≫ 

Sa budžetom od milion dolara zaradio je 225 puta više: Jedan od najboljih sportskih filmova ikad

Bio je nominovan za ukupno 10 Oskara, dobivši 3, uključujući i onaj za najbolji film...

  • 1

Na današnji dan 1976. godine održana je premijera filma "Roki" (Rocky), ostvarenja koje je Silvestera Stalonea smestilo među ikone holivudske kinematografije.

Film prikazuje put od siromaštva do bogatstva i slave "američkog sna" Rokija Balboe, neobrazovanog italijansko-američkog boksera plemenitog srca. Roki prvenstveno radi kao sakupljač dugova za izvesnog zelenaša u Filadelfiji i učestvuje u borilačkim klubovima, a onda dobija priliku da se oproba u profesionalnom boksu, u teškoj kategoriji.

Uprkos budžetskom iznosu od 1 miliona dolara, ostvarenje je zaradilo 225 puta više, postavši finansijski najuspešniji film 1976. godine. Kritičari su ga pozitivno ocenili, pa je bio nominovan za ukupno 10 Oskara, dobivši 3, uključujući i onaj za najbolji film.

Roki

Foto: Printskrin/YouTube/JohnVexer

Godine 2006. "Roki" je svrstan u Nacionalni filmski registar SAD kao "kulturološki, istorijski i estetski značajan". Takođe, ostvarenje je na drugoj poziciji najboljih sportskih filmova ikad napravljenih, odmah iz "Razjarenog bika".

Usledili su i nastavci: Roki II (1979), Roki III (1982), Roki IV (1985), Roki V (1990), Roki Balboa (2006), Krid: Rađanje legende (2015) i Krid 2 (2018). Stalone glumi u svih sedam, napisao je prvih šest, i režirao je četiri. U julu 2019. Stalone je u jednom intervjuu napomenuo da su u toku pregovori za film koji bi se bavio mladim Rokijem pre nego što je postao šampion.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA