25. festival autorskog filma slavi mlade domaće autore

Šest domaćih premijera u 9 dana

  • 0
25. FaF

Foto: Miodrag Baždar

Na ovogodišnjem Festivalu autorskog filma, koji se održava od 22. do 30. novembra, publika će imati priliku da pogleda nekoliko domaćih premijera. Filmovi, koje je gledala publika svetskih filmskih festivala, prvi put će biti prikazana beogradskoj publici na Festivalu autorskog filma.

Film Maše Nešković ‚‚Asimetrija’’ će svoju premijeru imati u subotu, 23. novembra u 19 časova u Kombank Dvorani. Film je premijerno prikazan u okviru programa „New Directors Competition” 43. Mostre u Sao Paulu, u Brazilu. U ovom ostvarenju koje dovedi u pitanje transformaciju ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju, uloge tumače: Daria Lorenci Flatz, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Lola Vitasović, Mateja Poljčić, Dubravka Kovjanić, Milica Stefanović, Tamara Krcunović, Ljubomir Bandović...

Domaći film ‚‚Moj jutrarnji smeh“, debitanta Marka Đorđevića svoju svetsku premijeru imaće upravo na 25. Festivalu autorskog filma u Kombank Dvorani 26. novembra u 21.30 časova.

„Moj jutarnji smeh“ je priča o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“ i čiji su roditelji  pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Ove godine Festival autorskog filma je u potpunosti posvetio svoj program mladim domaćim autorima i pored filmova „Asimetrija“ i „Moj jutarnji smeh“ koji su deo glavnog takmičarskog programa, na repertoaru Festivala naći će se još četiri filmska ostvarenja.

Dve mlade autorke, svetsku premijeru svojih filmova imaće upravo na 25. FAF-u. Milena Grujić, talentovana mlada rediteljka prikazaće svoj debitantski film AS(25) u Domu omladine Beograda 28. novembra od 19.30h.

Marina Radmilac sa svojim ostvarenjem  „Who the fuck are you?“ , koju žanrovski definiše kao crno-bela psihodelik pank drama, nastupa 28. novembra u Dvorani Kulturnog Centra od 19h.

Program Hrabri Balkan, najmlađa programska celina na Festivalu, u okviru svoje selekcije prikazaće dva domaća filma, koja imaju već uspešan festivalski život.

„A sad se spušta veče“ dokumentarni film Maje Novaković prikazuje život dve bake koje žive izolovano na brdima Istočne Bosne. Priroda je entitet sa kojim bake „pričaju”, osluškuju ga i poštuju. Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. Film publika može da pogleda u okviru slota filmova Hrabri Balkan u Domu omladine 28. novembra u 17.30h.

Stefan Đorđević i njegov film „Poslednja slika o ocu“ upravo je pokupio sve simpatije žirija na Zagreb Film Festivalu čije obrazoloženje glasi: „Posljednja slika o ocu je potresna priča o odnosu oca i sina. Autor je slikovno u potpunosti dočarao težinu odnosa i same situacije u kojoj se likovi nalaze“. To je četvrta nagrada za ovaj film nakon svetske premijere u Lokarnu u avgustu 2019. godine, a domaća publika će film moći da pogleda u ponedeljak  25. novembra od 19h u Dvorani Kulturnog centra.

Više o programu 25. Festivala autorskog filma na sajtu Festivala faf.rs.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA