Ovo je najsmrtonosniji film svih vremena: Čak 92 člana ekipe "Džingis-kan: Osvajač" su preminule

Džon Vejn je preminuo od raka pluća, dok je Suzan Hejvord smrtno obolela od raka mozga...

  • 8
Džingis kan osvajač

Foto: Printskrin/YouTube/Umbrella Entertainment

Holivudski megahit "Džingis-kan: Osvajač" ostaće upamćen kao jedan od najsmrtonosnijih filmova ikad.

Snimanje ovog istorijskog ostvarenja počelo je davne 1954. godine. Ulogu mongolskog poglavice Džingis Kana tumačio je čuveni Džon Vejn, a njegovu izabranicu, tatarsku princezu, igrala je Suzan Hejvord.

Projekat je bio izuzetno ambiciozan i pre svega skup, obećavao je pompu. Iza njega je stajao čuveni Hauard Hjuz, pionir vazduhoplovstva i bogati producent.

Džingis-kan osvajač

Foto: Printskrin/YouTube/Umbrella Entertainment

Snimanje su remetili veliki problemi sa vrućinom i nepristupačan teren. Tada je za kadrove izabrana pustinjska lokacija u državi Juta, koja je odgovarala scenama azijskih stepa u kojima je osvajao Džingis Kan.

Ova odluka pokazala se kobnom po celokupnu filmsku ekipu, jer je lokacija za snimanje bila nedaleko od ozloglašene oblasti za nuklearna testiranja u Nevadi.

Više od 100 testiranih nuklearnih bombi stvaralo je radioaktivne oblake visine nekoliko hiljada metara, čije su smrtonosne čestice raznosili jaki vetrovi, pa je lokacija na kojoj je snimano bila prekrivena smrtonosnom prašinom.

Džingis-kan osvajač

Foto: Printskrin/YouTube/Umbrella Entertainment

Filmsku ekipu činilo je 220 ljudi; od kojih je čak 92 umrlo od raka. Džon Vejn preminuo je od raka pluća, dok je Suzan Hejvord smrtno obolela od raka mozga.

Hauard Hjuz osećao se krivim za brojne smrti, budući da je on izabrao kobnu lokaciju. Kada je početkom 70-ih godina prošlog veka primetio da članovi filmske ekipe umiru, platio je neverovatnih 12 miliona dolara da bi kupio sve postojeće primerke filma. Nije želeo da se film uopšte prikazuje.

"Osvajač" je za vreme Hjuzovog života bio "pod ključem", a ponovo je emitovan tek nakon njegove smrti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • moca

    5. decembar 2019 | 17:16

    I šta sada kažete ? Zagrevanje planete , klimatske promene , topljenje leda ....! U američkoj pustinji testirano stotine nuklearnih bombi . Koliko hiljada su testirali Englezi , Francuzi , Rusi .... testirali po pustinjama , morima , okejanima ... zagadili sve živo , stvorili veštačku hranu i sada nama sole pamet kako treba da zaštitimo i pošumimo prirodu . Strašno !

  • Vota

    5. decembar 2019 | 17:26

    To je bio samo osiromaseni uranijum od testiranja municije isto kao u Nisu i na Kosovu.

  • Milan

    5. decembar 2019 | 17:31

    Kolonisti, osvajači tj. odvratni kapitalisti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA