≫ 

Radovi završeni: Muzej kinoteke otvara vrata za posetioce

"Nismo želeli da pravimo predugu pauzu za publiku, a imali smo u vidu i predstojeći FEST čiji smo tradicionalni domaćin"

  • 2
Muzej Jugoslovenske kinoteke Renovirani Muzej kinoteke / Foto: Promo

Omiljeni bioskop mnogih beogradskih filmofila – Muzej kinoteke u Kosovskoj ulici od 18. februara ponovo otvara vrata za publiku posle dva i po meseca renoviranja prostora i poboljšanja uslova za posetioce, najavio je upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović.

Obimni radovi od početka decembra obuhvatili su zamenu svih podnih pločica u ulaznom holu, na stepeništu i u atrijumu, koje su bile dotrajale nakon više od 30 godina korišćenja.

Muzej Jugoslovenske kinoteke Renovirani Muzej kinoteke / Foto: Promo

Zamenjena je i celokupna rasveta. Umesto 120 metal halogenskih i neonskih rasvetnih tela u celom objektu, od kojih je 70 u sali za projekcije, postavljena je savremena LED rasveta, koja ima duži vek trajanja i značajno štedi električnu energiju.

U toku renoviranja sređene su električne instalacije za novu rasvetu i za kino kabinu da bi se omogućio bolji i bezbediji rad postojećih projektora i izvršile pripreme za instalaciju savremenog DCP projektora.

Publiku će dočekati i vizuelno drugačiji enterijer Muzeja kinoteke, okrečenog tako da su dosadašnji svetli i tamni tonovi boje zamenili mesta. Tamnije površine u samoj sali doprineće kvalitetu projekcija, zahvaljujući manjoj refleksiji svetla o zidove i plafon dvorane.

Pored toga, sređene su još dve nove prostorije za izložbenu delatnost. Pojedini eksponati koji su bili u prethodnoj stalnoj postavci, kao i neki koji zbog nedostatka prostora nikada nisu izlagani, uskoro će biti dostupni posetiocima u muzejskom delu, pored već uobičajenih izložbi slika, plakata, fotografija i druge prateće građe.

Muzej Jugoslovenske kinoteke Renovirani Muzej kinoteke / Foto: Promo

Najavljeno je da su u planu i dodatni radovi koji će biti izvedeni u toku godine.

- Nismo želeli da pravimo predugu pauzu za publiku, a imali smo u vidu i predstojeći FEST čiji smo tradicionalni domaćin - objašnjava Vujović, dodajući da će radovi biti nastavljeni tokom leta kada u Muzeju kinoteke inače nema projekcija.

Muzej Jugoslovenske kinoteke Renovirani Muzej kinoteke / Foto: Promo

Zbog velikog interesovanja publike izložba crteža Federika Felinija iz njegove „Knjige snova“, koja je imala svoju premijeru u Uzun Mirkovoj 1, sada će moći da se pogleda u renoviranom Muzeju kinoteke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pjero

    19. februar 2020 | 12:52

    Hvala drugovima filmskim radnicima!

  • AnaA

    19. februar 2020 | 13:27

    Na veliku radost filmofila. Uzivamo i u Uzun Mirkovoj. Mesta koja smo voleli i volimo !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA