≫ 

Drugo lice Kobija Brajanta: Pisao je knjige i pesme, stvarao serije sa željom da zbliži porodice

Postojao je Kobi Brajant koga smo malo poznavali...

  • 7
Kobi Brajant  Kobe Bryant

Foto: Tanjug/AP

Pored košarke i svoje porodice, Kobi Brajant je imao još jednu ljubav - pričanje priča, što i ne čudi znajući da je ova zvezda veći deo života provela u Los Anđelesu, filmskoj prestonici sveta. Pre dve godine osvojio je Oskara za kratki animirani film "Draga košarko", a osnovao je produkcijsku kuću sa namerom da "stvara priče koje inspirišu decu i porodice da se zbliže jedni s drugima". Uz to, svoje sportsko bogatstvo drastično je uvećao kao preduzetnik. Postojao je Kobi Brajant koga smo malo poznavali...

Brajantova ljubav prema pričama sve vreme je bila njegova pokretačka snaga. Trenutak kada je napustio NBA zauvek je sačuvao u pesmi "Draga košarko", u kojoj je opisao ljubav prema igri, gajenu od svog detinjstva, priznajući da je njegovo telo dalo sve što je moglo za ovaj sport. Na osnovu pesme nastao je istoimeni film koji je Kobiju u 2018. godine doneo Oskara za najbolji kratki animirani.

Kobi Brajant  Kobe Bryant

Kobi Brajant dobio je 2018. godine Oskara Foto: Tanjug/AP

- I svi mi znamo, bez obzira šta sledeće da uradim, uvek ću biti onaj klinac sa urolanim čarapama, kantom u ćošku, pet sekundi na satu i loptom u ruci - govori Kobi u filmu.

"Draga košarko" je producirala Brajantova kompanija Graniti Studio (Granity Studios). Brajnt je osnovao Graniti sa idejom da stvara projekte u kojima će se spojiti njegove dve ljubavi prema pričama i sportu. Iz ove kuće potekle su knjige, serije, podkasti i filmovi.

Nije mogao da spava od mnoštva ideja - serije, knjige, podkasti...

 

Analizirao je "Hari Potera", "Ratove zvezda" i Dizni filmove kako bi naučio sve o mehanici priča i razvoju likova. Nekada mu se u glavi vrtelo toliko ideja da nije mogao da spava, rekao je on za "Orange County Register", da bi usred noći otišao u svoju kancelariju, u kojoj su visile slike Stiva Džobsa, Volta Diznija i Dž. K. Rauling.

 

U novembru je prilikom intervjua za CBS rekao kako bi želeo da ga pamte kao "osobu koja je stvarala priče koje su inspirisale decu i porodice da se zbliže jedni s drugima".

Na njegovu karijeru filmaždije senku je bacila optužba 19-godišnje žene za silovanje. Hiljade ljudi pisalo je tada da mu se ukine nominacija za Oskara. Krivični postupak je prekinut kada je žena odbila da svedoči, a dve strane su se kasnije dogovorile van suda. Brajntu, koji se javno izvinio, ali ostao pri tome da je imao njen pristanak pre odnosa, odbijeno je članstvo u američkoj Akademiji filmskih umetnosti i nauka.

Ipak, Graniti je uradio i seriju "Detalj" ("Detail") koja se vrtela na ESPN Plus sports kanalu, a koju je napisao, producirao i vodio Brajant. On je takođe producirao “The Punies", podkast o fikcionalnim pričama mladih koji su sanjali velike sportske snove, a sarađivao je i sa piscem Veslijem Kingom na "Wizenard" seriji, franšizi za tinejdžere koja spaja fantaziju i sport.

Nakon njegove smrti svet je saznao da je Kobi sarađivao i sa čuvenim piscem Paulom Koeljom na knjizi. Koeljo je tvitovao kako će knjigu obrisati, jer više nema smisla.

Paulo Koeljo Kobi Brajant

Paulo Koeljo rekao je da će izbrisati knjigu Printskrin: Twitter

Jednu je napisao i sam.

"Kobi Brajant - Mentalitet Mambe: Kako ja igram" Brajantova prva knjiga, objavljena 2018. godine, najprodavanija je na Amazonu od ponedeljka... Toliko tražena da je Amazon privremeno ostao bez zaliha.

 

Njegova opsesija da uči trajala je 24/7

 

Mnogo pre nego što je 2016. godine završio svoju košarkašku karijeru, Kobi Brajant je razmišljao o tome šta će raditi kada skine dres Lejkersa. Jedan od najplaćenijih igrača u istoriji NBA nekoliko puta je uvećao svoje bogatstvo kroz projekte koje je radio sa Najkijem, Mekdonaldsom, Nitentdom i Sprajtom. Odlučio je da postane investitor, zbog čega je u svako doba noći zvao milijardera Krisa Saku za savete.

- Bukvalno me je zvao u tri ujutru. Njegova opsesija da uči trajala je 24/7. Nisam siguran da sam upoznao ikoga ko je imao radnu etiku kao on - tvitovao je Saka u nedelju.

Odlazak sportske legende: Kobi Brjant

Kobi Brajant Foto: Tanjug/AP

Brajant je 2013. godine osnovao firmu koja je investirala u medije i tehnologiju, zajedno sa milijarderom Džefom Stibelom. Uloženih 6 miliona dolara ubrzo se pretovrila u preko 200 miliona. Otada je Brajnt-Stibel postala jedna od vodećih kompanija koja je investirala u Epic Games, Alibabu i Dell.

U vreme kada se Kobi penzionisano, Forbs je procenio da su mu ovi poslovi doneli bogatstvo od 680 miliona dolara. Ne zna se koliko se njegov imetak uvećao u međuvremenu.

- Moraš da imaš jak osećaj za preduzetništvo, ali ključno je da vodiš računa o ljudima. Naravno, važno je da ti se uloženi novac vrati, ali je takođe važno naći dobru priliku, stvoriti jake veze sa investitorima, znati kako da pomogneš svojim preduzetnicima da se razviju i da im daš priliku da budu uspešni - rekao je Kobi.

Video: Smrt legendarnog košarkaša Kobija Brajanta šokirala planetu

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa91

    28. januar 2020 | 20:10

    Hvala vam za ovu rubriku kako da je nazovem posvecenu samo Kobiju, on je to zasluzio, hvala vam. Rijetko pogadja odlazak nekog koga uopste nismo uzivo poznavali.

  • 💎

    28. januar 2020 | 21:30

    Tuga...baš...Vidi se u očima da je bio ljudina i osecajan čovek ...RIP

  • Sneza

    28. januar 2020 | 21:09

    Tuzno..ali, bas tuzno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA