≫ 

"Dnevnik Diane Budisavljević" konačno i na našem platnu: Premijera 11. novembra u Kombank dvorani

Film je opisan kao istinita priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima

  • 0
Diana Budisavljević, film

Foto: PR

Dugoočekivana srpska premijera filma "Dnevnik Diane Budisavljević" rediteljke Dane Budisavljević održaće se u ponedeljak, 11. novembra u 19 sati u Kombank dvorani.

Ovogodišnji apsolutni pobednik Pulskog filmskogf estivala koji je nakon izvođenja po Hrvatskoj gde je u prepunim salama doživljavao stajaće ovacije, opisan je kao istinita priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima.

Film prati DianuBudisavljević, austrijsku humanitarku  isocijalnuaktivistkinju koja je tokom Drugog svetskog rata organizovala akciju spašavanja i zbrinjavanja 10.000 pravoslavne dece iz ustaških logora.

Diana Budisavljević, film

Uskoro premijera i u Beogradu, Foto: PR

U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na snazi su rasni zakoni, a film prati Austrijanku Dianu Budisavljević koja u jesen 1941. saznaje da se majke i deca pravoslavnog porekla odvode u ustaške logore u blizini Zagreba. Broj i oznaku nepodobnog Srbina dobija i njen suprug, poznati zagrebački lekar Julije Budisavljević.

U atmosferi straha i pretnji, nepokolebiva i predana ideji humanosti, Diana sa nekolicinom prijatelja iz svoga stana pokreće riskantnu akciju kojom je od sigurne smrti spašeno, i u hrvatskim dobrotvorskim porodicama udomljeno, više od 10.000 dece.

Diana Budisavljević, film

Odlična glumačka ekipa, Foto: PR

Završetkom rata njeno austrijsko i građansko poreklo za komuniste postaje nepoželjno, kartoteka dece koju je vodila sa željom da ih jednog dana opet spoji sa roditeljima oduzeta, a zasluge za najveću akciju spašavanja u Drugom svetskom ratu prećutane do današnjih dana.

Dnevnik Diane Budisavljević, pripreman 10 i sniman 5 godina, apsolutni je ovogodišnji pobednik Pulski filmski fetival. Nagrađen je Velikom zlatnom arenom za najbolji film, Zlatnim arenama za režiju, montažu i muziku, kao i nagradama publike i filmskih kritičara.

Najiiščekvaniji hrvatski film u Srbiju dovode This and That productions, festival Slobodna zona i produkcija Hulahop.

Diana Budisavljević, film

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor gledala je film o srpskoj heroini, Foto: PR

Film je u Srbiji podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije i Filmski centar Srbije.

Karte za svečanu premijeru filma Dnevnik Diane Budisavljević, mogu se kupiti u biletarnici Kombank dvorane i na portalu tickets.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA