• 1

Kraj zbog kojeg se ledi krv u žilama: Koje filmove gledati ovog vikenda

Ako vam se ne sviđa izbor koji nude televizijski kanali, ili vam ne odgovaraju njihovi termini, ili jednostavno želite da budete gospodari onoga što ćete gledati ali ne znate šta, ovo su naši predlozi za kvalitetno proveden vikend

  • 1

Večita dilema svakog poštenog filmofila, „šta gledati“, pojačana nezadovoljavajućom ponudom televizijskih kanala čiji se broj zadnjih decenija eksponencijalno povećavao ali često bez unapređenja kvaliteta, može imati samo jedno razrešenje: gledanje filma u sopstvenoj „režiji“ i po vlastitom izboru.

Svakoga petka „tačno u podne“ na rubrici „Pop & Kultura“ moći ćete pronaći tekst sa tri naša filmska predloga, a na vama je da ih prihvatite ili ne. Mi ćemo se s naše strane potruditi da zadovoljimo različite ukuse, znajući da ne možemo zadovoljiti sve. Takođe ćemo se truditi da nudimo šarolik izbor, često našoj javnosti manje poznatih ostvarenja. Uostalom, nema svrhe predlagati vam da gledate „Kuma“, zar ne?

The Postman Always Rings Twice“, kod nas preveden kao „Poštar uvek zvoni dvaput

Dužina trajanja: 1 sat 53 minuta
Žanr: Krimić, drama, noar
Zemlja porekla: SAD
Godina proizvodnje: 1946.
Ocena na IMDb: 7,5 (presek 17.124 glasa)
Reditelj: Tej Garnet
Scenario: Hari Raskin, Džejms Kejn (roman)
Glavne uloge: Lana Tarner, Džon Garfild, Sesil Kelavej, Hjum Kronin

Kratki sinopsis: Nik Smit, sredovečni vlasnik restorana pored autoputa, zaposli Frenka Čembersa, radnika koji luta u potrazi za poslom. Frenk započne aferu sa Nikovom suprugom, lepom Korom, koja ga ubedi da joj ubiju muža, ali tako da izgleda kao nesrećni slučaj.

O filmu: Snimljen po istoimenom romanu Džejmsa Kejna iz 1934. godine, predstavlja treću ukupno a prvu od dve američke adaptacije tog književnog dela (u verziji iz 1981. glume Džek Nikolson i Džesika Lang); u pitanju je jedan od najkultnijih holivudskih filmova iz njegovog zlatnog doba, može se reći, jedan od najkultnijih ikada, čiji je naziv ušao u svakodnevni govor čak i u zemljama bivše Jugoslavije, i koji se smatra klasikom noara.

Under the Volcano“, kod nas preveden kao „Pod vulkanom

Dužina trajanja: 1 sat 52 minuta
Žanr: Drama
Zemlja porekla: SAD
Godina proizvodnje: 1984.
Ocena na IMDb: 7,1 (presek 4.508 glasova)
Reditelj: Džon Hjuston
Scenario: Gaj Galo, Malkolm Lauri (roman)
Glavne uloge: Albert Fini, Žaklin Biset, Entoni Endrjus

Kratki sinopsis: 1939. godina. Dok se Evropa sprema za globalnu klanicu, mali gradić na jugu Meksika se sprema da obeleži svetkovinu Dana smrti. Radnja nas vodi kroz jedan dan života opskurnog bivšeg britanskog konzula Džefrija Firmina, koji spas od društva i samoga sebe traži u alkoholu, na užas brata i bivše žene koja se vratila s nadom u pomirenje.

O filmu: Roman Malkolma Laurija po kojem je snimljen, objavljen 1947. ali napisan bezmalo deceniju ranije, bio je polu-autobiografski, zbog čega prikazivanje „Pod vulkanom“ često prati dokumentarac o piscu iz 1976. godine. Inače, Albert Fini je bio nominovan za Oskara za najboljeg glumca u glavnoj ulozi, dok je Nacionalni savet filmskih kritičara svrstao ovaj film u deset najboljih ostvarenja te godine. Pobrao je i druge nagrade, a snimljena su čak dva dokumentarca o njegovom snimanju.

The Skeleton Key“, kod nas preveden kao „Ključ tajni

Dužina trajanja: 1 sat 44 minuta
Žanr: Horor, misterija
Zemlja porekla: SAD
Godina proizvodnje: 2005.
Ocena na IMDb: 6,5 (presek 101.225 glasova)
Reditelj: Ijen Softli
Scenario: Eren Kruger
Glavne uloge: Kejt Hadson, Piter Sarsgard, Džoj Brajant

Kratki sinopsis: Negovateljica dođe u sablasnu kuću na staroj plantaži u Luizijani da vodi računa o invalidu, i nađe se u paklu vudu magije.

O filmu: Ovo ostvarenje je pobralo uglavnom negativne kritike, optuženo je da je prepuno klišea, da mu scenario isuviše prati ustaljene formule, da je glupo, i tako dalje; neka vas to ne spreči da mu pružite šansu. Priča je u stvari prilično originalna, a kraj potpuno jeziv i neočekivan.

(P. L.)

Komentari

  • M

    Ovo nisu ni horori najjači horor je srbija nema dana bez 10 tak ubistava

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima