≫ 

Stiven King izneo teške optužbe: "Dodela Oskara je nameštena"

Dodela Oskara je za 10-ak dana, a optužbe za neprofesionalnost, rasizam i seksizam stižu sa svih strana

  • 0
Stiven King Stiven King / Printskrin: YouTube/The Late Show with Stephen Colbert

Stiven King je povukao svoje kontroverzne komentare o različitosti i ceremoniji dodele Oskara. U podužem eseju koji je napisao za Vašington post tvrdi da su Oskari namešteni u korist belaca.

On je na Tviteru postavio komentar:

- Kad glasam za određeno ostvarenje kao član Filmske akademije, polnu i rasnu različitost uopšte ne razmatram u pitanjima umetnosti. Samo kvalitet. Smatram da je svaki drugi način pogrešan.

King je u mogućnosti da nominuje filmove u tri Oskar kategorije: najbolji film, adaptirani scenario i originalni scenario, pa je tom prilikom prokomentarisao nedostatak priznanja za žene i tamnopute umetnike na ovogodišnjoj dodeli Oskara.

trejler za film Martin Skorseze je za "Irac" nominovan u kategoriji za najbolju režiju / Printskrin: Youtube/ The Tonight Show Starring Jimmy Fallon

- Dođavola, Stivene, dođavola. Mislila sam da si bolji od ovoga. Trebalo bi da bude očigledno da različitost i kvalitet nisu dve odvojene osobine, niti se suprotstavljaju jedna drugoj. Osim, možda u glavi fanatika - prokomentarisala je Nora K. Džejmisin, autorka "Petog godišnjeg doba".

Sa njom su se saglasili mnogi.

King je zatim dodao još jedan post kako bi objasnio svoju prethodnu tačku gledišta:

- Najbitnija stvar koju mi kao umetnici i kreativci možemo da uradimo je da se potrudimo da svako ima jednake šanse, bez obzira na pol, boju i orijentaciju. Trenutno su takvi ljudi pogrešno shvaćeni, ne samo u umetnosti. Ne možete da osvojite nagradu, ako ste isključeni iz trke za istu.

film 1917. I Sem Mendes je za "1917" nominovan u kategoriji za najbolju režiju / Foto: François Duhamel / Universal Pictures and DreamWorks Pictures

Poznati autor horora napisao je esej za Vašington post u kom ističe da su njegovr poruka izvedeni iz konteksta. On je u suštini rekao da bi oni koji odlučuju o dodeli nagrada trebalo da budu slepi za bilo kakve razlike (rasne, polne i demografske) između umetnika. Pisac tvrdi da nije rekao da filmovi, romani, predstave i muzika koji su fokusirani na različitost ili nejednakost ne mogu biti delo kreativnog genija. Oni to mogu biti i često jesu.

King je u eseju nastavio svoju prvobitnu tezu o tome da "sudije treba da budu slepe, ali da ovo nije savršen svet, jer je igra (Oskar) nameštena kako bi belci pobedili". Akcenat je stavio na demografski našminkan procenat različitosti glasača za dodelu Oskara: 32% su žene i samo 16% manjinske grupe.

Dženifer Lopez, Hustlers Hvaljene "Prevarantkinje" su izostavljene sa ovogodišnje dodele Oskara / Foto: Profimedia/Capital Pictures / Film Stills

- Ocenjivanje nečijeg rada prema bilo kom drugom standardu, sem potpune nepristasnosti, uvredljivo je i potkopava rad svih izvrsnih umetnika. Mi ne živimo u savršenom svetu, a ovogodišnje nominacije za Oskara to još jednom potvrđuju. Možda jednog dana hoćemo? Mogu da sanjam, zar ne? Na kraju krajeva, izmišljanjem priča zarađujem za život - istakao je King.

Keri Maligan: Oni koji glasaju da dokažu da su odgledali svaki film

Iako je 2019. godina iznedrila mnogo ženskih režisera, u Oskar kategoriji za najbolju režiju su svi muškarci. I glumica Keri Maligan je dala svoje stanovište o tome:

Mislim da ne možete da pogledate filmove ženskih režisera, a da ne pomislite da zaslužuju priznanje. Mislim da ih je potrebno odgledati. Možda ne bi smeli da glasate ako niste dokazali da ste odgledali svaki film koji je u opticaju. Trebalo bi da postoji određeni test. Filmovi koji su izostavljeni su nepobitno briljantni. Pričam o "Prevarantkinjama", "Malim ženama" i "Oproštaju". Napredak je što su uopšte napravljeni. Ali to su mali koraci - smatra Maligan.

Film Little Women 2019 "Male žene" (2019) / Foto: Profimedia/Alamy

Film "Male žene" je nominovan u šest kategorija, ali režiserka Greta Gervig nije nominovana u kategoriji za najbolju režiju.

- Ne mogu da verujem da iko može da odgleda te filmove, a ne pomisli da oni zaslužuju priznanje. Pitam se kako taj sistem funkcioniše kada svako dobije 100 filmova. Možda bi svakom ko može da glasa trebalo to dozvoliti samo ako dokaže da je pogledao svaku od tih 100 filmova. Trebalo bi da postoji test. Filmovi koji su ove godine izostavljeni su nepobitno brilijanti - rekla je Maligan.

Podsetimo, nakon što su nominacije za Oskara objavljene, na društvnim mrežama pojavio se heštag #OscarsSoMale, uz brojne kritike zbog toga što su rediteljke masovno isključene iz užeg izbora.

Od 100 predloženih filmova, samo 12 su režirale žene, što jeste pomak u odnosu na pet koliko ih je bilo 2018. godine. No, već treću godinu za redom nijedna žena nije nominovana za najbolju režiju. Zapravo, samo je pet žena ikada nominovano za ovu kateogoruju, a u celoj skoro vek staroj istoriji Oskara - samo je jedna - Ketrin Bigelou ("Katanac za bol") - pobedila. 

Ceremonija dodele Oskara biće održana 9. februara

(Telegraf.rs/K.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA