Ljubavni trougao Iva Andrića u doba nacizma: "Proleće na poslednjem jezeru" premijerno na FEST-u

Biće prikazan manje poznati period iz života našeg nobelovca, koji istovremeno dotiče i priču o ljubavnom trouglu između Andrića, Milice Babić i njenog supruga Nenada Jovanovića...

  • 0
Proleće na poslednjem jezeru

Foto: Promo

Televizijski film u produkciji Radio-televizije Srbije, Proleće na poslednjem jezeru, po scenariju Vuleta Žurića, a u režiji Filipa Čolovića, svoju premijeru imaće na predstojećem 48. FEST-u.

Smešten na početak Drugog svetskog rata, film istražuje neizvesnu sudbinu jugoslovenskih diplomata i diplomatskog osoblja koje je, zajedno sa svojim porodicama, deportovano iz zemalja koje je okupirao Treći rajh, u hotel na obali Bodenskog jezera. Među njima, u ovom hotelu našao se i naš veliki pisac - Ivo Andić, u to vreme veleposednik jugoslovenskog diplomatskog predstavništva u Berlinu.

Scenarista Vule Žurić našao je zanimljiv ugao za prikazivanje manje poznatog perioda iz života našeg nobelovca, istovremeno dotičući i priču o ljubavnom trouglu između Andrića, kostimografkinje Milice Babić i njenog supruga Nenada Jovanovića. Kombinujući istorijske činjenice i fikciju, Žurić i Čolović kreirali su kamerni film koji pruža uznemirujuću sliku o nacizmu i ratnim užasima.

Proleće na poslednjem jezeru

Tihomir Stanić kao Ivo Andrić / Foto: Promo

Uloge tumače: Tihomir Stanić, Nebojša Milovanović, Olga Odanović, Nataša Tapušković, Marija Vicković, Aleksandar Đurica, Jelena Ćuruvija, Dragan Petrović, Jovan Jovanović, Boris Komnenić, Branislav Trifunović i mnogi drugi.

Premijera filma Proleće na poslednjem jezeru biće održana 2. marta u Kombank dvorani, a nakon FEST-a, film će biti prikazan na programu RTS-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA