≫ 

Šta nas je "Forest Gamp" naučio o emocionalnoj inteligenciji?

Naučnici koriste saznanja o osećanjima koja nam voljeni lik Toma Henksa budi, kako bi se bolje upoznali sa emotivnim etapama kroz koje naš mozak prolazi

  • 1
Forest Gamp. Forest Gump Tom Henks i Robin Rajt u filmu "Forest Gamp" (1994) / Printskrin: Youtube/Paramount Pictures

"Forest Gamp", film reditelja Roberta Zemekisa iz 1994, smatra se klasikom savremene filmografije. Drama koja u gledaocima izaziva različita emotivna previravanja je od Toma Henksa stvorila jednog od najvoljenijeg glumca na svetu. Za ulogu Foresta Hensks je osvojio svog drugog Oskara, samo godinu dana nakon prvog.

- Život je kao bombonjera, nikad ne znaš šta ćeš izvući - ko se ne seća čuvene scene na klupi kada Forest izusti ovu mudrost?

Utisak koji ovaj film ostavlja na milione ljudi su sada prepoznali i naučnici, pa su projekciju "Foresta Gampa” upotrebili za mapiranje afekta, odnosno, burnog toka emocija.

via GIPHY

Ova mapa nosi radni naziv "emocionotopija”, a naučnici su je sastavili na osnovu istraživanja sprovedenog nad 15 dobrovoljaca koji su bili podvrgnuti gledanju "Foresta Gampa”, nakon čega su očitavane njihove emotivne reakcije.

Dobrovoljci su imali zadatak da za svaku scenu zabeleže svoja osećanja i ocene ih na skali od 1 do 100. Ti podaci su potom upoređeni sa nalazima funkcionalne magnetne rezonance (fMRI) 15 drugih osoba koje su gledale isti film u prethodnoj studiji, prenosi mindbodygreen.

Naučnici su na osnovu dobijenih rezultata pronašli deo mozga gde se javljaju složeni i intezivni aspekti naših osećanja. Reč je o delu mozga dužine 3cm, koji se zove desni temporalni režanj. On se aktivirao istog trenutka kada bi osoba osetila nalet emocija.

via GIPHY

Doktor Pjetro Pjetrini, koautor studije, istakao je da se ovim mapiranjem psihijatrija približava drugim poljima medicine i da dalja istraživanja mogu doprineti lečenju različitih mentalnih stanja.

U zaključku studije se navodi da se boljim upoznavanjem sa intenzitetom i kvalitetom naših osećanja približavamo i boljem razumevanju procesa koji dovode do ozbiljnih poremećaja, poput depresije i raznih fobija.

(N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • K1

    29. januar 2020 | 09:34

    Jedan od najlepsih filmova ikad, put emocija remeg delo takvi hilmovi se ratko prave

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA