Ne dolaze iz Holivuda, a itekako su vredni vaše pažnje: Ove filmove ne treba da propustite

Reč je o filmskih ostvarenjima koje ne možete pogledati u bioskopima, a koji pružaju drugačiji doživljaj filma od Holivudskog

  • 0
Filmovi

Foto: IMDB

Filmovi koji retko dospevaju na repertoare modernih sinepleksa i koji se najčešće prikazuju samo na festivalima, a koji uz to nose i predznak „autorskih“ ili čak i „umetničkih“, kako bi se napravila distinkcija u odnosu na skupe projekte velikih studija, nude priliku da se upoznamo sa različitim filmskim izrazima, drugačijim kulturama i da doživimo originalne, a možda i već viđene zaplete na jedinstven način.

U nastavku je nekoliko odabranih naslova iz skorašnje produkcije.

"Parazit" (Parasite)

Jedan od kandidata za "najbolji strani film“ na predstojećoj dodeli Oskara, južnokorejski film "Parazit" u sebi objedinjuje više žanrova te od početka, koji podseća na komediju, polako prerasta u triler, da bi do kraja bio prožet čak i elementima horora. Priča o porodici i žrtvovanju, koje se često mora podneti kako bi se opstalo, dirljivo je ispričana, te i ako niste ljubitelj azijske kinematografije, male su šanse da vam ovaj film ne izmami poneku emociju.

"Zviždači" (The Whistlers)

U pitanju je rumunska kriminalistička komedija gde je u centru priče policajac koji pokušava da izvuče jednog biznismena iz zatvora, ali da bi to izveo prethodno mora da nauči da izgovara jezik kodiranih poruka koji uključuje i pokoju onomatopeju, navodi Brain Berries.

"Roma" (Roma)

Meksički film visoke estetike, sniman u crno-beloj tehnici. Prikazuje jednu godinu u životu služavke koja opslužuje dobro stojeću meksičku porodicu tokom 70- ih godina prošlog veka.

"Tranzit" (Transit)

U okupiranoj Francuskoj, bežeći od nacista, jedan čovek dolazi u posed rukopisa mrtvog pisca i odlučuje da preuzme njegov identitet. Zaplet u ovom nemačkom ostvarenju nastaje kada piščeva žena, u potrazi za suprugom kojeg smatraju nestalim, nailazi na osobu koja se predstavlja kao on.

"Šta će ljudi reći" (What Will People Say)

Drama koja obrađuje društvene odnose u savremenoj muslimanskoj zajednici, koja se temelji na striktnom poštovanju religije i tradicije. Priča se vrti oko žene koja je kidnapovana i prebačena u Pakistan nakon što je njen otac zatekne u krevetu sa muškarcem.

"Kučkar" (Dogman)

Italijanska drama u čijem središtu je frizer za pse čiji se život okreće naopako nakon što pristane da posluša lokalnog siledžiju. Po izlasku iz zatvora, ovaj skromni ljubitelj pasa priprema osvetu na svoj način.

"Devojka" (Girl)

Belgijska drama, u čijem središtu je devojka rođena u telu dečaka, koja ne želi ništa više osim da postane balerina, obrađuje aktuelnu društvenu temu transseksualizma.

(T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA