≫ 

"Irac" i "Bilo jednom... u Holivudu" najveći gubitnici na BAFTA: "1917" trijumfovao sa 7 nagrada

Britanci su odlučili da najviše nagrada zadrže u svojoj zemlji

  • 3
Bafta Foto: Tanjug/Invision/AP

Nagrade Britanske filmske akademije BAFTA dodeljena je večeras u Londonu, tačno nedelju dana pre najvećeg događaja u svetu filma - 92. ceremonije Oskar, a pobednik večeri jeste film "1917" Sema Mendeza, koji je osvojio ukupno sedam nagrada od devet za koliko je nominovan.  

Ovogodišnji dobiitnik Zlatnog globusa za najbolji film odneo je nagradu za najbolji britanski film, dok je Sem Mendez proglašen za najboljeg reditelja, čime mu je data velika prednost u trci za Oskara. Britanska epska ratna drama odnela je još 4 nagrade - za kinematografiju, dizajn produkcije, vizuelne efekte i zvuk. Kasnije tokom večeri "1917" pobedio je i u glavnoj kategoriji - onoj za najbolji film.  Jedino u čemu "1917" nije pobedio su najbolja filmska muzika i šminka i frizura.

Bafta Pobendik večeri - Sem Mendez Foto: Tanjug/Invision/AP

Nagradu za najboljeg glumca osvojio je Hoakin Finiks za svoju interperetaciju Džokera u istoimenom filmu. "Džoker" je nagrađen sa još dve BAFTA maske - za originalnu muziku i kasting.

U svom govoru Hoakin Finiks se osvrnuo na najveću kritiku koja je BAFTA upućena ove godine - činjenica da su svi nominovani glumci bili beli.

Bafta Hoakin Finiks Foto: Tanjug/Invision/AP

Nagrada za sporednu mušku ulogu data Bredu Pitu ("Bilo jednom... u Holivudu"). Bred Pit zbog "porodičnih obaveza" nije došao u London, te je nagradu umesto njega preuzela Margo Robi. Ona je pročitala njegovu poruku.

- Hej Britanijo, čuo sam da si postala sama, dobrodošla u klub! Želim ti mnogo sreće sa razvodom. Nagradu ću nazvati Hari, jer sam vrlo uzbuđen da ga vratim u SAD - pročitala je Margo Robi Bred Pitovu poruku. Hari se, naravno, odnosilo na princa Harija, što je propraćeno aplauzom, ali i smehom Vilijema i Kejt iz prvog reda.

Rene Zelveger prestigla je irske glumice Soršu Ronan i Džesi Bakli, kao i holivudske zvezde Skarlet Džohanson i Šarliz Teron, te osvojila nagradu za najbolju glumicu. Ona je prošle godine oduševila i publiku i kritičare svojom interpretacijom Džudi Garland u filmu "Džudi".

Bafta Rene Zelveger osvojila je nagradu za svoju interpretaciju Džudi Garland u filmu "Džudi" Foto: Tanjug/Invision/AP

- Sorša, Šarliz, Skaret, Džesi, hvala vam što imam čast da delim ovo veče s vama - rekla je ona.

Zlatna maska za najbolju sporednu glumicu data je Lori Dern za film "Priča o braku". Lora Dern takođe je nominovana za Oskara, a već je za isti film osvojila Zlatni globus. Da li će ga pratiti i Oskar, videćemo iduće nedelje.

Bafta, Lora Dern Lora Dern Foto: Tanjug/Invision/AP

Hvaljeni film "Parazit" južnokorejskog reditelja Bonga Džuna Hua osvojio je još jednu nagradu za originalni scenario, a takođe je proglašen i za najbolji film van engleskog govornog područja.

Istovremeno su za prilagođeni scenario zasluge date filmu "Zec Džodžo". 

Za zvezdu u usponu u muškoj kategoriji proglašen je mlađani Majkl Vord, poznat po filmu "Plava priča".

Bafta Majkl Vord, zvezda u usponu Foto: Tanjug/Invision/AP

Za dostignuća u britanskoj kinematografiji su nagrađeni su, pored Mendezovog "1917", "Deka je bio romantik" za najbolji britanski kratki animirani film, "Učiti kako da voziš skejt u ratnoj zoni (ako si devojčica)" za kratki film iz Britanije, dok je za zasluge britanskom filmu nagrađen Endi Serkis, koga publika verovatno najbolje zna kao čoveka koji je dao glas Golumu u trilogijama "Gospodar prstenova" i "Hobit", ali i kao cezara u "Planeti majmuna". Pohvale za dibatantski film britanstkog scenariste/reditelja ili producenta dobio je "Mamac" scenariste i režisera Marka Dženkina i producenata Kajt Bajers i Lin Vejt.

Bafta Malena Sama sa nagradom Foto: Tanjug/Invision/AP

Za najbolji dokemntarac proglašen je film "Za Samu", koji govorio o sudbini supruge lekara koji radi u Alepu, usred rarzrušene Sirije, dok pokušava da podigne njihovu ćerku Samu.

Španska animirana komedija "Klaus", objaljena na engleskom jeziku, koja govori o najgorem poštaru na svetu, koga za kaznu pošalju na Severni pol gde upoznaje Deda Mraza, najbolji je crtani film iz 2019. godine, ocenila je Britanska filmska akademija.

Bafta Skarlet Džohanson nominovana je za dve nagrade, a nije osvojila nijednu Foto: Tanjug/Invision/AP

Nagradu za najbolju montažu osvojila je američka sportska drama  “Le Man '66: Slavna 24 sata“ .

Najbolji kostimi nošeni su u filmu "Male žene", dok se u film "One su bombe" (gde su Šarliz Teron i Nikol Kidman promenile lične opise) može pohvaliti najboljom šminkom.

Nagrada za životno delo data je Kejtlin Kenedi, američkoj filmskoj producentkinji.

Bafta Uz dve nominacije, Margo Robi se takođe u SAD vraća praznih ruku Foto: Tanjug/Invision/AP

Popularni voditelj Grejam Norton imao je dužnost voditelja.

Najveći gubitnici večeri

Holivudska superzvezda i najplaćenija glumica u ovom trenutku Skarlet Džohanson imala je na početku večeri dve nominacije - za najbolju sporednu žensku ulogu ("Zec Džodžo"), kao i za najbolju glavnu glumicu ("Bračna priča").

Dvostruko nominovana bila je Margo Robi ("One su bombe" i "Bilo jednom u Holivudu"), no nijedna od njih nije odnela masku kući. Prestigle su ih Rene Zelveger i Lora Dern.

Bafta Kventin Tarantino Quentin Tarantino Kventin Tarantino Foto: Tanjug/Invision/AP

Pravi fijasko je, ipak, doživeo "Irac" Martina Skorsezea koji je imao 10 nominacija, a nijednu jedinu nagradu. Ni Tarantino nije prošao mnogo bolje - isti dvocifreni broj imalo je i njegovo poslednje delo "Bilo jednom...u Holivudu", a pad je donekle ublažila nagrada Bredu Pitu.

Svojevrsni gubitnik je i "Džoker", uprkos tome što je Finiks dominirao u važnoj kategoriji "najbolji glavni glumac", s obzirom da je nominovan u 11 polja, a osvojio je tri.

Video: Da li su Oskari uvek bili fer?

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • filmofil

    3. februar 2020 | 00:43

    irac vrlo dobar. holivud, blago razocarenje jer sam od tarantina ocekivao daleko vise. 1917, katastrofa! ogroman broj gresaka, besmislena i vec vidjena prica...uspavanka. npr u vise navrata pucaju sa 7-8 metara i promasuju kurira. aviona je bilo u to doba izuzetno malo, ali se borba vodi upravo ispred njih pa ni to nije dosta nego pada na njih?! gori mu pod nogama on caska u podrumu sa onom devojkom o glupostima. jos desetine glupih i besmislenih scena. ljude su fascinirali kadrovi leseva i pacova a da su ikada videli ijedan ozbiljniji dokumentarac o 1. ratu, onda bi i sami trazili nesto ozbiljnije od prikazanog pa bi videli da nema niceg vrednog pomena. ubedljivo najbolji film 2019. cak i ranijih godina, je ford v ferari! rezija, gluma, scenario, scenografija...apsolutno je sve odlicno uradjeno.

  • ГЦГ

    3. februar 2020 | 08:36

    Било једном... најгори филм икада! Жали Боже бачених пара у биоскопу

  • ToP

    3. februar 2020 | 08:23

    Nema sta objektivni su ti englezi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA