Svetski filmski simbol humora: Izložba crteža Federika Felinija otvorena u Jugoslovenskoj kinoteci

Povodom sto godina od rođenja slavnog reditelja, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Jugoslovenska kinoteka započeli su 13. januara retrospektivu najslavnijih filmskih ostvarenja jednog od najvećih reditelja i scenarista svih vremena

  • 0
Izložba crteža Federika Felinija Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ambasador Italije u Srbiji, Karlo Lo Kašo, u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu je otvorio izložbu crteža Federika Felinija preuzetih iz njegovog dnevnika "Knjiga snova", povodom sto godina od rođenja slavnog italijanskog filmskog reditelja.

Lo Kašo je kazao da mu je veliko zadovoljstvo što je u prilici da otvori izložbu najpoznatijeg italijanskog filmskog reditelja na svetu.

- Ime Federika Felinija postalo je simbol, a njegovi filmovi bude razne emocije, jer mogu biti dramatični, strašni, poetični...Ti filmovi su spoj mašte sećanja i snova - napomenuo je Lo Kašo.

Izložba crteža Federika Felinija Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

"Knjiga snova" je dnevnik koji je Felini vodio počev od šezdesetih, pa sve do avgusta 1990. godine.

U njemu je ovaj slavni reditelj, na savet psihoanalitičara Ernsta Bernharda, verno preneo plodove svoje izuzetno bogate oniričke aktivnosti u vidu crteža ili, kako je on sam opisao, "žvrljotina, brzopletih i gramatički pogrešnih beležaka".

Izložba crteža Federika Felinija Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Felinija je pretakanje snova od prethodne noći u knjigu bio svakodnevni ritual. Skicirao je figure i likove, okolnosti i teme koji su potom ispunili njegove filmove, beležio rečenice i dijaloge, često dodajući lične zabeleške u vidu komentara ili objašnjenja.

"Knjiga snova", koju je kupila Fondacija "Felini" 2006. i ustupila Opštini Rimini 2015, sastoji se od dva toma sa preko 400 strana i trenutno je izložena u Muzeju grada Riminija.

Izložba crteža Federika Felinija Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Povodom sto godina od rođenja Federika Felinija , Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Jugoslovenska kinoteka započeli su 13. januara retrospektivu najslavnijih filmskih ostvarenja jednog od najvećih reditelja i scenarista svih vremena

Retrospektiva traje do 26. januara u Sali "Makavejev" i obuhvata 17 ostvarenja iz Felinijevog opusa od kojih će neki imati i reprizne projekcije.

Izložba crteža Federika Felinija Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Publika je u prilici da pogleda Felinijeva ostvarenja "Svetlosti varijetea", "Beli šeik", "Dangube", "Ulica", "Probisvet", "Kabirijine noći", "Sladak život", "Kčovnovi", "A brod i dalje plovi" i mnogi druge...

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA