Duboki naklon! Biljana Srbljanović oštrim rečima objasnila kakav će biti albanski film o Miloševiću

"Nema nikakav značaj ni intelektualni, ni politički. To su bukvalno glupiranja jednog glumca i od tih para da ide okolo i da troši na sve što troši"

  • 8
Biljana Srbljanovic, Zerar Depardje Foto ilustracija: Telegraf/Guliver/Andreas Rentz/Getty Images/Tanjug/Jaroslav Pap

Dramska autorka Biljana Srbljanović, bez obzira na to što voli Edija Ramu kao umetnika, veruje da albanski film Milošević i mi sigurno neće imati nikakav umetnički kvalitet.

- Sigurno će biti samo za unutrašnju upotrebu u samoj Albaniji, kao što bi bilo da je snimljen u Srbiji samo za nas i eventualno da se tu sad nadmećemo sa Hrvatima – mi imamo Depardjea, a vi ga nemate, kao nekad za 'Mekdonalds'. Nema nikakav značaj ni intelektualni, ni politički. To su bukvalno glupiranja jednog glumca i od tih para da ide okolo i da troši na sve što troši -  smatra Srbljanovićeva.

Da li Depardje politički promišlja i da li poznaje kontekst Balkana?

- Mislim da apsoluntno ne, da ga to apsolutno ne zanima i da to ne krije, i da je to više naš problem, a ne njegov. Pritom očekivati od nekog glumca da radi propagandu za bilo koju zemlju je potpuno sumanuto, očekivati da će snimati filmove u kojima će pokazati u boljem svetlu ovu ili onu zemlju to je toliko neumetnički, a nadam se da im je uzeo pare za tu izjavu, to jest, nama i svakome kome je išao - kaže Biljana Srbljanović.

Dramska spisateljica Biljana Srbljanović Depardjea opisuje kao vrlo specijalnu ličnost koju iz više razloga nazivaju „sveti monstrum“. Potiče iz toliko siromašne porodice u kojoj nisu međusobno ni govorili, a nije završio ni osnovnu školu.

- To je ona vrsta neobrazovanja i nekomunikacije u onomatopejama kao danas što imamo decu koja komuniciraju sa 'E, de si, e'. I sa druge strane, iz želje za potpunom slobodom, ta totalna anarhija koja je vladala, i to ne sa nekim smislom, kao sad smo odlučili da budemo slobodni, hipici su roditelji pa je anarhija među decom, nego jedno užasno siromaštvo gde se nisu uopšte bavili decom, on je bukvalno sam sebe napravio ni iz čega -  ističe Srbljanovićeva.

Izdaja Francuske

O Depardjeu kao biznismenu svet je pričao 2012. godine, kada je francuski predsednik Fransoa Oland najavio povećanje poreza na 75 odsto za superbogate. Depardje je optužio vladu socijalista da kažnjava njegov uspeh, kreativnost i talenat. Otišao je u Belgiju i rekao da želi da se odrekne francuskog državljanstva, što je u francuskoj javnosti okarakterisano kao „jadan nepatriotski čin“.

Jedan od najuglednijih francuskih časopisa u oblasti umetnosti izašao je sa naslovnicom na kojoj je bio crno-beli portret Depardjea ispod kog je pisalo „1948-2013. To je bio Depardje“.

- Užasno je čudno jer na toj vrsti patriotizma insistiraju najviše desničari, a njega su najviše napadali levičarski mediji zbog tog odnosa prema socijalističkom predsedniku, jer on je vratio pasoš. I to je problem, u stvari, to je nešto što se ne radi tamo, i tako krenuo grlom u jagode i tako iz čistog besa, kao sad će da se preseli u Belgiju. Jedan čovek toliko transagresivan, on kako ždere tako i živi i on nema uopšte granicu ni u čemu - navodi Biljana Srbljanović za RTS.

Inače, poznato je i da je Depardje napao Kusturicu, tvrdeći da je veliki gilmski umetnik zapravo samo prevarant, te je Kusturica tada reagovao, što možete pročitati u tekstu ovde  - KUSTA ŽESTOKO UZVRAĆA UDARAC: Depardje je raspadnuti alkoholičar, prevarant i nemoralna drtina!

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosske

    8. novembar 2019 | 13:13

    Svi komentarišu njih dvoje... A kakav trag će ostaviti taj film na mlade albance, samo se seje mržnja, pitam se kada će se ljudi opametiti...

  • straja

    8. novembar 2019 | 12:41

    G-dja Srbljanovic treba da razmisli kolika je razlika(ako postoji) izmedju njenih postupaka i postupaka ipak odlicnog glumca!

  • НиколаНС

    8. novembar 2019 | 13:14

    Е ако је од Биљане дубоки наклон, онда си стварно успео у животу...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA