Zašto je "Uspavana dolina" Tima Bartona potcenjeni dragulj

Žandar Ikabod Krejn dolazi u ruralno mestašce kako bi rešio uzrok smrti nekoliko lokalaca, koji su pronađeni odsečenih glava...

  • 1
Džoni Dep

Foto: Printskrin/YouTube/Movieclips Classic Trailers

Kad se pomene animirano ostvarenje "Noćna mora pre Božića" (The Nightmare Before Christmas) većina ljudi pomisli na Tima Bartona. Film odiše atmosferom i stilom specifičnim za ovog američkog režisera, međutim, Barton ga nije režirao (već Henri Selik), ali ga jeste producirao.

Ali, postoji Bartonovo ostvarenje koje je, takođe, prikladno sablasnoj, melanholičnoj sezoni jeseni, a to je Uspavana dolina (Sleepy Hollow), režiserov horor prikaz zasnovan na čuvenom književnom delu Vašingtona Irvinga pod nazivom "Legenda o Uspavanoj dolini".

Prema rečima novinara portala Collider, "Uspavana dolina" je "zastrašujuće i prelepo delo kinematografije".

Bezglavi konjanik

Foto: Printskrin/YouTube/Movieclips Classic Trailers

Film je premijerno prikazan 1999. godine. Ispunjen je scenama krvi i nasilja, ali i Bartonovim kreativnom, umetničkom notom. Scenografija i kostim su besprekorni i verno oslikavaju vreme ove priče.

Radnja se odvija u 18. veku u holandskom selu Uspavana dolina u Vestčester okrugu države Njujork. Žandar Ikabod Krejn dolazi u ovo mestašce kako bi rešio uzrok smrti nekoliko lokalaca, koji su pronađeni odsečenih glava. Krejnu meštani kažu kako veruju da je prikaza bezglavog konjanika odgovorna za ova ubistva...

Lisa Mari

Foto: Printskrin/YouTube/Movieclips Classic Trailers

Ikaboda Krejna glumi Džoni Dep, i njegov smotan, ali inteligentan lik daje poseban šarm ovom ostvarenju. Uz njega, svoj doprinos su dali i Kristina Riči, Miranda Ričardson, Majkl Gambon, Kasper Van Dien, Džefri Džons i Lisa Mari - svi u zapaženim ulogama.

Od prvog do poslednjeg kadra, kinematograf Emanuel Lubecki na odličan način dočarava sablasnu atmosferu. Imate osećaj kao da ste deo ove male zajednice gde svako svakog poznaje.

Kristina Riči

Foto: Printskrin/YouTube/Movieclips Classic Trailers

Iako je zaradio duplo više od uloženog budžeta, danas se Uspavana dolina retko pominje. Predstavlja Bartonovo delo koje nije pobralo mnogo pažnje. Nikome nije poznat razlog. Sve je tu. Moguće je da je višestruko odsecanje glava za pojedine "preveliki zalogaj".

Iz Collider-a ističu da, iako je "prožet jezivim scenama, film predstavlja divno ostvarenje i uživanje za gledanje".

(Telegraf.rs/Collider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA