≫ 

"Moćna, uzbudljiva i maštovita upotreba platna": Ovaj film je zacementirao slavu Marlona Branda

Glumac je u ovom periodu još uvek bio na početku svoje filmske karijere, pre toga zaigravši u ostvarenjima "Muškarci", "Tramvaj zvani želja", "Viva Zapata!" i "Julije Cezar"

  • 0
Na dokovima Njujorka Marlon Brando / Printskrin: YouTube/YouTube Movies

Na današnji dan 1955. godine, na 12. dodeli Zlatnih globusa, Marlon Brando je dobio priznanje za najboljeg glumca u drami "Na dokovima Njujorka" (On The Waterfront).

Ovo krimi-ostvarenje Elije Kazana je bio pravi hit, a bio je zasnovan na seriji članaka "Kriminal na dokovima" novinara Malkolma Džonsona, koji su bili objavljivani u listu New York Sun od novembra do decembra 1948. godine. Džonson je za ovaj poduhvat dobio Pulicera za lokalno izveštavanje.

Na dokovima Njujorka Eva Mari Sejnt i Marlon Brando / Printskrin: YouTube/YouTube Movies

"Na dokovima Njujorka" prikazuje nasilje i korupciju među lučkim radnicima, ujedno ukazujući i na iznuđivanje i reketiranje na dokovima Hobokena u Nju Džerziju.

Marlon Brando je u ovom periodu još uvek bio na početku svoje filmske karijere, pre toga zaigravši u ostvarenjima Muškarci, Tramvaj zvani želja, Viva Zapata! i Julije Cezar.

Pored njega, uloge su tumačili i Karl Malden (Mladen Sekulović), Li Džej Kob, Eva Mari Sejnt, Rod Stajger i Pat Hening.

Odmah nakon premijere, film je ostvario kritički i komercijalni uspeh. Dobio je čak 12 nominacija za Oskara, od kojih je osvojio 8, uključujući kategorije za najbolji film, najboljeg glumca (Brando), najbolju sporednu glumicu (Mari Sejnt) i najboljeg režisera (Kazan).

Na dokovima Njujorka Karl Malden (Mladen Sekulović) u filmu "Na dokovima Njujorka" / Printskrin: YouTube/YouTube Movies

- Ovo je neobično moćna, uzbudljiva i maštovita upotreba platna, a uradili su je nadareni profesionalci - napisao je kritičar A. H. Viler za "Njujork Tajms".

Američki filmski institut ga je svrstao na 8. mesto najboljeg američkog filma svih vremena. Godine 1989. američki Nacionalni filmski registar ga je okarakterisao kao "kulturološki, istorijski i estetski značajnim".

Video: Da li ste znali da je karta za prvu dodelu koštala 500 dinara: Manje poznate činjenice o Oskaru

(D.V/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA