≫ 

Istorijska dodela Oskara: "Parazit" iz Južne Koreje apsolutni je pobednik večeri

Američka akademija filmskih nauka i umetnosti odlučila je da nagrade iz glavnih kategorija odu - u Aziju

  • 19

Dodela Oskara, 92. po redu, održana je sinoć u holivudskom Dolbi teatru, a iako su glavni favoriti za najbolji film bili britanska epska ratna drama "1917" , kao i "Džoker", koji je vodio po broju nominacija, pobednik večeri bio je južnokorejski film "Parazit". Od šest nominacija osvojio je četiri i to u glavnim kategorijama - za najbolji film godine, najbolju režiju, najbolji strani film i originalni scenario. Prvi put se desilo da Oskara za najbolji film odnese osvarenje koje nije na engleskom jeziku. 

Što se tiče glumačkih nagrada, tu nije bilo mnogo iznenađenja - Hoakin Finiks, Rene Zelveger, Bred Pit i Lora Dern, koji su već pokupili Zlatne globuse, SAG i BAFTA nagrade, sinoć su im dodali i zlatne Oskar statue.

Gledaoci RTS-a su imali ekskluzivnu priliku da uoči zvanične ceremonije dodele priznanja Američke akademije pogledaju južnokorejski film "Parazit".

U blogu koji smo pratili uživo pročitajte kako je izgledala ceremonija dodele nagrada:

Oskar 2020 Ekipa filma "Parazit" na sceni Foto: Tanjug/Invision/AP

05.21 Poslednja dodeljena je nagrada koju su svi čekali. Oskara za najbolji film godine dobio je "Parazit", na opšte iznenađenje pre svega reditelja Bong Džun Hoa, koji je po sopstvenom priznanju verovao da je najveći domet večeri - Oskar za najbolji strani film.

- Nemam reči. Nikada nismo mogli ni da zamislimo da će se ovo desiti. Presrećni smo. Osećam da je ovo vrlo važan trenutak u istoriji. Najisrenije se zahvaljujem svim članovima Akademije koji su doneli ovu odluku - rekle su producentkinje, naročito se zahvalivši reditelju.

U konkurenciji su bili i  "1917", "Le Man: Slavna 24 sata", "Irac", "Džodžo zec", "Džoker", "Male žene", "Priča o braku" i "Bilo jednom u Holivudu".

Hoakin Finiks briljirao kao Džoker, Rene Zelveger kao Džudi Garland

05.10 Oskara za najbolju glavnu glumicu odnela je Rene Zelveger za ulogu Džudi Garland u filmu "Džudi". Ovo je njen drugi Oskar, a psovetila ga je Džudi Garland.

Oskar 2020 Rene Zelveger osvojila je Oskara za ulogu Džudi Garland u biografskom filmu "Džudi" Foto: Tanjug/Invision/AP

- Protekle godine razgovori i hvalospevi posvećeni Džudi bili su odličan podsetnik koliko nas naši heroji ujedinjuju. Kada slavimo naše heroji, mi se sećamo ko smo u tom jedinstvu. I ne, Džudi Garland nije dobila Oskara za života. Ali ja sam sigurna da je ovo nastavak njenog nasleđa i pokazatelj da je njeno nasleđe jedinstven primer izvanrednosti i inkluzije, plemenitosti duha, a to sve nadilazi umetnička postignuća pojedinca. Džudi Garland, ti si definitnvo jedna od heroina koje nas ujedinjuju i definišu. I ovo je za tebe - kazala je ona.

Konkurencija Zelvegerovoj bile su Sintija Erivo ("Harijet"), Skarlet Johanson ("Priča o braku"),  Sorša Ronan ("Male žene"),  i Šarliz Teron ("One su bombe").

5.03 Lovorike za najboljeg glavnog glumca pokupio je najveći favorit - Hoakin Finiks za ulogu u filmu "Džoker".

Oskar 2020 Hoakin Finiks briljirao je kao Džoker Foto: Tanjug/Invision/AP

- Ne osećam se boljim od svojih kolega, jer delimo istu ljubav prema filmu i ovom načinu izražavanja koja mi je omogućio neverovatan život. Ne znam gde bih bio da nema glume. Bio sam nitkov, bio sam nekada okrutan, nekada težak za rad. Mnogi u ovoj sobi dali su mi drugu šansu - rekao je on.

Glumac je potom dodao da smatra da su i njegove kolege i on svojevrsni borci za pravdu, jer daju glasove onima koji se ne čuju. Nominovani u ovoj kategoriji bili su i Antonio Banderas ("Bol i slava"), Leonardo DiKaprio ("Bilo jednom... u Holivudu"), Adam Drajver ("Priča o braku") i Džonatan Prajs ("Dvojica papa").

Oskar 2020 Finiks i njegova supruga glumica Runi Mara Foto: Tanjug/Invision/AP

Bong Džun Ho se zaplakao, pa na dirljiv način odao poštu Skorsezeu

04.51 Pomalo neočekivano, Oskara za najbolju režiju dobio je Bong Džun Ho za film "Parazit", a nagradu mu je uričio Spajk Li. Uz njega su bili nominovani i  Tod Filips ("Džoker"), Sem Mendiz ("1917"), Martin Skorseze ("Irac") i Kventin Tarantino ("Bilo jednom u Holivudu")

- Nakon što smo dobili nagradu za najbolji strani film, mislio sam da je gotovo i bio spreman da se malo opustim. Hvala vam mnogo. Kada sam bio mlad i gledao filmove zapamtio sam izreku da je ono što je najličnije ujedno i najkreativnije. To je rekao Martin SkorsezeU školi sam proučavao njegove filmove i bila mi je čast samo što sam nominovan sa njim u istoj kategoriji, nisam očekivao da ću pobediti - kazao je Bong Džun Ho i pozvao celu salu da aplaudira Martinu Skorsezeu. 

Oskar 2020 Bong Džun Ho nije mogao da veruje da je dobio Oskara za najbolju režiju za film "Parazit" Foto: Tanjug/Invision/AP

Potom je pohvalio i druge kolege.

- Ljudi u SAD-u nisu upoznati sa mojim filmovima, ali Kventin Tarantino ih uvek pominje i stavlja na neke svoje liste, hvala i njemu.  Tod i Sem su sjajni reditelji kojima se divim. Kada bi Akademija dozvolila, isekao bih Oskara i podelio bih ga sa svima vama. Hvala vam, ima da pijem do ujutru  - rekao je kreator "Parazita"

04.38 Bri Larson, Sigurni Viver i Gal Gado uručile su Oskara za najbolju filmsku muziku Hildur Gudnadotir koja je stvorila muziku za film "Džoker". Kompozitorka sa Islanda je već osvojila Zlatni globus i BAFTA nagradu za svoje muzičko umeće, a sinoć je postala četvrta žena koja je ikada osvojila Oskara u ovoj kategoriji.

- Svima majkama, ženama, ćerkama koje osećaju muziku u sebi želim da poručim: Molim vas, govorite, moramo da čujemo vaš glas - rekla je ona i dobila gromoglasan aplauz.

Oskar 2020 Hildur Gunadotir Foto: Tanjug/Invision/AP

Ubrzo potom nagrada Oskar za najbolju filmsku pesmu dodeljena je Eltonu Džonu za "(I'm Gonna) Love Me Again" iz filma "Roketmen". Nominovani su bili i "I Can't Let You Throw Yourself Away" ("Priča o igračkama 4"), "I'm Standing With You" ("Proboj"), "Into The Unknown" ("Zaleđeno kraljevstvo 2") i "Stand Up" ("Harijet").

04.24 Za najbolji strani film proglašen je "Parazit" iz Južne Koreje, prvi iz ove zemlje koji je nominovan i koji je dobio Oskara. Među predloženima bili su i "Korpus kristi" iz Poljske, "Zemlja meda" iz Severne Makedonije, "Jadnici" iz Francuske, i "Bol i slava" iz Španije.

-  Mnogo mi je drago što sam prvi iz svoje zemlje koji je dobio ovu nagradu - rekao je reditelj i ko-scenarita Bong Džun Ho, koji je sinoć već dobio Oskara za najbolji originalni scenario. Misleći da je ovo njegov poslednji Oskar te noći, pozvao je sve glumce iz filma da ustanu i poklone se, a onda dodao da je spreman da se  napije.

Oskar 2020 Bong Džun Ho je pobednik večeri Foto: Tanjug/Invision/AP

04.12 Komičari Rebel Vilson i Džejms Korden napravili su šalu na sopstveni račun kada su se na sceni pojavili obučeni u kostime mački. 

- Kao glumci iz filma "Mačke", mi najbolje razumemo važnost dobrih vizuelnih efekata - kazali su oni, ismevajući najveću kritiku koju je ovaj film dobio i zbog koje je čak vraćen iz bioskopa na doradu. Potom su Oskare dodelili ekipi iz filma "1917", koji je nagrađen u ovoj kategoriji.

Oskar 2020 Rebel Vilson i Džejms Korden u kostimima mački Foto: Tanjug/Invision/AP

Nekoliko minuta kasnije ekipa filma "One su bombe" dobila je Oskara za najbolju šminku i frizure. S pravom, jer oni su imali težak zadatak da izmene lične opise Šarliz Teron i Nikol Kidman, u čemu su i uspeli.

04.05 Sintija Erivo, jedina tamnoputa glumica nominovana ove godine, svojim moćnim glasom otpevala je pesmu "Stand Up" iz biografskog filma "Harijet" u kome igra. Film se inače bavi sudbinom porodice porobljenih crnaca u 19-vekovnom Merilendu.

Oskar 2020 Eminem Sintija Erivo Foto: Tanjug/Invision/AP

03.35 Oskara za najbolju montažu zvuka i za najbolju montažu dobio je "Le Man '66: Slavna 24 sata", dok je za miks zvuka i fotografiju nagrađen film "1917".

03.30 Na sceni se pojavio Eminem i odrepovao svoj pesmu "Loose Yourself" iz filma "Osam milja", koja je publiku sinoć digla isto kao i kada su je prvi put čuli 2002. Pesma koja je dobila Oskara za najbolju filmsku numeru postala je punoletna, ali nije izgubila ništa od svoje snage. Svi prisutni su ustali i aplaudirali reperu na energičnom nastupu.

Oskar 2020 Eminem Eminem na dodeli Oskara Foto: Tanjug/Invision/AP

Očekivano: Lora Dern je najbolja sporedna glumica

03.18 Lora Dern odnela je Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu za ulogu advokatice za razvod u filmu "Priča o braku". Nagradu joj je dodelio oskarovac Meharšala Ali, a ostale nominovane koleginice, Margo Robi ("One su bombe"), Florens Pju ("Male žene"), Skarlet Johanson ("Džodžo zec"), Keti Bejts ("Ričard Džuel"), aplaudirale su iz sve snage.

Oskar 2020 Lora Dern Foto: Tanjug/Invision/AP

Baš kao i Bred Pit, Lora Dern je za ovu ulogu u zadnjih pet nedelja osvojila nagrade Zlatni globus, BAFTA i SAG, te je bila najveći favorit u kategoriji.

- Hoću da ovo posvetim svojim roditeljima. Mnogi nikada ne upoznaju svoje junake, ali ja jesam. Ovo mi je najbolji rođendanski poklon ikad - rekla je glumica koja svoj 54. rođendan slavi danas, 10. februara.

03.10  Zlatna statua za najbolji dugometražni dokumentarac dodeljena je "Američkoj fabrici". U ovoj kategoriji bio je nominovan i film "Zemlja meda" iz Severne Makedonije. Ubrzo nakon toga nagradu za najbolji kratki dokumentarni film odneo je "Učiti skejtbording u ratnoj zoni ako si devojčica".

02.58. Kostimi koji su najviše zasenili Akademiju nošeni su u filmu "Male žene", a kreirala ih je Džeklin Duran, kojoj je ovo drugi Oskar i sedma nominacija. Takmaci joj im bili kostimi iz filmova "Džoker", "Irac",  "Zeca Džodžo", "Bilo jednom u... Holivudu".

Film Little Women 2019 "Male žene" (2019) / Foto: Profimedia/Alamy

02.56 Oskara za najbolju scenografiju dobio je "Bilo jednom u... Holivudu", u kome je predstavljen Holivud iz 1960-ih godina.

02.48 Za najbolji kratki igrani film proglašen je "Komšijski prozor" Maršala Karija.

Prvi Maor koji je dobio Oskara

02.45 Najbolji prilagođeni scenario prošle godine imao je film  "Zec Džodžo", po oceni Akademije. Oskara je dobio scenarista i reditelj Tajka Vajtiti.  Film je baziran na knjizi  "Caging Skies" Kristine Leunen. Tajka Vajtiti postao je prvi Maor koji je dobio Oskara u istoriji. On je Oskara posvetio svim pripadnicima domorodačkih naroda.

Oskar 2020 Natali Portman, Tajka Vajtiti i Timoti Šalamej Foto: Tanjug/Invision/AP

U istoj kategoriji takmičili su se i "Irac", "Zec Džodžo", "Džoker", "Male žene", "Dvojica papa".

02.40 Oskara za najbolji originalni scenario dobili su Bong Džun Hu i Han Džin Von za film "Parazit". "Parazit" je, inače, nominovan u šest kategorija.

Oni su istakli da je ovo prva nagrada Američke filmske akademije koja odlazi u Južnu Koreju. "Parazit" je i prvi azijski film koji je ikada nagrađen u ovoj kategoriji. U ovoj kateforiji takmičili su se "Nož u leđa", "Priča o braku", "1917", "Bilo jednom... u Holivudu".

Oskar 2020 Bong Džun Hu, reditelj i ko-scenarista filma "Parazit" Foto: Tanjug/Invision/AP

02.23 Pixarovo ostvarenje "Priča o igračkama 4" dobio je nagradu za najbolji animirani film. Pored ovog crtaća nominovani su bili i  "Kako trenirati zmaja – Skriveni svet", "Izgubio sam telo", "Klaus" i "Nedostajuća karika".

Nekoliko minuta kasnije "Čupava ljubav" dobio je Oskara za najbolji kratki animirani film. Autori filma posvetili su nagradu Kobiju Brajantu.

Prvi Oskar otišao u ruke Breda Pita

02.14 Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Bred Pit za ulogu u filmu "Bilo jednom u Holivudu". Ovo je prvi Oskar za Breda Pita, a njegova druga nominacija.

Oskar 2020 Bred Pit dobio je Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu Foto: Tanjug/Invision/AP

- Ovo je za moju decu, koja utiču na sve ono što radim. Obožavam vam vas. Ovu nagradu posvećujem i Kventinu Tarantinu. Filmska industrija ne bi bila to što jeste bez tebe - rekao je Pit u svom govoru.

Pored njega u ovoj kategoriji nominovani su bili i  Al Paćino ("Irac"),  Džo Peši  ("Irac"), Tom Henks ("Lep dan u komšiluku"), Entoni Hopkins ("Dvojica papa").

02.00 Počela je 92. dodela Oskara. U iščekivanju je ceo svet, ali i krem de la krem Holivuda, koji se okupio u Dolbi teatru. Ceremoniju je otvorila pevačica Džanel Mone sa impresivnom muzičkom tačkom. Džanel je pevala pesmu iz filma "Predivan dan u komšiluku", a bila je u jednom trenu obučena kao lik Florens Pju iz filma "Midsommar".

- Večeras ovde slavimo sve nominovane žene. Srećna sam šo stojim ovde pred vama kao crna, kvir umetnica - poručila je ona.

Ni Stiv Martin i Kris Rok, koji su nakon nje stupili na scenu, nisu zažmurili na glavne kritike upućene Akademiji. Rekli su kako "spisku najboljih reditelja nedostaje nešto... možda vagine", ali i kako je ipak postignut veliki napredak: "dok 1929. nisu imali nijednog nominovanog crnog glumca, 2020. imaju celog jednog", kazali su sakrastično, misleći na Sintiju Erivo koja jedina među nominovan glumcima i glumicama nije bele kože.

Podsetimo, kao i prošle godine, ceremonija dodele Oskara održana je bez domaćina, ali ne i bez kontroverzi. Zbog činjenice da među nominovanima za najbolju režiju nema nijedne žene, ali i svega jedna tamnoputa glumica, Oskar 2020. je obasut kritikama. Pokrenuta je i onlajn kampanja #OscarsSoWhite. Zbog rasizma i seksizma brojne šale i peckanja, pune skrivenih poruka, bile su upućene na račun Akademije i čitavog društva.

Video: Da li ste znali da je karta za prvu dodelu koštala 500 dinara: Manje poznate činjenice o Oskaru

(Dunja Savanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA