≫ 

Preporuka za film: Fenomenalna priča o Kejli, devojčici čije snimke na Youtube-u niko ne gleda

"Ne možeš biti hrabar ako nisi uplašen" – "Osmi razred" (2018) - spojler alert!

  • 0
Eighth Grade, osmi razred Printskrin: Youtube/A24 379

"Osmi razred" sjajni film koji je presek jedne generacije koja odrasta sa Snapchatom, Instagramom, tabletom, laptopom, raznim aplikacijama, filterima i istim onim očekivanjima koja su obuzimala mlade ljude decenijama ranije, samo što nije bilo tog velikog interneta. To je film nakon kojeg ćete pomisliti - "što se kod nas ne snimaju filmovi koji su presek jedne generacije, ali da to ne bude o klincima iz Pete beogradske, već o realnim klincima iz neke škole iz koje će izaći i konobari, i profesori, i doktori nauka, i vrhunski majstori..."

Nije baš da mogu da se setim osmog razreda, ali sjajno mogu da se setim šestog, petog... Mada, iako mi se čini da je osmi razred milionima godina daleko od mene, kada sam pogledala film "Osmi razred", kao da sam zagrlila onu neku malu sebe, koja je sve što i glavna junakinja ako ne prošla, a onda makar gledala svojim očima.

Ruku na srce, svi smo makar jednom bili strašno nesigurni, ostali bez glasa kad nije trebalo...

A film "Osmi razred" je savršen ne samo za roditelje, već i za svakog mladog čoveka koji još nije otupio od svakodnevice i želi da vidi šta prolaze osmaci danas.

Sjajne scene 

Draga Kejla, glavna junakinja, odlazi na Youtube, snima svoje snimke u kojim savetuje vršnjake kako treba da budu kul, ali to niko ne gleda, a i ona sama kada se nađe u društvu ne ume da primeni sopstvene savete.

Nekoliko fenomenalnih scena prati Enyina "Orinoco Flow (Sail Away)"...

Ona je divno mlado biće, povučeno, sa svojim mislima, ali pametnim idejama, a škola je surova, klinke bezobrazne, nabeđene i hladne.

Pa čak i kad ode kod njih na žurku.

Da ne pričamo o situaciji kad se zaljubljuje u dečaka koji je faca i koji je pita da li ume da da dobar oralni seks.

Šta ona radi?

Kaže da je sjajna u tome, a onda brzo gugla "oralni seks".

Pa to briše i gugla - "dobar oralni seks".

Kamera nju sve vreme prati, nekad s leđa, nekad uz sjajni odabir muzike, nekad su njene situacije toliko komične da vam dođe da je zagrlite i uzmete sve njene bubuljice i sve ponovo proživite, ali ipak sigurniji i pametniji.

S druge strane, pored Kejle, tu je i njen otac potpuno zbunjen njenim ponašanjem, ali pun razumevanja. I njegova brižljivost vas navodi da se zapitate - gde je njena mama.

Dve odlične stvari koje imaju Amerikanci u školama, a mi nemamo 

Zanimljivo je da će vas ovaj film podsetiti na to da Amerikanci imaju sjajan princip "shadow" među đacima osmog razreda i viših razreda srednje škole. O čemu se radi?

Kada učenik završi osnovnu školu, pre nego što krene u srednju, postaje tzv. "senka" jednog srednjoškolca koji ga upućuje na to šta će se dešavati u narednim danima... I to traje nekoliko dana, a u velikoj meri pomaže da đak krene u srednju bez pretranih stresova.

Interesantna stvar je što, recimo, u šestom razredu imaju foru da u jednu kutiju spakuju stvari za "budućeg sebe", čak se i snime i snimak ostave na flešu, te to zapakuju i otvore tek za dve godine.

Ovaj dugometražni film je prvenac glumca Boa Burnhama.

Pogledajte trejler:

(Telegraf.rs/S.O.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA