≫ 

Retrospektiva filmova Nede Arnerić u programu Festa

Poslednji na spisku filmova koji će biti prikazani u čast Nede Arnerić je "Tajvanska kanasta" reditelja Gorana Markovića

  • 1
Neda Arnerić Printskrin:Youtube/ Klasik TV

Povodom nedavne smrti legendarne srpske glumice Nede Arnerić na ovogodišnjem Festu, koji se održava od od 28. februara do 8. marta u Beogradu, biće prikazano devet filmova u kojima je glumila, najavili su organizatori.

Neda Arnerić rođena je u svojoj 53 godine dugoj karijeri igrala u preko četrdeset predstava i snimila više od stotinu filmova.

Među odabranim naslovima je jedan od njenih prvih filmova, "Podne", reditelja Puriše Ðorđevića, u kojem glumi sa svega 15 godina. Partneri na filmu bili su joj Faruk Begoli i Ljubiša Samardžić, sa kojim će kasnije igrati i u ostvarenju Gorana Paskaljevića, "Anđeo čuvar".

Film "Anđeo čuvar" prati novinara koji kreće tragom jednog dečaka; trag ga vodi u Italiju gde se nalaze glavni organizatori trgovine decom. U pitanju je istinita priča u kojoj ulogu tumači i legenda romske muzike Šaban Bajramović.

Neda na platnu igra rame uz rame sa mnogim velikanima srpskog glumišta, poput Aleksandra Berčeka i Milene Dravić, u filmu "Kvar", Miloša Radivojevića, ili pak Velimira Bate Živojinovića, sa kojem igra u dva ostvarenja koje će publika imati prilike da vidi na FEST-u, a to su filmovi "Ukleti smo, Irina", Nikole Koleta Angelovskog i "Kraj rata" Dragana Kresoje.

Na filmu "Divlji anđeli" reditelja Fadila Hadžića snimljenom u jeku seksualne revolucije, ženski lik koji igra Neda vodi ljubav sa momkom kojeg tumači Igor Galo, a koji je Nedi u čast FEST-u poslao fotografije sa snimanja, iz privatne arhive.

Pored jugoslovenskih, Neda Arnerić sarađivala je i sa brojnim inostranim rediteljima, a sa jednim francuskim rediteljem, Robertom Enrikom, 1971. godine snima "Malo, mnogo, strastveno".

U Francuskoj su snimane i neke scene za film "Ispravi se, Delfina", za koji scenario i režiju potpisuje Aleksandar Ðurčinov, a koji govori o devojci koja je odlučila da prepliva La Manš.

Poslednji na spisku filmova koji će biti prikazani u čast Nede Arnerić je "Tajvanska kanasta" reditelja Gorana Markovića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA