≫ 

Preminula čuvena francuska lepotica Ana Karina, poznata po kadrovima koji su promenili umetnost

Ana Karina je preminula od raka u 79. godini

  • 0
Anna Karina, Vivre Sa Vie Printskrin: Youtube/ORAS

Francuska glumica Ana Karina, poznata po ulogama u filmovima Žan Lika Godara, umrla je u subotu od raka u 79. godini, objavio je danas njen agent.

Francuska glumica danskog porekla, koju su smatrali ikonom francuske kinematografije i francuskog novog talasa, snimila je sedam filmova s Godarom, njenim partnerom tokom 60-ih godina.

Agent Loren Balandras je rekao da je u trenutku smrti uz nju u bolnici bio suprug, američki reditelj Denis Beri. Ministar kulture Frenk Rester je saopštio da je "francuski film izgubio jednu od svojih legendi".

Karina je s Godarom snimila sedam filmova, među kojima "Žena je žena" za koji je dobila nagradu za najbolju ulogu u Berlinu 1962, zatim "Ludi Pjero" i "Živeti svoj život".

S Lukinom Viskontijem snimila je film "Stranac", a sa Fasbinderom "Kineski rulet".

Njeno pravo ime je bilo Hana Karin Blarkue Bajer, a pseudonim je uzela po nagovoru Koko Šanel. Napisala je i četiri priče, a govorila je francuski, danski, engleski, švedski i italijanski.

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA