≫ 

Otvoren međunarodni festival kvir filma Merlinka

Posle ceremonije otvaranja prikazan je gruzijsko-švedsko-francuski film "A onda smo plesali" Levana Akina, koji je ovogodišnji švedski kandidat za Oskara

  • 2
Merlinka 2019

Foto: Tanjug/ Filip Kraincanic

Međunarodni festival kvir (queer) filma Merlinka, 11. po redu, otvoren je večeras u Domu omladine u Beogradu.

Festival su otvorili reditelj Entoni Hikling i novinar i osnivač nagrade Kvir palma na Kanskom festivalu Frenk Fajnens-Madureira, predstavnici Francuske čija je kinematografija u fokusu festivalskog programa, a koji su ujedno i gosti festivala.

- Imam iskustvo u pozorištu i perfomansu, tako da je moj rad spoj različitih formi umetnosti - rekao je Hikling i opisao svoje filmove kao veoma intenzivne.

Posle ceremonije otvaranja prikazan je gruzijsko - švedsko - francuski film "A onda smo plesali" Levana Akina, koji je ovogodišnji švedski kandidat za Oskara, dok su muzičko - scenski deo svečanog programa obeležili koncert domaće R&B zvezde Nikolije i performans pod nazivom "Jeste li gladni“ Branka Miliskovića u kome glumi Mariju Antoanetu.

Merlinka 2019

Merlinka 2019 Foto: Tanjug/ Filip Kraincanic

Pod sloganom "Liberté, Égalité, Queernité" u okviru festivala koji se održava do 8. decembra u Domu omladine Beograda biće prikazano 120 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova, među kojima i filmovi iz Brazila, Meksika, Indije, Vijetnama, Južnoafričke republike, Australije i drugih.

Većina filmova ovenčana je najprestižnijim svetskim nagradama na filmskim festivalima poput Festivala u Kanu, Berlinala, Festivala u Veneciji i drugih.

- Ja se svake godine nadam da će se produkcija srpskog kvir (queer) filma razbuktati, te da će tako u programu biti više filmova iz Srbije, ali nažalost, u programu je samo jedan, pored ostalih koji dolaze iz svih delova sveta. Nadam se da će filmovi iz regiona koji će ove godine biti prikazani na neki način podstaći da se stanje srpske LGBT produkcije promeni - rekao je direktor festivala Predrag Azdejković.

Merlinka 2019

Merlinka 2019 Foto: Tanjug/ Filip Kraincanic

U okviru pratećeg programa održana je tribina "Prevencija suicida među LGBT + mladima“, a pre svečane ceremonije otvorena je i izložba “Trans Balkan” Aleksandra Crnogorca, nakon čega su Dreg kraljice iz Haus of KayGie oživele likove iz legendarnih filmova, kao što su Mortiša Adams, Grdana, Zelena veštica iz Oza, Nevesta iz Kill Bill, Kruela DeVil, Ursula iz Male sirene, i druge.

Svečano zatvaranje festivala i proglašenje najboljih filmskih ostvarenja zakazano je za nedelju, 8. decembra, u 21 sat, u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Tom prilikom biće dodeljene nagrade za najbolje filmove u 7 kategorija (igrani, dokumentarni, kratki, ultrakratki, animirani, Promaja - za filmsku hrabrost i specijalna nagrada festivala).

Na svečanom zatvaranju nastupiće slovenačka grupa "Sestre" koja je predstavljala Sloveniju na Evroviziji 2002. godine, a koja je publici poznata i po učešću u drugoj sezoni serije "Senke nad Balkanom".

Merlinka 2019

Merlinka 2019 Foto: Tanjug/ Filip Kraincanic

Merlinka festival održava se svakog decembra od 2009. godine u Domu omladine Beograda u znak sećanja na Vjerana Miladinovića Merlinku, a sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji.

Ove godine, Merlinka festival i European film challenge takmičenje pozivaju sve zainteresovane da učestvuju u filmskom izazovu i da se registruju na , kako bi gledanjem filmova osvojili dodatne bodove i povećali šansu za besplatan odlazak na Berlinale.

Video: Najduži šal od perja napravljen je u spomen na hrabrost gej zajednice

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA