≫ 

Podsećanje na 25 crtanih serija iz 80-ih koje će vas vratiti u detinjstvo i iznova oduševiti

Nostalgija se prečesto nipodaštava i omalovažava, mada nije samo po sebi nezdravo osećanje, posebno ne kada se tiče sentimentalnog odnosa koje prema nedužnim danima detinjstva

  • 5
M.A.S.K, Crtane serije, Crtani filmovi, Crtaći, Osamdesete Slika iz uvodne špice za crtanu seriju „M.A.S.K.“ koja je bila veoma popularna osamdesetih godina u svetu i kod nas. Foto: YouTube/DirRudy

Nostalgija je specifično osećanje koje se prečesto nipodaštava i omalovažava, o ljudima koji su preterano nostalgični govori se s prezirom, kao o nekome ko je odvojen od stvarnosti i sadašnjosti. Ima tu možda istine; sentimalnost prema prošlosti, prema mestu i vremenu za koje nas vezuju lepe uspomene, zna da postane ozbiljan psihički problem, ako nas onemogućava da u punom kapacitetu živimo sada i ovde, čak i ako se time ne pozlaćuje nepozlativo doba, to jest, čak i ako ne poprima karakteristike psihoze.

Jedan od načina na koji se nostalgija manifestuje, a koji je savršeno zdrav, jeste čežnja za vremenom svoga „toplog detinjstva“, nakon što smo postali svesni sebe i sveta oko sebe, negde između dvanaestog i osamnaestog meseca starosti, a pre nego što smo zakoračili u svet poluodraslih adolescenata, što se obično odigrava oko 13-14. godine, simbolično, može se kazati, kretanjem u srednju školu.

Nedužno je to doba u životu svakog deteta koje odrasta u zdravim i normalnim uslovima i okolnostima, i posve je prirodno da se decenijama kasnije čovek sa nostalgijom njega priseća; može se čak reći da, što je više ljudi u prilici da čežnjivo evocira uspomene na detinjstvo, to je društvo zdravije, jer oni koji nisu imali detinjstva vredna nostalgije kasnije po pravilu postaju „psihopate“, „sociopate“, manijaci, ubice, silovatelji, pedofili, i tome slično. Zato, ponosite se svojom nostalgijom prema detinjstvu!

Nego, da mi pređemo na stvar. Savremeno detinjstvo, ono koje se odnosi na generacije koje su stasavale od sedamdesetih godina pa naovamo, neraskidivo je povezano sa crtanim filmovima. Nezamislivo je savremeno detinjstvo bez crtaća; svaki naraštaj ima svoje, to je tačno, ali crtać kao takav je konstanta, bez obzira što se oni menjaju, i bez obzira što nama koji smo „detinjstvovali“ osamdesetih i devedesetih, ovi novi animirani filmovi za najmlađe stvarno deluju potpuno glupo i sumanuto (treba imati u vidu i da je pokolenje koje je nama prethodilo slično mislilo o „našim“ crtaćima). U ovom tekstu, to jest u video-klipu koji je u njemu priložen, pronaćiće se oni koji su bili deca osamdesetih i početkom devedesetih, kada su se još uvek reprizirala ostvarenja iz poslednje decenije Hladnog rata; samo će se ta generacija pronaći u ovih 25 crtanih serija.

VIDEO: Kao poseban dodatak prilažemo srpsku verziju intra se crtanu seriju „Grof Patkula“

Postoje neki vidljivi propusti na ovom spisku; recimo, smatramo da je nemoguće izostaviti Medvediće dobrog srca (eng. Care Bears) oko kojih gotovo sigurno postoji opšti konsenzus, koji ne može da ne postoji i oko Štrumpfova (eng. The Smurfs). Lista „izostanaka“ tu se ne završava, zbog čega ovu kompilaciju ne treba posmatrati kao top-listu, pošto ona to nije, bez obzira što tvrdi da jeste, budući da u naslovu postoji reč „top“; funkcija ovog videa je da vas vrati u nedužno doba vaše najranije mladosti, u vreme pre neplaniranih trudnoća, pobačaja, tuge, žalosti, nasilja, bolesti, smrti, gramzivih političara, ratova, genocida, etničkih čišćenja, spaljenih kuća i spaljenih detinjstava — ne da posluži kao povod za svađu oko toga šta je zaboravljeno ili čemu ovde nije mesto.

Koje je crtane serije autor videa izabrao? Mapetovska serija Fraggle Rock“, koja jedina ovde priložena nije crtana, i za koju mislimo da nije prikazivana kod nas (jeste u Sloveniji nakon raspada zemlje; pre toga su išli Mapet šou i Ulica Sezam“); „Hi-Men i Gospodari svemira“ (eng. He-Man and the Masters of the Universe), „Avanture gumenih medvedića“ (eng. Adventures of the Gummi Bears); voljeni „Inspektor Gedžet“ (eng. Inspector Gadget); „Jayce and the Wheeled Warriors“; „M.A.S.K.“, čiji nas je pomen razgalio više nego bilo šta drugo; „Mladi mutanti nindža kornjače“ (eng. Teenage Mutant Ninja Turtles) zbog kojih smo svi patili što nismo kornjače u Njujorku; „The Poddington Peas“; Rakuni (eng. The Raccoons), koji su takođe u redu onih koje smo obožavali do imbecilnosti; Pravi isterivači duhova (eng. The Real Ghostbusters); Thundercats“; „Transformersi (eng. The Transformers), prema kojima je ljubav neograničena.

Zatim The Trap Door“; genijalni Odisej 31. veka (eng. Ulysses 31); Vizionari (eng. Visionaries: Knights of the Magical Light); Avanture galaktičkih rendžera (eng. The Adventures of the Galaxy Rangers); BraveStarr“; „Centurioni (eng. Centurions); The Mysterious Cities of Gold (jap. Taiyô no ko Esteban); Grof Patkula (eng. Count Duckula) na čije smo se pominjanje stresli; Branioci Zemlje (eng. Defenders of the Earth); D'Artanjan (špan. D'Artacan y los tres mosqueperros; eng. Dogtanian and the Three Muskehounds); Zvezdani ratovi: Droidi (eng. Star Wars: Droids) bez koje ne znamo kako bismo premostili onaj sušni period između šeste i prve epizode „Ratova zvezda“; Pačije priče (eng. DuckTales) koje nam i sada, samo kad se prisetimo nekih legendarnih epizoda, znaju da razbuktaju maštu do krajnosti; Lagumi i zmajevi (eng. Dungeons & Dragons).

Koja serija od ovih 25 je Vas najbolje vratila u ono najlepše doba? Podelite to sa nama u komentarima.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    12. april 2020 | 23:35

    Sport Billy Scubi doo (skubi du) Smehotresna olimpijada Tarzan Mikijeva radionica To su crtani koji su obelezili 80-te

  • Ima ih

    13. april 2020 | 06:06

    Jesu ovimm ali bez Evoksa i Snorkijevaca da prodje...nece moci!

  • Joja Sekačica

    17. april 2020 | 09:59

    Najbolje su mi Nindža kornjače, serijal iz 1987 godine, i Štrumpfovi! Ali u to vreme osamdesetih i devedesetih godina skoro svi crtaći su bili odlični!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA