Zasnovan na bajci braće Grim: "Princeza i žabac" je kratak povratak tradicionalnoj Dizni animaciji

Film su režirali Ron Klements i Džon Masker koji su stvorili Diznijeve klasike "Mala sirena", "Aladin" i "Herkules"

  • 0
Princeza i žabac

Printskrin: YouTube/Walt Disney Animation Studios

Nakon premijere ostvarenja "Princeza i žabac" (The Princess and the Frog) mnogi od nas su pomislili da će Dizni i naredne filmove praviti kroz tradicionalnu animaciju preko koje je iznedrio svoje najpoznatije crtane klasike.

Međutim, sledeće godine je prikazan Tangled, priča o Zlatokosi, koja nas je u tome razuverila, vrativši kompjutersku animaciju.

"Princeza i žabac" je 49. animirani Diznijev film, zasnovan na bajci "Žablji princ" (The Frog Prince) braće Grim. Radnja se odvija u Nju Orleansu i prati život Tijane, vredne konobarice koja želi, ali ima finansijskih poteškoća da otvori svoj restoran. Nakon što poljubi princa kog je zli vudu čarobnjak pretvorio u žabu, i Tijana postaje žaba, pa zajedno sa princom kreće na avanturu povratka u svoje prvobitno telo.

Princeza i žabac

Printskrin: YouTube/Walt Disney Animation Studios

Film su režirali Ron Klements i Džon Masker koji su stvorili Diznijeve klasike Mala sirena, Aladin i Herkules. I ovaj film su napravili putem tradicionalne animacije, a vratili su i muzičke numere koje su se 2000-ih retko pojavljivale u Diznijevim ostvarenjima. Kao što smo napomenuli, takav pristup se nije nastavio, već je ubrzo vraćena kompjuterska animacija.

"Princeza i žabac" je premijerno prikazan na današnji dan 2009. godine. Naišao je na veoma pozitivnu kritiku stručnjaka koji su hvalili animaciju, likove, muziku i temu. Ostvarenje se pohvalilo i velikim finansijskim uspehom, zaradivši oko 270 miliona dolara širom sveta.

Bio je nominovan za Oskara u 3 kategorije: Najbolji animirani film i 2 Najbolje originalne pesme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA