≫ 

Koga je Sonja Savić uvredila svojim privatnim životom? Glumica bez ulice u Čačku, a Srbija podeljena

"Ne možemo promeniti svest našeg naroda i njegovih izabranih predstavnika. Nismo dovoljno zrela sredina da tako nešto prihvatimo u ovom trenutku"

  • 54
Sonja Savić Printskrin: Youtube

Vest o tome kako Sonja Savić neće dobiti ulicu u svom rodnom Čačku, i to navodno zbog "njenog načina života", duboko je podelila javnost u Srbiji. Dok je jedni smatraju opravdanom, drugi govore o lažnom moralisanju, te nabrajaju silne javne ličnosti koje su postale naše adrese, a čija je "vrlina" pod velikim znakom pitanja.

U gradu na Zapadnoj Moravi 68 ulica će dobiti nove nazive. Saobraćajnice koje su dosad bile označene brojevima, a od kojih se većina nalazi na području Atenice, Beljine, Ljubića, nosiće imena velikana kao što su Ivo Andrić, Mihajlo Pupin, Milunka Savić, Mileva Ajnštajn, Čačana koji su poginuli u toku ratova 1990-ih i mnogih drugih. No, ne i Sonja Savić.

Šumadija XII Zgrada gimnazije, Čačak Gimnazija u Čačku / Foto: Wikimedia/Ванилица/Dejan Cvetinović

Kako Telegraf.rs nezvanično saznaje, Komisija za određivanje naziva ulica u Čačku nije usvojila predlog da jedna od ulica ovog grada nosi ime jugoslovenske glumice.

Inicijativu da jedna od ulica u ovom gradu ponese ime po Sonji Savić pokrenula je na društvenim mrežama grupa građana 2012. godine. Prikupljen je veliki broj glasova, pa je sve zvanično i bilo predato Upravi grada Čačka.

Tad je predloženo i da gradski park pored Železničke stanice dobije Sonjino ime, ali i da se u njemu smesti umetnička skulptura glumice.

Prema rečima Predraga Živkovića, kustosa Galerije "Nadežda Petrović" u Čačku, taj zahtev je bio prihvaćen, ali se iz "nekog razlog s tim stalo".

Predrag Živković, galerija Nadežda Petrović Predrag Živković / Printskrikn: Youtube/ObjektivNo prvi

- Ne možemo promeniti svest našeg naroda i njegovih izabranih predstavnika. Prema mom mišljenju, nismo dovoljno zrela sredina da tako nešto prihvatimo u ovom trenutku. Da biste ulicu nazvali određenim imenom treba da postoji konsenzus koji u ovom slučaju ne postoji - ističe Živković.

Redakcija Telegra.rs pozvala je i Gradsku upravu Čačka, ali nam je rečeno da članovi Komisije za određivanje ulica Čačka nisu zaposleni u ovoj državnoj instituciji. Posle više prebacivanja sa broja na broj, rečeno nam je da privatni kontakt predsednika Komisije ne daju bez njegovog odobrenja.

Podeljeni stavovi

Sonja Savić je preminula 23. septembra 2008. u Beogradu, u 47. godini. Kako su tada preneli mediji, prema zvaničnim podacima, nakon obdukcije utvrđeno je da je smrt nastupila zbog prevelike doze narkotika.

Upravo zbog toga pojedini smatraju da po njoj i ne treba nazvati ulicu:

- Kakve su zasluge Sonje Savić da neka ulica nosi njeno ime? Je l' to omladini treba da služi kao primer kako da živi? - jedan je od komentara na društvenim mrežama.

- Sonja Savić je bila zavisnik od narkotika, a kao glumica ništa naročito. Ona ne treba da bude uzor omladini. Sem toga, gluma je jedno od zanimanja, mnogo lakše od rada u rudniku.

Sa druge strane, nisu svi istog mišljenja:

- Za ljude kao što su Milan Mladenović ili Sonja Savić bismo morali da smislimo nešto manje konzervativno i okoštalo od imena ulica. Verujem da bi prevrnuli očima na to. Dajte neki besplatan studio i opremu za klince koji se bave muzikom ili prostor za alternativnu umetnost - takođe su neki od komentara na društvenim mrežama.

U Čačku se brižljivo čuva uspomena na Sonju

Nasuprot ovome, Galerija "Nadežda Petrović" predano radi na održavanju sećanja na pokojnu glumicu.

- Za nekoliko godina će jedna od značajnih institucija u okviru naše galerije sigurno nositi njeno ime. Sonjina majka, gospođa Mikaina Savić je pre svoje smrti kompletnu pokretnu i nepokretnu imovinu testamentom prepisala Gradu Čačku i Galeriji "Nadežda Petrović" - kaže Predrag Živković i dodaje:

Sonja Savić Sonja Savić u filmu "Una" / Foto: Printskrin/YouTube/EX YU ARHIV

- Sonjinu imovinu čuvamo, proučavamo, izlažemo i sarađujemo sa brojnim institucijama. Osnovali smo manifestaciju koja se zove "Sonjin septembar", i koja se svake godine održava u Galeriji "Nadežda Petrović". Inicirali smo i uvođenje nagrade "Sonja Savić" na Festivalu alternative film i video u Beogradu, i ona se već tri godine dodeljuje. Obeležili smo 10 godina od njene smrti velikom izložbom u Jugoslovenskoj kinoteci, uz retrospektivu njenih filmova. Prošle godine smo na Pulskom festivalu postavili izložbu njoj u čast povodom nagrade "Zlatna arena" koju je dobila za film "Šećerna vodica".

Živković napominje da je plan da porodična kuća Savića postane multimedijalni centar koji bi, pored memorijalne funkcije, bio i stecište mladih umetnika i teoretičara, koji dele Sonjin pogled na život i umetnost.

Ko je bila Sonja Savić?

Sonju nazivaju "vanvremenskim talentom i legendom jugoslovenske kinematografije". Za sobom je ostavila niz zapaženih filmskih uloga u više domaćih kultnih ostvarenja. Bila je autor i nekoliko avangardnih filmova.

Sonja je rođena 1961. godine u Čačku, gde je do svoje druge godine živela u Ulici devet Jugovića, kada se sa roditeljima preselila za Beograd. Kao devojčica je završila nižu baletsku i muzičku školu. Budući da je išla i na časove glume kod Bate Miladinovića, porodični prijatelj Kamenko Katić joj je predložio da se životno opredeli za glumu, primetivši njen potencijal.

Upisala je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu kad je bila drugi razred srednje škole. Diplomirala je 1982. godine u klasi Minje Dedića zajedno sa kolegama i velikim prijateljima među kojima su bili Svetislav Goncić, Olivera Ježina, Branimir Brstina, Zoran Cvijanović, Žarko Laušević...

Debitovala je 1977. godine u filmu "Leptirov oblak" gde je zaigrala sa Zoranom Cvijanovićem. Osamdesetih godina je ostvarila značajne uloge u filmovima "Živeti kao sav normalan svet", "Nešto između", a, kako smo napomenuli, za ulogu neponovljive Dečke u filmu "Šećerna vodica" 1984. godine, dobila je nagradu "Zlatna arena" na festivalu u Puli. Nakon toga, usledile su uloge u kultnim ostvarenjima "Balkanski špijun", "Una", "Davitelj protiv davitelja" i "Život je lep" za koji je nagrađena na festivalu u Veneciji 1985. i za koji joj je pevačica Bebi Dol, za muzička izvođenja, pozajmila glas.

Sonja Savić U filmu "Šećerna vodica" / Foto: Printskrin/YouTube/cinemaskop

- Nikada nije raspravljala o svojim ulogama osim da su joj bile psihički teške - rekla nam je jednom prilikom Sonjina mama, Mikaina Savić.

Nagrade nije volela. Bila je skromna i činilo joj se da se profesionalno nije dovoljno davala. Napustila je karijeru u SAD jer je suviše volela svoje roditelje, prijatelje i Jugoslaviju.

U drugoj polovini osamdesetih, nastupile su zapažene uloge u filmovima "Majstor i Šampita", "Sekula i njegove žene", "Crna Marija", "Čavka", "Braća po materi" i "Kako je propao rokenrol".

Sonjini roditelji su se 1990. godine vratili u porodičnu kuću u selu Donja Gorevnica nadomak Čačka zbog bolesti Sonjine bake. Prema rečima majke Mikaine Savić, Sonja je često dolazila u svoje rodno mesto. Volela je i prelepe predele Kablara, gde je često kao devojčica išla u duge šetnje sa svojom bakom.

Sonja Savić U filmu "Crna Marija" / Printskrin: Youtube/EX YU ARHIV

Devedesetih godina je ostvarila uloge u filmovima "Mi nismo anđeli", "Ni na nebu ni na zemlji", "Urnebesna tragedija" i "Tango je tužna misao koja se pleše". Nakon 1995. se izgubila iz javnosti. U to vreme je jednom prilikom izjavila da je se Srbija ne seća.

Budući da je krajem 90-ih i početkom 2000-ih reditelji nisu mnogo angažovali, počela je da snima avangardne, dokumentarne filmove i monodrame. Njen najzapaženiji autorski film je "Šarlo te gleda" koji je posvećen generaciji novog talasa i Ivici Vdoviću VD-u, bubnjaru benda Šarlo akrobata.

Veliki povratak na film ostvarila je ulogama u slovenačkim ostvarenjima "Hleb i mleko" i "Od groba do groba", a u domaćoj kinematografiji u "Virtualna stvarnost", "Jug jugoistok" i TV seriji "Vratiće se rode".

Poslednju ulogu je odigrala u filmu "Zabranjena ljubav".

Sonja Savić Printskrin: RTV BN

Šta vi mislite? Da li bi jedna ulica Čačka trebalo da nosi ime Sonje Savić? Ostavite nam odgovore u komentarima.

(Dušan Veselinović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dosta vise

    13. februar 2020 | 17:35

    Logikom kojom Sonji dajete ulicu? Da li je u svoje vreme bila van seriska glumica? Ne, nije bila je sjajna ali nista bolja od ostalih vrhunskih glumica tog doba. Da li je to zasluzila promovisuci zemlju, grad, narod? Ne. Da li je planetarno proslavila svoju tadasnju drzavu? Ne. Da li je to zasluzila svojim privatnim zivotom? Svakako ne. Vi je ovde stavljate uz rame Ivi Andricu, koji je bio svetski priznat pisac, i covek bez mrlje u svom zivotu.

  • Realna

    13. februar 2020 | 17:22

    Zivela je kako je htela i to je njen izbor, njena stva, ali ne bih volela da mi u mojiim licnim dokumentima pise njeno ime.

  • mile

    13. februar 2020 | 16:58

    Neka počiva u miru. Nikome ne treba ulica sa njenim imenom, ni njoj a ni generacijama iza nje.Za ime na tabli ulice treba da se ostavi pečat koji će da traje generacijama a ne samo dok ima savremenika te ličnosti. Retki su takvi, a ona svakako to nije bila. Svi koji nekoga predlažu moraju imati pred sobom jasne kriterijume da bi se izbegla rasprava kao na pijaci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA