≫ 

Dani slovenačkog filma u sedam gradova u Srbiji

Otvaranje manifestacije u 19:30h upotpuniće izložba povodom 100 godina od rođenja Franca Štiglica, istaknutog scenariste, filmskog i TV reditelja

  • 2
Neću više da budem luzerka Insert iz filma "Neću više da budem luzerka" / Printskrin: YouTube/Dani Slovenačkog Filma

Dani slovenačkog filma, u organizaciji Društva Slovenaca "Sava", ove godine će se održati peti put, u sedam gradova u Srbiji - Beogradu, Novom Sadu, Smederevu, Kovinu, Pančevu, Nišu i Vršcu.

Beogradska publika će od 6. do 9. decembra, u zgradi Jugoslovenske kinoteke imati priliku da pogleda osam dugometražnih filmova (tri igrana i pet dokumentarnih), i sedam kratkometražnih filmova (četiri igrana i tri dokumentarna).

Reviju će otvoriti ostvarenje "Neću više da budem luzerka", rediteljke Urše Menart, a potom i kratak film "Raj", Mitje Ličana i Sonje Prosinc.

Drugog dana publika će imati priliku da pogleda ostvarenje "Izbrisana", Mihe Macinija i Dušana Joksimovića, a potom i portret pronalazača Petra Florijančiča, dokumentarac Vena Jemerčiča, "Stogodišnji san".

Gosti ovogodišnje filmske revije su dve grupe pograničkih i prekograničkih Slovenaca.

Kinoatelje iz Gorice predstaviće svoju produkciju, radionicu i dokumentarnu sagu "Miren dan", Jana Mozetiča, dok će se brojni članovi porodice Kardoš iz Prekmurja predstaviti filmom "Stric Geza ide u Zaturce", Štefana Kardoša.

Pored filmskog programa, osmišljeni su i prateći programi DSF 2019, koji će sadržajno upotpuniti ovu manifestaciju.

Otvaranje manifestacije u 19:30h upotpuniće izložba povodom 100 godina od rođenja Franca Štiglica, istaknutog scenariste, filmskog i TV reditelja. Narednog dana u Kinoteci u 13h, njemu u čast biće upriličen i okrugli sto.

Publika će imati priliku da pozdravi goste iz Kinoteke Slovenije, Filmskog centra Slovenije i slovenačkog filmskog arhiva, autore i autorke filmova u programu, a razgovor će voditi dr Ivana Kronja.

Takođe, u Kinoteci narednog dana u 12h biće održana prezentacija Kinoateljea Gorica.

Tribina na temu: Granica održaće se 9. decembra, sa početkom u 13h, a govoriće se o filmskoj umetnosti, etnologiji, antropologiji, geografiji i političkoj istoriji, a njen fokus biće manjinske kulture i njihov način života, slovenačke i druge etničke manjine u graničnim područjima Regiona i nekadašnje SFRJ.

Tri dana pre početka revije će u Domu kulture studentski grad biti prikazani filmovi studenata AGFRT i eksperimentalni filmovi slovenačkih multimedijalnih umetnika.

Filmovi sa glavnog programa biće u istom periodu prikazani i u Novom Sadu, Smederevu, Kovinu, Pančevu, Nišu i Vršcu.

Video: 2Cellos napravili lom u Sloveniji

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA