≫ 

Rasel Krou je imao 12 potresa mozga glumeći Pepeljugu: Da bi decu sačuvao od bede postao je legenda

Jedna runda, tri runde, dest runda, nema veze. To će biti borba i borba do kraja... Kada prođete kroz ono kroz šta sam ja prošao u protekle dve godine, i Maks Baer i bengalski tigar deluju kao kućni ljubimci

  • 0
Jim Braddock, Cinderella Man, Russell Crowe Foto: Wikipedia/New York World-Telegram and Sun, Profimedia

- Moram da verujem da kada su stvari loše ja mogu da ih promenim - kaže Rasel Krou u filmu "Bajka o bokseru" ("Cinderella man") iz 2005. godine.

Krou je te godine, jož svež posle slave "Gladijatora", igrao Džejmsa Bredoka zvanog Pepeljuga, boksera koji se usred ekonomske krize 1933. godine digao iz siromaštva i postao najpoznatiji sportista u Americi. Vodila ga je jaka, prejaka želja da nahrani svoju ženu i njihovo troje dece.

Od malena, dok su za njega govorili da je "više mišići nego mozak", pokazivao je mnogo talenta za boks. Sve njegove nade bile su usmerene ka ringu. Boks je trebalo da mu donese prihode, fakultetsku stipendiju, budućnost koju većina dece irskih emigranata, rođena u "Paklenoj kuhinji" u Njujorku, nisu mogla da imaju.

Sve je u trenu nestalo kada je u jednom meču njegova desna šaka pukla na nekoliko mesta. Nikada nije uspela da sasvim zaceli i u svakom sledećem meču kosti bi se lomile pod rukavicom. Bredok je mora da napusti boks, svoje snove i jedini dotadašnji izvor prihoda, sve u praskozorje Velike ekonomske krize koja je većinu građana Amerike prevela preko ruba siromaštva.

via GIPHY

OD RINGA DO DOKOVA

Takvo razočaranje bi manjeg čoveka moglo da dokrajči i navede ga da skoči sa Bruklinskog mosta. Ne i Bredoka. Našao je posao na dokovima, prenoseći tovar koji je stizao brodovima. Tu je otkrio da je njegova desna šaka beskorisna pro fizičkom radu isto koliko i u borbi, te da ako hoće tu da ostane, moraće da svu snagu nadoknadi levom. Nije mogao ni da sluti da će ga ta vežba i žrtva vratiti na tron koji mu je nekada izmakao.

via GIPHY

Kada mu je 1934. godine data prilika da se ponovo bori protiv Džona "Kukuruza" Grifina, taj meč je trebalo da samo naglasi Grifinov talenat i put ka slavi. No od "otpisanog" Bredok se pretvorio u sportistu koji ne zna za poraz. Nokautirao je Grifina u trećoj rundi, oslanjajući se na svoju levu šaku, ali i na sposobnost da stojećki podnosi udarce.

Preko noći slava koja mu je tako iznenada izmakla vratila se u punom sjaju. Masa je klicala! Obespravljenim, osiromašenim i poniženim Bredok, čovek iz tog istog naroda, vratio je veru da je ipak sve moguće.

via GIPHY

- Možda je ljudima nekada potrebno da vide da neko drugi može, kako bi i sami mogli - glasi citat iz filma.

ŠAMPION TEŠKE KATEGORIJE

U narednim godinama Bredok se suočio sa nekoliko teškaša, dok mu konačno na crtu nije stao Maks Baer, šampion teške kategorije i poslednji koji je napravio grešku da podceni Bredoka.

via GIPHY

Jer Bredok je u srcu i dalje nosio traume dugogodišnjeg siromaštva - čekanja u redovima za posao i za hleb, noći u kojima je uspavljivao svoju gladnu decu... Gonio ga je ogroman strah da se siromaštvu vrati, veći od činjenice da je Baer dvojicu protivnika ubio u ringu.

- Jedna runda, tri runde, dest runda, nema veze. To će biti borba i borba do kraja... Kada prođete kroz ono kroz šta sam ja prošao u protekle dve godine, i Maks Baer i bengalski tigar deluju kao kućni ljubimci. On možda na mene krene sa topom ili pendrekom, a opet će to biti pknik u odnosu na ono sa čim sa već morao da se suočim - rekao je on.

Uprkos svim očekivanjima Bredok je odlukom sudija, nakon 15 rundi, odneo pobedu u Medison Skver Gardenu. Deo para koji je dobio dao je beskućnicima, hrišćanskoj organizaciji socijalne pravde koja je njemu pomagala, a za ostale pare je konačno uspeo da uspostavi normalan život za njega i porodicu.

Malo nakon toga novinar Dejmon Ranjon dao mu je nadimak "Čovek pepeljuga", onaj koji je na neverovatna način od siromaštva i represije stigao do srećnijih okolnosti.

via GIPHY

Po ovoj priči 2005. godine snimljen je film "Cinderella Man" ili "Bajka o bokseru", sa Raselom Krouom i Rene Zelveger u glavnim ulogama. I sam film se otvara Ranjonovim citatom: "U celoj istoriji boksa nećete naći nijdenu ljudsku priču koja se može porediti sa onom Džejmsa Dž, Bredoka".

Rasel Krou se toliko ozbiljno posvetio ulozi boksera da je tokom treninga i snimanja doživeo ozbiljnu povredu ramena, 12 blažih potresa mozga i dva polomljena zuba.

via GIPHY

(D.D.S.)

Bredok se iz boksa povukao 1938. godine. Umro je 1974. u svojoj 69. godini.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA