≫ 

Holivud zažmurio na Tarantinovo "ljubavno pismo": Dobio je samo 2 Oskara, ali gore je prošao Netflix

Svakako, to nijednog trena ne znači da su ovi filmovi bili loši, već da je konkurencija ove godine bila zaista jaka u svim poljima

  • 0
Oskar 2020, Kventin Tarantino Foto: Tanjug/Invision/AP

"Bilo jednom... u Holivudu", poslednji film Kventina Tarantina koji je slavni reditelj nazvao svojim "ljubavnim pismom Holivudu", osvojio je sinoć samo dve nagrade na 92. dodeli Oskara, iako je bio nominovan za 10. Zlatne statue dobio je Bred Pit za ulogu Klifa Buta, dok je druga druga nagrada Akademije pripala scenografima.

Tarantinu je iz ruke izletela nagrada za najbolji film, režiju i originalni scenario - koji su svi, uzgred, neočekivano pripali južnokorejskom reditelju i scenaristi Bong Džun Hou.

Oskar 2020 Bong Džun Ho Foto: Tanjug/Invision/AP

Sve u svemu, može se reći da se "Bilo jednom... u Holivudu" nije proslavilo u Holivudu, iako su i Bred Pit, i drugi umetnici koji su se peli na scenu zahvaljivali Tarantinu za inspiraciju koju im je pružio.

Lošije od reditelja "Kil Bila" prošao je jedino Netflix, čiji je pad bio veći utoliko što mu je let bio viši. Netflix je u trku za Oskara ušao sa čak 24 nominacije, jakim glumačkim i rediteljskim imenima i vrlo skupom kampanjom. Nijedan studio nije imao ovoliko nominacija, a opet, Netflix je kući otišao sa samo dve zlatne statue u džepu.

Glavni Netflixovi aduti bili su "Irac" Martina Skorseza sa Robertom de Nirom, Al Paćinom i Džoom Pešijem i 10 nominacija, potom "Priča o braku" Noe Bombaha sa Skarlet Johanson, Adamom Drajverom i šest nominacija, a onda i "Dvojica papa", film u koiz koga su i Entoni Hopkins i Džonatan Prajs predloženi za Oskara.

trejler za film "Irac" je imao 10 nominacija, a nijednu nagradu / Printskrin: Youtube/ The Tonight Show Starring Jimmy Fallon

A opet, "Irac" nije osvojio nijednu od svojih 10 nominacija, dok su "Dvojica papa" izgbileisvoje tri. "Bračna priča" je "upecala" jednu - Lora Dern (čiji talenat tek poslednjih godina Holivud primećuje) osvojila je još jednu nagradu za sporednu žensku ulogu kao sarakstična advokatica koja razvodi Skarlet Johanson.

Dern se zahvalila ovom studiju, a isto su učinili i kreatori dokumentarca "Američka fabrika", koji su još istakli "veliko srce ljudi iz Netflixa" dok su primali Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film.

Čak su i njihovi prvi crtaći - "Izgubio sam svoje telo" i "Klaus" - ostali iza "Priče o igračkama 4" koju je Akademija nagradila statuom za najbolje animirano ostvarenje.

Oskar 2020 Laura Dern osvojila je Oskara za Netflix-ov film "Priča o braku" Foto: Tanjug/Invision/AP

Netflix je ušao u trku za Oskara na velika vrata, samo godinu dana nakon što je njihova crno-bela "Roma" od svojih 10 nominacija osvojila tri, uključujući i onu ključnu - Oskara za najbolju režiju. "Njujork tajms" procenio je da dok je kampanja za "Romu" iznosila oko 30 miliona dolara, ove godine striming servis uložio je najmanje 70 miliona, što je prevelika cifra čak i za holivudske standarde.

Svakako, to nijednog trena ne znači da su ovi bili loši, već da je konkurencija ovee godine bila zaista jaka u svim poljima, što za gledaoce ne može da bude loše.

Podsetimo, iako su se mnogi nadali da će film iz komšiluka dobiti prestižni priznanje, "Zemlja meda" iz Severne Makedonije, predložena za najbolji strani film i najbolji dokumentarac, morala je da se zadovolji nominacijom. One, ipak, jesu same po sebi ogroman uspeh. U prvoj kategoriji pretekla ga je "Američka fabrika", a u drugoj - "Parazit".

Video: Da li ste znali da je karta za prvu dodelu koštala 500 dinara: Manje poznate činjenice o Oskaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA