≫ 

Kakve ideje naučno-fantastični filmovi mogu pružiti biznisima koji nastoje da se razviju

Inovatori budućnosti će se, možda, obraćati holivudskim scenaristima radi iznalaženja kreativnih i nesvakidašnjih rešenja koja će drastično promeniti tok čovečanstva

  • 0
Bumblebee Insert iz filma "Bumblebee" / Printskrin: YouTube/GANGSTER GANG

S obzirom na brzinu kojom se svet svakodnevno menja i razvija, više nije dovoljno samo pratiti trendove, već je nužno predvideti i u kom pravcu će se oni razvijati. Kompanije i proizvođači se nadmeću u brutalnoj igri, a da bi ostali na površini, od velike je važnosti da pruže dosad neviđene proizvode svojim potrošačima. Za ovakav način poslovanja potrebno je razmišljati nekoliko koraka unapred.

Gde pronaći sveže ideje koje će osvojiti svet sutrašnjice? U filmskoj industriji...

Harli Kvin Margo Robi u filmu "Birds of Prey" (2020) / Printskrin: YouTube/Warner Bros. Pictures

Jedno od najplodonosnijih stecišta kreativnih i bistrih ideja jeste Holivud. Scenaristi koji stvaraju naučno-fantastične sadržaje su izuzetno domišljati i odlikuju se jedinstvenim kritičkim promatranjem svog okruženja. Oni su utrenirani da se oslobode stega sopstvene stvarnosti, kako bi osmislili složene nepostojeće svetove.

Tehnološka industrija je nebrojeno puta sezala za inspiracijom iz filmova i knjiga. Pisac Rej Bredberi, na primer, u svom distopijskom romanu Farenhajt 451 opisuje lika koji koristi bežične slušalice, skoro pola veka pre nego što su osmišljene.

Za opstanak biznisa je kritička misao podjednako potrebna koliko i inovativna rešenja

Izazovi u poslovanju danas su brojniji nego ikad. Kompanije su prinuđene da se nose sa različitim preprekama savremenog doba, od sajber bezbednosti i rastućeg pritiska globalizacije do čitavog niza kulturoloških, tehnoloških i operativnih smetnji. Kako bi se prevazišla složena priroda i veličina tih brojnih problema, neophodno je primeniti izuzetan nivo kritičkog razmišljanja.

Čudesna žena 1984 "Čudesna žena 1984" / Foto: Printskrin/YouTube/Warner Bros. Pictures

I u ovom slučaju je kreativnost tvoraca holivudskih sadržaja od pomoći. Scenaristi su, na primer, prinuđeni da temeljno istraže različite teme i proniknu u nezamisliv dijapazon oblasti. Svake godine, njihov zadatak je da ožive na hiljade zapleta i osmisle bezbroj likova, kao i pobude koje ih pokreću i čine stvarnim.

Da bi uspešno obavili svoj posao i ispratili zahtevne rokove, moraju da budu snalažljivi i oštroumni. Scenaristi koji rade na televizijskim serijama svake nedelje osmišljaju raličite nacrte scenarija, tako da su primorani da pruže rezultate pod neprestanim pritiskom. Reč je o nadarenim pojedincima, koji imaju iskustva i obučeni su da uposle svoju maštu u skladu sa ograničavajućim vremenom i novčanim sredstvima.

Guardians Of The Galaxy Vol. 2 "Čuvari galaksije 2" / Foto: Tanjug/AP/Disney-Marvel

Sledeći korak jeste dovođenje kreativnih profesionalaca u svet biznisa

Kao što je spomenuto, Holivud već decenijama utiče na tehnološki i društveni razvitak. Živimo u vremenu u kom nam je neophodno revolucionarno promišljanje, a tajno oružje za pronalaženje kreativnih rešenja su upravo osobe koje se bavi kreativno-umetničkom delatnošću.

Thanos, Avengers "Osvetnici: Kraj igre" / Foto: Profimedia/AFP

Vrlo je malo problema za koje se ne može osmisliti nekakvo rešenje. Poslovanje sutrašnjice će se ogledati u sposobnosti da posegnemo u različite oblasti koje na prvi pogleda nemaju dodira sa biznisom i tehnološkim dostignućima, ali mogu osigurati jedinstven uvid u to kakve mere je neophodno preuzeti kako bismo prevazišli složene prepreke i otišli korak dalje u svojim poduhvatima.

Video: Najbolji film godine prema Forbsu je 1917

N.I.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA