≫ 

Malo ko je verovao da će osvojiti nagradu: 9 najvećih iznenađenja u istoriji Oskara

Prestižna nagrada Američke filmske akademije nije rezervisana samo za slavne glumce i reditelje

  • 0
Oskari Foto: Tanjug/AP

Svi u filmskoj industriji maštaju da jednog dana podignu popularanu statuu. Glumci koji su decenijama unazad igrali u blokbasterima, svakog februara nestrpljivo iščekuju da voditelji glamurozne ceremonije dodele Oskara pročitaju njihovo ime tokom proglašenja pobednika. Reč je o najprestižnijoj nagradi u sedmoj umetnosti kojom glumci dobijaju potvrdu da godine naporanog rada nisu prošle uzalud.

Među osvajačima Oskara se tokom protekle dve decenije nalaze imena ljudi kojima gluma nije primarna profesija. Našli su se na filmskom platnu i na iznenađenje miliona filmofila postali laureati Američke filmske akademije.

1. Šer

Za razliku od Stivija Vondera, Eltona Džona i Lejdi Gage, Šer nije nagrađena za doprinos u stvaranju filmske muzike. Ona je 1988. osvojila nagradu za najbolju glumicu u filmu "Opčinjena Mesecom". Pobedila u oštroj konkurenciji Glen Klous i Meril Strip. Šer je kasnije još jednom nominovana, ali nagrada joj je izmakla.

2. Eminem

U kolekciji nagrada popularnog repera nalazi se i Oskar. Godine 2003. osvojio je nagradu za najbolju originalnu pesmu. Reč je o numeri "Lose Yourself" iz filma "8 milja". Eminem nije prisustvovao dodeli nagrade, jer je želeo da veče provede sa svojom ćerkom.

Reperi Đusi Džej i Komon osvojili su Oskara posle Eminema.

3. Rejčel Šenton

Publici je poznata po ulozi u seriji "Hollyoaks". Kada je okončala snimanje serije, posvetila se pisanju, a imala je i nekoliko uloga u kratkim igranim filmovima. Uradila je scenario za dramu "The silent child", priči o životu roditelja koji su izgubili sluh.

Film je izazvao simpatije publike i stručne javnost, a potom osvojio Oskara u kategoriji najbolji kratki igrani film. Rejčel Šenton se znakovnim jezikom obratila na svečanoj ceremoniji.

4. Piter Kapaldi

Škotski glumac je popularnost stekao igrajući Doktora Hua, a pre toga uspeo je da osvoji Oskara za film "Predivni život Franca Kafke". Kapaldi je napisao scenario i režirao ovaj kratki film.

Naredne godine osvojio je još jednog Oskara zajedno sa Rut Kenli-Lets.

5. Džordan Pil

Film "Beži!" je ostvarenje koje govori o rasnoj netrpeljivosti u Severnoj Americi, a reditelju Džordanu Pilu doneo je nagradu za najbolji scenario. Iste godine film je bio nominovan i u kategoriji najbolje fotografije.

Džordan Pil je karijeru počeo kao reditelj skeč komedija i malo ko je očekivao da će jednoga dana postati laureat Američke filmske akademije. Pobeda je istorijska, jer je Džordan Pil prvi afro-amerikanac pobednik u pomenutoj kategoriji.

6. Ana Pekvin

Zvezda filmova "Iks ljudi" i "Prava krv" imala je samo 11 godina kada je 1994. godine osvojila nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu "Piano". Pobedila je u oštroj konkurenciji glumica Eme Tompson, Vinone Rajder i Holi Hanter.

7. Valas i Gromit

Junaci animirane serije osvojili su prestižnu nagradu... zapravo osvojili su je njihovi tvorci Nik Park i Stiv Boks. U godini kada su nominovana samo tri animirana filma, nagradu je osvojio "Valas i Gromit: prokletstvo Zekodlaka".

Uspeh je bio veći, jer je Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti iste godine nagradila engleske autore, piše Huffington post.

8. Lajonel Riči

Tri puta je nominovan za Oskara u kategoriji najbolja originalna pesma. Reč je o numeri "Say You, Say Me" iz drame "Bele noći". Godina 1986. ostaće zlatnim slovima upisana u njegovoj karijeri, jer je za istu pesmu Zlatni globus. Nagradu Gremi osvojio je zahvaljujući numeri "We Are The World".

9. Mapetovci

 
 
 
View this post on Instagram
Chilly weather is better when you're together!A post shared by The Muppets (@themuppets) on

Poznati šou je Oskarom nagrađen 2012. godine u kategoriji najbolja originalna pesma. Reč je o numeri "Man Or Muppet". Nagrada je poništila nepravdu, jer su Mapetovci pre tačno 40 godina nominovani u ovoj kategoriji za pesmu "Rainbow Connection". Oskar je zapravo otišao u ruke komičara Breta Mekenziju.

Video: Da li ste znali da je karta za prvu dodelu koštala 500 dinara: Manje poznate činjenice o Oskaru

(N.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA