≫ 

"Prvi i poslednji put sam upoznao takvog čoveka..." Emotivni Beban o danima sa Nebojšom Glogovcem

- Retko ste nailazili na osobu kakav je bio Glogovac... Ja prvi put u životu, i poslednji - rekao je Vukašin

  • 4

Na današnji dan pre dve godine, 9. februara 2018. godine, napustio nas je velikan srpskog glumišta Nebojša Glogovac.

Jedna od zapaženijih Nebojšinih televizijskih uloga bila je u seriji "Porodično blago", gde je tumačio lik Zlatka kojeg je publika kraj malih ekrana obožavala.

Vukašin Marković, koji je u pomenutoj seriji igrao sa Glogovcem i tumačio je lik njegovog mlađeg brata Bebana, kaže da nikada više nije upoznao istinskog gospodina i šmekera kakav je bio pokojni glumac.

Vukašin se na snimanju najviše družio sa Glogovcem, a sa njim i porodicom Gavrilović osećao se kao sa svojim pravom porodicom.

- Pamtiću ga po svim tim godinama koje smo proveli zajedno, sarađivali i družili se, kao i svemu tome što sam od njega naučio. Glogovac mi je pomagao dosta, svi članovi porodice u seriji su bili vrlo blagonakloni prema meni, s obzirom da sam u tom svetu, oduvek, početnik. Vrlo su bili tu za mene, Glogovac je bio jedan od njih. On, pokojni Žika Milenković, pokojni Bata Živojinović... To su bila tri najbliskija čoveka, saradnika i prijatelja u okviru tog mog iskustva. Sa njima sam najviše snimao i najviše se družio. Glogovac je bio najmlađi od njih i, možda, nekako najbliskiji u tom smislu - kaže Vukašin za Telegraf.rs.

- Osećao sam se kao u pravoj porodici, mi smo to dugo snimali i dugo vremena proveli zajedno, da takva jedna velika bliskost može da se stekne samo prilikom razmene pravih emocija - objasnio je Vukašin.

Vukasin Markovic Vukasin Markovic, Foto: ATA Images

Za Glogovca njegove kolege kažu da je bio duhovit, a Marković kaže da je on bio takav, te je sve vezan za njega bilo anegdota.

- Sve vezano za njega je bila anegdota, konstantno je bio duhovit, konstantno je provaljivao fore i zasmejavao ljude. Bio je neizmerno duhovit, čovek koji je imao prefinjen i istančan ukus i meru i šlif, umeo je da bude strašno odmeren, neverovatno šarmantan. Verujem da, dužina životnog veka ga je sprečila, ali ja ne vidim koja bi vrata bila zatvorena tom čoveku sa tim svojim kvalitetima koji su bili evidentni i da sa njegovim načinom koji je bio spontan i iskren. Retko ste nailazili na takvu osobu, ja prvi put u životu i poslednji. Nadam se da ću upoznati još nekog tako istinski velikog gospodina i šmekera! - zaključio je Vukašin.

Nebojša Glogovac rođen je 1969. godine u Trebinju. Kada je imao samo 7 godina preselio se sa porodicom u Pančevo. Prvu ulogu ostvario je u seriji "Bolji život", u kojoj je igrao školskog druga Slobodana Bobe Popadića. Nakon završene srednje škole upisuje studije psihologije na Filozofskom fakultetu, a posle dve godine se predomišlja i upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Sa njim su zajedno studirali Nataša Ninković, Vojin Ćetković i Sergej Trifunović.

Prvi film u kojem se pojavio jeste u "Vukovar, jedna priča", gde je igrao lik vojnika Fadila. Prvu glavnu ulogu ostvario je u filmu "Ubistvo sa predumišljajem", gde je tumačio lik Bogdana. Nakon toga ređale su se uloge u ostvarenjima "Do koske", "Bure baruta", a veliku popularnost stekao je u seriji "Porodično blago" u kojoj je igrao Zlatka Gavrilovića.

Nebojša je dobitnik brojnih nagrada, kao što su "Zlatna arena", nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta, nagrada Zoran Radmilović, Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje i drugih.

Nebojsa Glogovac Nebojša Glogovac, Foto: Promo

Nebojša Glogovac poslednju nagradu dobio je 30. avgusta 2017. godine, na tradicionalnom niškom Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg iragnog filma - Filmskim susretima. Nebojši je tada uručena najveća nagrada festivala, za ulogu profesora Vjeko Kralja u filmu "Ustav republike Hrvatske".

- Hvala vama, divnoj niškoj publici, koji čuvate film i džez. Meni to puno znači - rekao je Glogovac nakon primljene nagrade.

Video: Gorica Popović bila je Glogovcu asistent na prijemnom: Svi smo tada rekli - Ovo je čudo

(Dragana Janković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA