• 1

Sa budžetom od milion dolara zaradio je 225 puta više: Jedan od najboljih sportskih filmova ikad

Bio je nominovan za ukupno 10 Oskara, dobivši 3, uključujući i onaj za najbolji film...

  • 1

Na današnji dan 1976. godine održana je premijera filma "Roki" (Rocky), ostvarenja koje je Silvestera Stalonea smestilo među ikone holivudske kinematografije.

Film prikazuje put od siromaštva do bogatstva i slave "američkog sna" Rokija Balboe, neobrazovanog italijansko-američkog boksera plemenitog srca. Roki prvenstveno radi kao sakupljač dugova za izvesnog zelenaša u Filadelfiji i učestvuje u borilačkim klubovima, a onda dobija priliku da se oproba u profesionalnom boksu, u teškoj kategoriji.

Uprkos budžetskom iznosu od 1 miliona dolara, ostvarenje je zaradilo 225 puta više, postavši finansijski najuspešniji film 1976. godine. Kritičari su ga pozitivno ocenili, pa je bio nominovan za ukupno 10 Oskara, dobivši 3, uključujući i onaj za najbolji film.

Roki

Foto: Printskrin/YouTube/JohnVexer

Godine 2006. "Roki" je svrstan u Nacionalni filmski registar SAD kao "kulturološki, istorijski i estetski značajan". Takođe, ostvarenje je na drugoj poziciji najboljih sportskih filmova ikad napravljenih, odmah iz "Razjarenog bika".

Usledili su i nastavci: Roki II (1979), Roki III (1982), Roki IV (1985), Roki V (1990), Roki Balboa (2006), Krid: Rađanje legende (2015) i Krid 2 (2018). Stalone glumi u svih sedam, napisao je prvih šest, i režirao je četiri. U julu 2019. Stalone je u jednom intervjuu napomenuo da su u toku pregovori za film koji bi se bavio mladim Rokijem pre nego što je postao šampion.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima