≫ 

Preminuo reditelj i profesor Vladimir Petrić (91), suprug Dare Čalenić iz "Žikine dinastije"

Sahrana će biti obavljena u Beogradu u najužem krugu rodbine, po želji gospodina Petrića

  • 0

Vladimir Petrić, reditelj i profesor Harvardovog Univerziteta, osnivač Harvardovog filmskog arhiva i pionir Televizije Beograd, preminuo je u 91. godini u Beogradu.

Sahrana će biti obavljena u Beogradu u najužem krugu rodbine, po želji gospodina Petrića.

Vladimir Petrić je bio suprug Dare Čalenić, glumice najpoznatije po ulozi supruge Žike Pavlovića, Dare, u "Ludim godinama".

Vladimir Vlada Petrić

Printskrin: Youtube/Vladimir Vlada Petrić

Značajnu energiju uložio je i u očuvanje nasleđa Slavka Vorkapića, čije su postavke o kinesteziji bile početna inspiracija za Petrićevu filmsku teoriju. Kao neumorni zagovornik autentičnog filmskog izraza, poslednjih nekoliko godina Vorkapiću u čast dodeljuje nagradu jedinstvenog koncepta - za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu na Festivalu autorskog filma.

Kao aktivan borac za zaštitu filmskog nasleđa, Petrić je donirao opremanje čitave jedne sale u Jugoslovenskoj kinoteci.

Dara Čalenić

Dara Čalenić / Prinskrin: Youtube/Domaci Filmovii

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, povodom smrti našeg znamenitog reditelja, fimskog kritičara i teoretičara Vladimira Vlade Petrića, uputio je telegram saučešća sledeće sadržine:

- U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam najdublje saučešće članovima porodice i poštovaocima dela Vladimira Vlade Petrića.

Na pozorišnoj i filmskoj sceni ostaće upamćen kao harizmatični reditelj, vrsni poznavalac i teoretičar filma i profesor koji je nadahnuo brojne generacije svojom inspirativnom energijom. Verovao je da je mašta, uobrazilja čoveka pokretačka snaga koja je u osnovi stvaralačkog čina, nekad u stanju da premaši samog autora. Od svoje bogate mašte stvarao je dela koja će ostati udžbenici sedme umetnosti. Ostavio je najdublji trag u srpskoj kulturi i promišljanju filma, i borio se da film postane, i ostane, istinski organon života.

U Americi je osnovao i vodio Filmski arhiv Harvarda kroz koji je radio na promociji filmske umetnosti i podsticanju multidisciplinarnog pristupa njegovom izučavanju.

Petrićev odlazak predstavlja veliki i nenadoknadiv gubitak za srpski film i srpsku kulturu uopšte - saopštio je Vukosavljević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA