Subotica ostala bez deda Josipa: Preminuo najposvećeniji ljubitelj filma i pozorišta u 101. godini

Josip Tikvicki iz Subotice više od 80 godina bio je posvećen pozorišnim daskama i filmskom platnuubo

  • 1
Josip Tikvicki

Printskrin: Youtube/Radio-televizija Vojvodine

Filmofil Josip Tikvicki iz Subotice, kome su film i pozorište bili najveća životna ljubav, među Subotičanima poznat i kao čika Tikvicki, preminuo je u nedelju u 101. godini života.

Njegova kuća i njegova sećanja bila su puna filmskih junaka. Svi njegovi putevi završavali su u pozorištu ili u bioskopu, još otkako je Aleksandar Lifka Subotici podario prvi bioskop. Ta velika ljubav započela je davne 1930. godine.

Sećao se i projekcija nemih filmova i voleo je televizijski program.

Dok su drugi išli na letovanja i zimovanja, Tikvicki je u Trst, Zagreb ili Beograd išao samo zbog pozorišnih i filmskih festivala.

Dobio je i nagradu jer je pune dve decenije najverniji posetilac Festivala evropskog filma na Paliću.

- Jako sam se obradovao, a dobro je radovati se. Kažu dobro je i smejati se - pričao je Tikvicki.

Ovaj ljubitelj filma i pozorišta radio je u fabrici čipke. Tamo je, kako je voleo da ističe, proveo 40 godina, dva meseca i 5 dana, a da je više od 80 godina posvećen pozorišnim daskama i filmskom platnu.

- Nikad nisam imao venčanu ženu. Bio sam sam, i imao sam bioskop. Gledao sam sve, od nemog filma, Čaplina, preko ton filma, do filma u boji. Jako volim bioskop. I, znate šta, onaj u Gradskoj kući je bio najlepši. Njega se još uvek sećam, kad su me tamo kao malog vodila moja dva brata.

Jubilarnu stotu godinu Josip je proslavio u društvu Andraša Urbana, Sabolča Tolnaia, Petra Mitrića i drugih kulturnih radnika koji ga nikada nisu zaboravljali i zauvek su mu ostali zahvalni, istakavši da se mnogo raduje kada ga posete ljudi iz pozorišta.

(Telegraf.rs/RTV/Subotica.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    13. novembar 2019 | 11:36

    Сада може да каже директору позоришта,Имреу Девићу,шта су му урадили са позориштем које су Имре,и Радмила,костимограф,учинили најпосећенијих местом од шездесетих,до седамдесетих.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA