≫ 

Neprimetni detalji u "Senkama 2": Zarad Kaponea izdao je Pavelića, a glava bika otkriće sve

Kažu da je kralj bio toliko besan, da je sve posmatrao skriven iza zavese

  • 7

Naredna epizoda druge sezone "Senki nad Balkanu" emituje se večeras, a o prethodnoj još ne prestaje da se priča. Da li ste znali da VMRO verovatno nije bio "ruka koja je držala pištolj" u pokušaju atentata na kralja Aleksandra u Zagrebu, kao što je to prikazano u seriji? Ili šta simbolišu glava bika i pacovi koje su ostavljeni pored leša minera na Avali?

Ovo su detalji iz prethodne epizode koji su vam možda promakli:

Kralj je bio toliko besan

Prva epizoda otvara se arhivskim snimcima i scenom pokušaja atentanta na kralja Aleksandra u Zagrebu 1933. godine. Do ovog neuspelog ubistva zaista je došlo, ali nije bilo toliko dramatično kao što je prikazano u seriji. Naime, sam kralj je tek te večeri na prijemu u hotelu "Esplanada" saznao da je bio meta Pavelićevih terorista i da je upravo izbegao smrt.

Aleksandar Karađorđević, Zagreb 1933 Kralj Aleksandar u Zagrebu 17.12.1933. Printkskrin: Jugoslovenska kinoteka

Pavelić, koji se krio u Italiji, uputio je dvojicu dobro obučenih terorista - Petra Oreba i Ivana Herničića, da ubiju kralja tako što će baciti bombe na njegov automobil. U “Senkama” je prikazano da je u atentatu učestvovao i Hadži Arsov tj. njegov VMRO, ali za to danas nema dokaza i smatra se da je ovaj pokušaj ubistva izveo samo ustaški pokret.

Zločin planiran 17. decembra nije ostvaren, jer je jugoslovenska policija uspela da ga na vreme otkrije i spreči, uhapsivši atentatore. O tome odakle inspektorima podaci o atentatu danas nema pouzdanih podataka.  Pričalo se da je u razotkrivanju počinilaca pomogla bivša Pavelićeva ljubavnica koja je, iz samo njoj znanih razloga, policiji sve kazala. Drugi izvori tvrde da su atentatori uhvaćeni u stanu pre nego što su i pokušali da išta urade, a treći da su, videvši koliko je ljudi na ulicama izašlo da dočeka kralja Oreb i Herničić su sami rešili da atentat pokušaju drugom prilikom, ali su uhapšeni nakon toga.

Senke nad Balkanom Ante Pavelić u seriji "Senke nad Balkanom". Printskrin: RTS/Senke nad Balkanom

Sam kralj je bio toliko besan da je sutradan prošetao glavnom ulicom Zagreba, zastajući i pričajući sa oduševljenim stanovništvom, i to u pratnji samo jednog ađutanta. No, istovremeno vest da žele da ga ubiju ga je i povredila. Tri dana kasnije, skriven iza zavese, lično je prisustvovao saslušanju uhvaćenih atentatora. Potom je naglo prikinuo posetu Zagrebu i uputio se na Bled, gde je napisao svoj testament.

Ovo je, inače, zvanično bio treći pokušaj ubistva Aleksandra Karađorđevića. Prvi (za koji mnogi istoričari danas nisu sigurni da se uopšte odigrao) navodno su pokušali pripadnici Crne ruke u Solunu 1916. Tada je došlo do Solunskog procesa (koji će, kako su odavno najavili tvorci ove serije, biti važna istorijska okosnica radnje "Senki 2") i pogubljenja njihovog vođe Dragutina Dimitrijevića Apisa.

Nakon usvajanja Vidovdanskog ustava, 1921. komunisti su u Beogradu pokušali da ubiju kralja, ali i ovaj atentat je završen neuspešno. Treći je bio ovaj pomenuti u Zagrebu. Aleksandar I Karađorđević zaista je pogubljen u četvrtom atentatu u Marseju 9. oktobra 1934. godine.

Potpis ubice

U prvoj epizodi na Avali, kod spomenika Neznanom junaku ostavljen je leš minera Barjaktarevića. Sa leša je isečen prst, na njega je bačen mrtav pacov i, dalje od tela minera, glava bika. Pacov, baš kao i krtica, jeste prljava životinja podzemlja, zbog čega je oduvek bio simbol izdaje, prevrtljive osobe i one koja odaje tajne. Pacove, doduše, vidimo i u predstavi u Mirićevom klubu.

Senke nad Balkanom 2 Šta govore ovi tragovi? Printskrin: Youtube/Senke Nad Balkanom

Sa druge strane, bik se može povezati sa već pomenutim Apisom. Apis ili Hapis je bio deo staroegipatskog kulta bikova, ali za razliku od ostalih životinjskih totema, koji su bili samo veza do boga, za Apisa se verovalo da u sebi nosi samog boga, tj. da je on ovaploćenje boga Ptaha. Ipak ubrzo je Apis povezan sa Ozirisom (bogom podzemlja, vaskrsenja, života i vegetacije), a na kraju sa Atumom (bogom od koga nastaje i kojim se završava svet).  Dragutin Dimitrijević je nadimak Apis dobio još u školi od svojih drugara zbog kršne konstitucije i izuzetne energije. Apis na grčkom znači "pčela", a na egipatskom "bik".

Desna ruka Pavelića, leva Kaponea

Na samom početku epizode, odmah nakon pokušaja atentata, pukovnik Đolović presreće jednog od Pavelićevih saradnika - Anta Godinu. U zamenu za to da bude "krtica" u ustaškom pokretu, Đolović Godini nudi da zažmuri na njegovu trgovinu narkotika preko područja Jugoslavije.

ante godina Ante Godina je jedan od novih likova u seriji Printkskrin: Nova S

Ante Godina i ova scena nisu izmišljotina. Godina je zaista postojao, bio je ustaša i saradnik ozloglašenog američkog kriminalca Al Kaponea. Štaviše, Kaponeu i Godini su majke obe bile iz Rijeke, što je preporučilo Hrvata da bude u najužem krugu Bigboja. Pre hapšenja 1931. Kapone je Godinu poslao u Jugoslaviju, odakle je trebalo da vodi ogranak isporuke narkotika u SAD.

Doduše, ovu "ponudu koju nije mogao da odbije" nije mu isporučio Đolović, već Vladeta Milićević, specijalni policajac Kraljevine Jugoslavije, i to u luskuznom hotelu "Saher" u Beču. Istorija i fikcija se tu manje-više susreću.

Al Kapone Al Kapone Foto: Wikimedia/Chicago Bureau (Federal Bureau of Investigation) - Wide World Photos

Baš kao u "Senkama", pod pretnjom da će ga Kaponeu predstaviti kao izdajnika i zapleniti svu drogu u toku švercerskog kanala, Godina je pristao da obaveštava o svim ustaškim akcijama protiv Kraljevine Jugoslavije, što je i radio. Sredinom septembra 1934. javio je i da se sprema atentat na kralja Aleksandra. Na sam dan atentata u Marselju, odnosno osam sati pre ubistva Aleksandra Karađorđevića, uputio je Milićeviću u Pariz otvoreni telegram sa imenima atentatora.

Nova epizoda "Senki" emituje se večeras od 20 sati. Javljajte nam svoje utiske.

Video: Andrija Kuzmanović o svom dedi iz Senki, Marku Nikoliću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mali

    18. novembar 2019 | 20:36

    Ima li gde na internetu da se gleda ova serija?

  • Kostadin

    19. novembar 2019 | 09:06

    Katastrofa ovaj Đuričko što igra Megrea. Kako neko može ovako loše da radi.

  • Petar

    19. novembar 2019 | 12:06

    Na kom program seemituje serija?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA