje", piše Hju Montgomeri za BBC.

Ovom prilikom prenosimo njegov tekst:

- Da li nam je bilo potrebno još "Čiste hemije"? Kad smo napravili distancu od prašnjave drame o svetu droge, sad nam se ona čini kao grozničavi san. Kad se navratim na stare epizode na Netflix-u, pitam se zašto smo bili toliko navučeni na odnos nastavnika hemije Valtera Vajta (Brajan Kranston) i njegovog bivšeg učenika dilera Džesija Pinkmana (Arona Pola)? Prvo nam je bio zabavan, ali se njihov odnos "mrcvario" kako je vreme odmicalo.

Međutim, ovo ne znači da se slava "Čiste hemije" rasula. Još od kraja pete i poslednje sezone, koja je prikazala Vajta i nacističke neprijatelje pod vatrom mitraljeza, mogućnost filmskog nastavka je bila tema ushićenih spekulacija.

Postavljalo se pitanje: U kom smeru bi nastavak mogao da krene? Poslednja scena koja prikazuje Vajta kako krvari na podu pretpostavila je da on više neće biti među živima. Zanimljiv i dramatičan izbor bi bio da se radnja fokusirala na Vajtovu suprugu Skajler, koja je otkrila za muževljeve kriminalne aktivnosti, a onda nevoljno odlučila da se dogovori s njim. Njen moralno kompromitovani put je postao jedan od najinteresantnijih aspekata serije.

Breaking Bad Foto: Profimedia

Kad smo poslednji put videli Skajler, živela je u stanu bez vazduha sa svoje dvoje dece, i radila je kao taksi dispečerka, a njen život prigradskog bogatstva je bio desetkovan. Film koji bi se ovim bavio bi bio vredan pažnje.

Nažalost, to se nije desilo. Umesto toga, Giligan se opredelio za očigledan izbor za Džesija, i za priču veoma ograničenog raspona. Radnja se nastavlja gde je stala, kad Pinkman automobilom prolazi kroz ograde nacističkog ustrojstva iz kog ga je Vajt spasio, i prati narednih nekoliko dana u kojim Pinkman pokušava da pobegne iz Novog Meksika i započne život na Aljasci.

Ono što dobijamo je begunski triler bez uzbuđenja i analiza karaktera bez karaktera. U pojedinim trenucima je toliko dosadno da je avangardno. A onda, kad se određeni incident dogodi, lucidan je. Najbolji deo ovog filma su kadrovi pustinje Novog Meksika koji izgledaju skupo, a to govori da su se producenti potrudili da ovom ostvarenju daju kinematografsku preciznost, iako će ga mali broj ljudi videti u bioskopu.

Ukazujem poštovanje glumcu Aronu Polu koji je u toku godina napravio interesantan lik, ali ovde nema šta s njim da radi. Poslednji kadar izbliza na njegov prazan izraz lica govori nam da li o liku zapravo znamo manje nego ranije.

Ovaj nastavak je lenj i bezizražajan. Nije sigurno, ali "El Camino" je možda uništio legat TV serije i poslužio kao podsetnik na njene najgore aspekte.

(Telegraf.rs/BBC.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA