≫ 

Kolumbijski triler koji budi onaj iskonski strah u čoveku: Koje filmove gledati ovog vikenda

Ako vam se ne sviđa izbor koji nude televizijski kanali, ili vam ne odgovaraju njihovi termini, ili jednostavno želite da budete gospodari onoga što ćete gledati ali ne znate šta, ovo su naši predlozi za kvalitetno proveden vikend

  • 2
Skriveno lice, La cara oculta, Filmski predlozi

Scena iz filma „Skriveno lice“ (špan. La cara oculta) iz 2011. godine. Foto: YouTube/Movieclips Trailers

Večita dilema svakog poštenog filmofila, „šta gledati“, pojačana nezadovoljavajućom ponudom televizijskih kanala čiji se broj zadnjih decenija eksponencijalno povećavao ali često bez unapređenja kvaliteta, može imati samo jedno razrešenje: gledanje filma u sopstvenoj „režiji“ i po vlastitom izboru.

Svakoga petka „tačno u podne“ na rubrici „Pop & Kultura“ moći ćete pronaći tekst sa tri naša filmska predloga, a na vama je da ih prihvatite ili ne. Mi ćemo se s naše strane potruditi da zadovoljimo različite ukuse, znajući da ne možemo zadovoljiti sve. Takođe ćemo se truditi da nudimo šarolik izbor, često našoj javnosti manje poznatih ostvarenja. Uostalom, nema svrhe predlagati vam da gledate „Kuma“, zar ne?

Persona

 

Dužina trajanja: 1 sat 23 minuta

Žanr: Drama

Zemlja porekla: Švedska

Godina proizvodnje: 1966.

Ocena na IMDb: 8,1 (presek 89.679 glasova)

Reditelj: Ingmar Bergman

Scenario: Ingmar Bergman

Glavne uloge: Bibi Anderson, Liv Ulman

Kratki sinopsis: Negovateljica Alma (Anderson) biva dodeljena kao ispomoć Elizabeti (Ulman), pozorišnoj glumici koja je izgubila moć govora, ili jednostavno odbija da govori. Dok svojoj pacijentkinji neprestano priča, uvek ostajući uskraćena za odgovor, počinje da shvata da su njihove dve persone počele da se stapaju.

O filmu: „Mont Everest kinematografske analize“, kako ga nazivaju, nesumnjivo jedno od najvažnijih ostvarenja dvadesetog veka, Bergmanovo remek-delo i, možda, najbolji njegov film, u veoma oštroj konkurenciji s obzirom da je najslavniji švedski i skandinavski reditelj, posebno pedesetih i šezdesetih, proizvodio jedno majstorstvo za drugim — jednostavno je film koji se mora gledati ako ste istinski zaljubljenik u sedmu umetnost a ne u jeftinu zabavu, koja može ali ne mora imati filmski oblik. „Persona“ se može nazvati psihonautičkom eksploracijom ličnosti, podvojenosti, identiteta, ludila, majčinstva, abortusa, lezbijstva... Proslavljeni kritičar Piter Kauvi rekao je: „Svemu što neko kaže za ’Personu’ može se protivrečiti; suprotno će takođe biti tačno“.

Dog Day Afternoon“, kod nas preveden kao Pasje popodne

 

Dužina trajanja: 2 sata 5 minuta

Žanr: Krimić, drama

Zemlja porekla: SAD

Godina proizvodnje: 1975.

Ocena na IMDb: 8,0 (presek 221.455 glasova)

Reditelj: Sidni Lumet

Scenario: Frenk Pirson, P. F. Kluge i Tomas Mur (novinski članak)

Glavne uloge: Al Paćino, Džon Kazale, Čarls Derning, Kris Sarandon, Džejms Broderik, Lens Henriksen, Kerol Kejn

Kratki sinopsis: Sani, Sal i Stivi pokušaju da opljačkaju banku; Sanijev osnovni motiv je želja da svojoj trans-devojci, koja je biološki muškarac, plati operaciju promene pola. Ali Stivi se uspaniči i odmah pobegne, nakon čega pljačka, nevezano za to, propada i postaje talačka kriza i pravi medijski cirkus.

O filmu: Zasnovan na istinitom događaju koji se odigrao u Bruklinu tri godine ranije, ovaj film je svojevremeno pobrao lovorike, primio nekoliko nominacija za Oskara i dobio Akademijinu nagradu za najbolji originalni scenario. Poseban po mnogo čemu, gledaocu će možda najinteresantnije biti to, što je Lumet svoje glumce ohrabrivao da improvizuju, da se dijaloga ne drže kao pijan plota, kako bi ovaj bio što je više moguće realniji i prirodniji. Proizvod je više nego maestralan.

La cara oculta (engleski naziv: „The Hidden Face“), kod nas preveden kao Skriveno lice

 

Dužina trajanja: 1 sat 37 minuta

Žanr: Drama, misterija, triler

Zemlja porekla: Kolumbija

Godina proizvodnje: 2011.

Ocena na IMDb: 7,4 (presek 33.047 glasova)

Reditelj: Andres Baiz

Scenario: Andres Baiz, Arturo Infante (pripovetka), Hatem Kraiće

Glavne uloge: Kim Gutjerez, Klara Lago, Martina Garsija

Kratki sinopsis: Adrijan je talentovani dirigent u vezi sa Belen, sa kojom živi u prostranoj i udobnoj kući na obodu grada. Jednog dana, Belen mu šalje video-poruku u kojoj ga ostavlja; on se vraća kući, ali ona je nestala bez traga. Policija je zbunjena, čak njega sumnjiči za ubistvo. Dok se oporavlja od gubitka, u baru upoznaje lepu Fabijanu, sa kojom započinje vezu. Fabijana se useljava u kuću. Uskoro počinje da čuje bizarne zvukove.

O filmu: Strašan film, i u bukvalnom, i u prenesenom značenju: „strašan“, u smislu fenomenalan, i strašan u smislu da poseduje elemente strave i užasa. Recimo da igra na kartu možda i najiskonskijeg ljudskog straha. Ne usuđujemo se da priložimo trejler, plašimo se da previše otkriva. Ako želite da pogledate ovaj film, učinite to bez ikakvog predznanja.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • petar

    18. oktobar 2019 | 14:20

    dobri predlozi. prva dva gledao vise puta, treci sada skidam po vasoj preporuci

  • Džontra

    18. oktobar 2019 | 17:09

    Solidni predlozi...Uvek sam mislio da je La cara oculta španski film...treba mu malo da se zafura,pa otud U sinopsisu žanr drame,ali kad krene polako se pretvara U dobar,tenzijom nabijen triler.Uz ovo bih onda I dodao El cuerpo,Mientras duermes,El ojos de Julia...sve solidni trileri sa španskog govornog područja...poz.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA