≫ 

Praznik filma: Svečano otvoren 70. jubilarni Međunarodni filmski festival Berlinal

Biće prikazano 18 novih ostvarenja reditelja iz svih krajeva sveta

  • 0
Berlinale, Festival filma u Berlinu Foto: Tanjug/AP

Premijerom drame "Moja Selindžerova godina" kanadskog reditelja Filipa Falarda sa zvezdom Sigorni Viver u glavnoj ulozi, u četvrtak veče je svečano otvoreno 70. jubilarno izdanje Berlinala, jednog od najprestižnijih svetskih filmskih festivala.

Izražavajući radost što ovaj veliki praznik filma u Berlinu traje već sedam decenija, novi umetnički direktor, Italijan Karlo Katrijani (sa Holanđankom Marietom Risenbek od ove godine prvi put vodi Berlinale), do 10. marta najavio je projekcije 340 filmova, dok će u Glavnom takmičarskom programu biti prikazano 18 novih ostvarenja reditelja iz svih krajeva sveta, pišu Novosti. 

Jedini srpski film koji će našu kinematografiju predstavljati na jubilarnom Berlinalu je socijalna drama "Otac" Srdana Golubovića, koji će svetsku premijeru imati u programu "Panorama", a novu takmičarsku selekciju "Susreti" otvoriće ostvarenje "Malmkrog" velikog rumunskog sineaste Kristija Pujua, koje je realizovano uz podršku Filmskog centra Srbije i uz učešće naših autora.

Berlinale, Festival filma u Berlinu Foto: Tanjug/AP

Tradiciju najpolitičnijeg od tri najuticajnija festivala (uz Kan i Veneciju), Berlin je zadržao i sa novim rukovodstvom, pa je Katrijani u trci za Zlatnog medveda najavio program koji obiluje filmovima koji se bave najaktuelnijim i najalarmantnijim događajima u svetu, ali i istorijskim temama. Među njima su drama "Nema zla" iranskog reditelja Muhameda Rasulofa, čije je snimanje bilo zabranjeno u njegovoj domovini, i još se ne zna da li će dobiti dozvolu da dođe u Berlin. Tu je i ostvarenje "Brojevi" ukrajinskog reditelja Olega Sencova, inspirisano njegovim petogodišnjim zatočeništvom u ruskom zatvoru, potresna dokumentarna saga Irradiated reditelja Ritija Pana posvećena sećanju na masakr i genocid u Kambodži...

Berlinale, Festival filma u Berlinu Foto: Tanjug/AP

- Većina filmova koji će biti prikazani ima pretežno mračnu stranu sveta, a to je verovatno zbog toga što ostvarenja koja smo birali, gledaju na sadašnjost bez iluzija, ne da bi se izazvao strah, već da bi se otvorile oči -  istakao je Katrijani.

Koncept da Glavni program bude "mešavina" filmova poznatih rediteljskih zvezda i "novajlija" iz čitavog sveta ovogodišnje Berlinale upotpunjava novim ostvarenjem Abela Ferare, eksperimentalnim filmom "Sibir" sa Vilemom Defoom i Dunjom Sičov, dramom "Put kojim se nije išlo" rediteljke Sali Poter, koja na crveni tepih Berlinala dovodi zvezde Havijera Bardema, Eli Fening, Salmu Hajek...

Berlinale, Festival filma u Berlinu Foto: Tanjug/AP

Počasni, jubilarni Zlatni medved sinoć je uručen kultnoj glumici Helen Miren, a predsednik 70. žirija je oskarovac Džeremi Ajrons. Slavni glumac će u žiriju biti zajedno sa francuskom glumicom Berenis Bežo, italijanskim glumcem Lukom Marinelijem, rediteljima Kenetom Lonerganom i Kleberom Medonsom Filhom. Privilegiju da bude član berlinskog žirija ima i naš reditelj Ognjen Glavonić, koji će odlučivati o najboljim debitantskim filmovima.

Mada jubilarni, ovogodišnji Berlin ipak neće stavljati akcent na mnogo glamura i crvenog tepiha, iako se očekuju i Džoni Dep, Teo Angelopulos, Defo...

Berlinale, Festival filma u Berlinu Foto: Tanjug/AP

Jubilarni festival gotovo pred samo otvaranje dobio je veliku senku - ugledni nemački nedeljnik "Cajt" objavio je dokumenta koja pokazuju da je Alfred Bauer, prvi i dugogodišnji direktor Berlinala, od 1942. pa sve do kraja rata, bio visokorangirani nacistički funkcioner. Zbog toga su organizatori 70. festivala saopštili da povlače nagradu koja nosi njegovo ime, "Alfred Bauer", koja se dodeljivala za film koji otvara nove umetničke perspektive u kinematografiji.

Video: Oskar otišao u Južnu Koreju, a Bred i Leonardo se bratski grlili

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA