≫ 

Previše seksi i nasilan za decu? "Ko je smestio Zeki Rodžeru" je bio najskuplji film ikad napravljen

"Nisam loša, samo sam tako nacrtana", kultna je rečenica Džesike Rebit

  • 0
Ko je smestio Zeki Rodžeru

"Ko je smestio Zeki Rodžeru" / Printskrin: YouTube/Tue Nygen

Na dodeli nagrada Zlatni globus, koja je održana na današnji dan 1989. godine, "Ko je smestio Zeki Rodžeru" je izgubio nagradu za najbolji film od "Zaposlene devojke", kao i nagradu za najboljeg glumca od Toma Henksa.

Animirano-igrani film, "Ko je smestio Zeki Rodžeru", jedno je od retkih ostvarenja koje se može nazvati filmskim žanrom samo po sebi.

Premijeru je doživeo 1988. godine, a spojem animiranih i realnih likova predstavio je revoluciju u svetu kinematografije.

Ko je smestio Zeki Rodžeru

Zeka Rodžer i Beba Herman / Printskrin: YouTube/Tue Nygen

Radnja filma je smeštena u Holivud 1947. godine gde crtani junaci i realni ljudi žive zajedno. Privatni detektiv Edi Valijant mora da dokaže da Zeka Rodžer nije kriv za ubistvo imućnog biznismena.

Glavne uloge su tumačili Bob Hoskins, Kristofer Lojd i Džoana Kesidi, dok su glasove pozajmili Čarls Flejšer, Ketlin Tarner, Mel Blank i mnogi drugi.

Mnogi kritičari su smatrali kako ovo ostvarenje "nije za decu", zbog eksplicitne pojave Rožerove supruge, Džesike Rebit, kao i pojedinih nasilnih kriminalnih scena.

Ko je smestio Zeki Rodžeru

Džesika Rebit / Printskrin: YouTube/Tue Nygen

Iako nije dobio nijednog Zlatnog globusa, film je osvojio 3 Oskara.

Ovom prilikom vam prenosimo nekoliko zanimljivih činjenica o ovom nesvakidašnjem ostvarenju, koje su kasnije, između ostalih, kopirali i "Šašava družina" i "Svemirski basket"...

1. Bio je najskuplji film ikad napravljen - njegov budžet je iznosio 70 miliona dolara (današnjih 150). Ovaj rekord je držao do 1991. godine, kad ga je prestigao "Terminator 2".

Ko je smestio Zeki Rodžeru

Bob Hoskins i zeka Rodžer / Printskrin: YouTube/Tue Nygen

2. Probio je i rekord za najdužu krajnju špicu, koja traje preko 10 minuta.

3. Bob Hoskins nije bio prvi izbor za Edija Valijanta. Režiser Robert Zemekis je želeo Harisona Forda (koji je tad bio suviše skup), Čevija Čejsa (koji nije bio zainteresovan) i Bila Mareja (koji, navodno, nije dobio poruku, pa mu je bilo žao zbog toga). U igri su bili i Robert Redford, Džek Nikolson, Silvester Stalone, Ed Haris i Čarls Grodin.

4. Lik Kristofera Lojda je bio zastrašujuć zbog jedne činjenice - nijednom nije trepnuo.

Ko je smestio Zeki Rodžeru

Kristofer Lojd / Printskrin: YouTube/Tue Nygen

5. Čarls Flejšer, koji je pozajmio glas Zeki Rodžeru, bio je obučen isto kao i svoj animirani junak dok je snimao rečenice.

6. Film je doprineo svetskoj slavi Barta Simpsona. U jednoj od jezivih scena, lik Sudija Propast ubacuje antropomorfnu cipelicu u kiselinu. Cipelica ne govori, ali se buni i skiči, a taj plač je bilo delo tad još nepoznate glumice Nensi Kartrajt, koja se kasnije proslavila pozajmljivanjem glasa Bartu Simpsonu.

7. Lik Džesike Rebit je bio inspirisan heroinom crtanog filma Red Hot Riding Hood, ali i slavnim Loren Bekol, Ritom Hejvort i Veronikom Lejk.

Ko je smestio Zeki Rodžeru

Beti Bup / Printskrin: YouTube/Tue Nygen

8. Pored mnoštva junaka koji se pojavljuju, u filmu je trebalo da se pojavi još prepoznatljivih likova, kao što su Tom i Džeri, Popaj, Čip i Dejl, Kasper, veštica Hejzel, Pedro iz "Tri Kabaljerosa", nekoliko likova iz "Fantazije", i Supermen, ali su izbačeni zbog problema sa ugovorom.

(D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA