≫ 

Velika tajna slavnih reditelja: Zašto likovi u filmovima piju mleko i koju poruku nam šalju?

Piće koje likovi na TV ekranima piju nekada nam može reći više o njima nego što možemo da zamislimo

  • 1
drinking milk Foto: Printskrin/youtube/ Now You See It

U filmovima stvari nikada nisu bez neke svrhe, piše Bright Side. Svaki, pa i najsitniji detalj, ima neko značenje, a to se naročito ogleda u tome kada se piće pojavi u sceni. Na primer, ukoliko treba da se dočara snažan karakter nekog lika, on će piti neko žestoko piće, poput viskija.

Ipak, često viđamo likove koji piju mleko, a u svetu filmova za to postoji poseban naziv poznat kao “efekat mleka”. Evo šta vam, ovim detaljem, reditelji poručuju.

1. Kada odrasla osoba pije mleko, to znači da ima nedužnu dušu

Možda i najpoznatiji filmski lik koji voli da pije mleko je ubica Leon iz istoimenog filma režisera Luka Besona. Ovde postoji neka vrsta neslaganja, kada profesionalni ubica pije mleko, koje se obično povezuje sa čistoćom i detinjstvom. Međutim, u tome je upravo skriven nagoveštaj koji nam reditelj daje: njegov lik je još uvek dete iznutra i ima čistu i nežnu dušu koja se krije iza njegove stroge, snažne spoljašnjosti.

2. Ukoliko negativan lik pije mleko, to znači da reditelji žele da naglase njegovu moć

Drugi filmski ubica koji voli da pije mleko jeste okrutni Anton Čigur iz filma “Nema zemlje za starce”. U ovom slučaju, lik nije izazvao nikakva lepa osećanja kod publike: on provaljuje u stan potencijalne žrtve, uzima flašu mleka iz frižidera bez dozvole i pije ga dok sedi na kauču. Ova scena osmišljena je kako bi stvorila zastrašujuću atmosferu jer je mleko simbol topline, komfora i doma, a ovaj lik narušava svetost doma i njegov komfor čineći sebe vlasnikom tuđeg života.

Drugi primer ovoga mogao bi se naći u filmu “Biće krvi” i u liku Plejnvjua. Na samom kraju filma, pre nego što ubije Eli, on izgovara rečenicu: - Pijem tvoj milkšejk! Popiću ga!

Naravno, to se ne odnosi samo na piće, već i na moć koju Plejnvju ima nad svojom žrtvom.

3. Mleko u sceni može biti i simbol raspada opšteprihvaćenih moralnih vrednosti

U filmu Kventina Tarantina “Prokletnici” postoji scena u kojoj francuski farmer nudi čašu vina nemačkom pukovniku. Međutim, pukovnik pita farmera da mu umesto vina da čašu mleka i ispija je u jednom gutljaju. Ovako reditelj pokazuje snagu i destrukciju nekih temelja, pomoću filmskog jezika. Dakle, negativac ispoljava i manifestuje svoju moć ispijajući mleko, pokazujući kako dominira nad dobrotom i čistotoćom.

Još jedan primer ovakvog ponašanja vidimo u filmu “Pobesneli Maks: Autoput besa”. U filmu postoji scena sa kolekcijom majčinog mleka i ratnici je ispijaju kako bi predstavili svoju snagu i zdravlje. Ovo je prilično provokativna tehnika, s obzirom na to da je prilično tabu da odrasla osoba pije majčino mleko u savremenom svetu. Uz pomoć ove scene reditelj je pokazao publici i da je postapokaliptični svet daleko ispred našeg.

4. Reditelj hoće da prevari gledaoca, prikazujući heroja čistim i nevinim

Nekoliko reditelja je iskoristilo mleko kako bi prikazali osećaj zdravlja, čistoće i sigurnosti u svojim filmovima. Zato glavni negativac u filmu “Beži” nosi beli džemper i pije nešto “nevino” poput mleka.

Osim ovoga, majstor sumnje, Alfred Hičkok, snimio je film “Sumnja” i ubedio gledaoce da veruju da je glavni junak otrovao mleko svojoj ženi kako bi joj oteo nasledstvo. Bio je to odličan potez jer bi samo neverovatan zlikovac ubacio otrov u tako zdravo piće. To se pretvorilo u neku vrstu ideje “zastrašivanja mlekom” jer u piću, zapravo, nije bilo otrova.

5. Mleko otkriva godine lika

Pojačavanje nezrelosti i mladolikosti nekog lika pomoću mleka, najočitiji je trik korišćenja ovog pića. Ukoliko tvorci žele da prikažu lika koji je zaista toliko mlad da bukvalno “ima mleko na usnama”, nije teško zaključiti koje će piće iskoristiti za to.

U filmu “Buntovnik bez razloga”, tinejdžer kog glumi Džejms Din, najpre se napije, ali sledećeg jutra ispija flašu mleka. Time su želeli da prikažu da se u njemu bore i odrasla i mlada osoba.

Mladi lik kojeg je glumio Leonardo di Kaprio u filmu “Uhvati me ako možeš”, pretvara se da je odrasli pilot koristeći svoj šarm. Ali, kada ga stjuardesa pita koje piće želi, on traži mleko, otkrivajući svoje prave godine.

Konačno, u kultnom filmu Stenlija Kjubrika, “Paklena pomorandža”, glavni junaci, koji su tinejdžeri, piju mleko. To je način na koji reditelj nagoveštava to da su sav horror i haos pokrenula deca.

Da li ste ikada obraćali pažnju na to koliko značaj u filmovima može imati to kakvo piće piju junaci?

Video: Najbolji film godine prema Forbsu je 1917

(B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    31. januar 2020 | 18:50

    S' tim sto ovi poslednji tinejdzeri piju moloko a ne mleko ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA