≫ 

Ovih 16 horora bazirano je na stvarnim događajima. Kad čujete kojim, više ih nikad nećete pogledati

Pre više od 20 godina u Zapadnom Memfisu ubijena su trojica dečaka (8)...

  • 5
vrisak film, Neve Campbell Nev Kembel kao Sidni Preskot u filmu "Vrisak" (1996) / Printskrin: Youtube/Movieclips

Filmovi strave i užasa su tu da nas preplaše, a strah je još jači kada znate da se užas na ekranu nekome zaista desio u realnom životu. Mnogi horori zapravo su bazirani na stvarnim krvoprolićima, a da toga gledaoci nisu ni svesni (izuzev očitih primera kakav je "Variola vera").

Hoćete li smeti da ponovo odgledate ove filmove, sada kada saznate koja su ih ubistva inspirisala? Upozoravamo vas na uznemirujuć sadržaj.

Ovo je spisak:

"Vrisak" ("Scream"), 1996

Prvi deo filma "Vrisak" delom su bazirani na ubistvima u Gejnsvilu, u Floridi.

U jesen 1990. godine Deni Roling je ubio petoro učenika, tinejdžera, za četiri dana. Među njima su bile četiri devojke i jedan mladić. Film se proslavio kao ostvarenje koje je unelo svežinu u žanr, ali na kraju pretvorio se u priču o Sidni koju juri maskirani ubica. Život i strašni zločini Denija Rolinga, nasilje i očaj koje je sejao, bilo bi veoma teško doslovno prepisati kao scenario.

via GIPHY

"Mračna ljubav" ("Grimm love"), 2006

Film je baziran na slučaju nemačkog kanibala Armina Majvsa, koji služi doživotnu robiju jer je 2001. ubio, pa pojeo svog ljubavnika Bernda Brandesa. Brandes se javio na oglas koji je Majvs postavio, a u kome je tražio muškarca koji pristaje da bude ubijen, pa pojeden.

"Entitet" ("The Entity"), 1981

Film prati samohranu majku Karlu, koju fizički i seksualno zlostavlja nevidljivi entitet. Iako je pomalo neverovatno, ovo je zapravo bazirano na svedočenjima Doris Bider, koja je tvrdila da je napadnuta od neke vrste entiteta. Kada su bili u domu Biderove, istražitelji paranormalnog Keri Gejnor i Beri Taf su navodno videli objekte kako se sami od sebe pomeraju i jednu vrlo čudnu prikazu.

"Čovek iza sunca" ("Men Behind the Sun"), 1988

Film vrlo plastično prikazuje ratne zločine koje je počinila jedinica 731 japanske carske vojske. Oni su tokom Drugog svetskog rata nad kineskim i sibirskim zarobljenicima sprovodili surove medicinske eksperimente i koristili biološko oružje.

"Isterivanje đavola iz Emili Rouz" ("The Exorcism of Emily Rose"), 2005

Film je baziran na priči Analize Mičel i prati advokata agnostika koji brani lokalnog sveštenika optuženog za ubistvo iz nemara nakon egzorcističke seanse. Analiza (19) je 1973. godine pala u stanje transa i počela da se čudno ponaša. Njeni roditelji su pozvali sveštenike koji su zaključili da su devojku obuzeli đavoli.

Tokom perioda od deset meseci, ona je morala da prođe kroz sesije egzorcizma od 67 sati, tokom kojih su sveštenici pokušali da izvuku šest demona iz njenog tela. Devojka je preminula, a njeni roditelji i sveštenici su završili iza rešetaka.

"Psiho" ("Psycho"), 1960

Glavni lik u filmu, Norman Bejts, čiju ulogu tumači Entoni Perkins, je muškarac čija je psiha toliko istraumatizovana od strane njegove posesivne i manipulativne majke. Čak i nakon njene smrti, ona nastavlja da živi u Bejtsovom umu kroz zastrašujuću psihozu.

via GIPHY

Lik Normana Bejtsa nije osmislio Hičkok, već pisac Robert Bloh, i on bazira na na ubici i pljačkašu grobova iz Vinskonsona, Edu Gejnu. Tokom deset godina, Gejn je ubio dve žene i iskopao na desetine leševa iz lokalnih groblja.

"Izbavi nas od zla" ("Deliver Us From Evil"), 2014

U ovom filmu njujorški policajac Ralf Sarči istražuje seriju povezanih zločina u gradu. Uz pomoć mladog sveštenika on pokušava da sebe približi Bogu i reši slučajeve povezane sa opsednutošću đavolom.

Ralf Sarči je zaista tvrdio da je doživeo ono što se dešava u filmu. O tome je napisao knjigu koja je kasnije ekranizovana. Olivija Mun, koja igra u ovom filmu, tvrdila je da nije verovala Sarčiju, sve dok nije čula audio zapise svedočenja koje je detektiv skupljao.

"Strava u ulici Brestova" ("Nightmare on Elm Street"), 1984

U ovom filmu američke tinejdžere progoni duh serijskog ubice, čije je ime Fredi Kruger. Ako zaspite, to Vas ne spašava. Tek tada kreće krvoproliće.

via GIPHY

Iako je priča sama po sebi izmišljostina, pisac i režiser Ves Krejven je priznao da je delimično bio inspirisan člankom LA Timesa o grupi imigranata iz Kambodže koji su umrli tokom spavanja zbog noćnih mora koje su ih progonile.

"Isterivanje đavola" ("The Exorcist"), 1973

Ovaj film o egzorcizmu stavio je tačku na sve filmove o egzorcizmu. U njemu devojčica oslobađa demonske sile zahvaljujući tabli za prizivanje duhova. Uskoro i sama biva zaposednuta od strane Princa tame.

via GIPHY

Film je baziran na knjizi koja je i sama inspirisana pričom slučaja Rolanda Doija, što je pseudonim koji je dat dečaku koji je navodno zaposednut 1949. Katolička crkva je pozvana da izvede egzorcizam. Od tada, opšte prihvaćeno mišljenje se pak promenilo i tvrdi se da je Doi oboleo od nedijagnostikovane mentalne bolesti izuzetnog intenziteta.

"Opatica iz pakla" ("The Nun"), 2018

Iako je priča o manastiru skoro sasvim izmišljena, Toni Spera, zet demonologa Eda i Lorejn Voren (koji su stvarne ličnosti, ali i likovi u "Prizivanje zla" franšizi), kazao je kako su njegovi tast i tašta tokom 1970-ih sreli duha jedne časne sestre koja je pohodila crkvu u Engleskoj.

Opatica je navodno spaljena unutar zidina manastira, jer je imala aferu sa jednim od monaha.

"Prizivanje zla" ("The Conjuring"), 2013

Horor iz 2013. godine, donosi priču o dvoje istraživača paranormalnih pojava, Edu Vorenu i njegovoj supruzi Lorejn, i njihovom radu sa porodicom koju su navodno terorsale mračne sile u kući na Rod Ajlendu sedamdesetih godina prošlog veka.

via GIPHY

Premda se film uveliko reklamirao da je "baziran na istinitoj priči", novinari nisu mogli da dođu do protagonista - Ed je umro 2006, a njegova 86-godišnja žena nije htela da daje komentare.

"Vatra na nebu" ("Fire in the Sky"), 1993

Jedan od najpoznatijih slučaja vanzemaljske otmice pretočen je u ovu SF dramu. Šumar Trevis Volton nestao je jedne noći posle susreta sa letećim tanjirom. Navodno je film snimljen na osnovu svedočenja koja su zaista data policiji u jednom malom gradu u Americi.

"Motmanovo proročanstvo" ("The Mothman Prophecies"), 2002

Ričard Gir glumi reportera koji istražuje misterioznog Motmana, za koga se tvrdi da teroriše gradić Point Plezent. Autorska knjiga Džona Kila je inspirisana njegovim istraživanjem Motmana u Point Plezentu između 1966. i 1967. godine. Nekoliko lokalaca je prijavilo kako je videlo stvorenje sa krilima i crvenim očima tokom perioda od godinu dana.

"Stranci" ("The Strangers"), 2008

Posle povratka sa venčanja njihovih prijatelja, mladi par boraveći u izolovanoj vikendici začuju kucanje na vrata kasno u noć. Nakon toga sledi nasilna invazija tri stranca čija su lica prekrivena bizarnim maskama.

Film je delimično baziran na ubistvima u Kedi kolibi u Kaliforniji, kada su Glena Su Šarp, njen sin Džon (16), ćerka Tina (13) i Džonova drugarica Dejna (17) ubijeni. Ubistva nikada nisu rešena.

"Američki zločin" ("An American Crime"), 2007

Godine 1965. Ameriku je potresao šokantni slučaj višemesečnog psihičkog i fizičkog zlostavljanja 16-godišnje učenice Silvije Lajkens koje je rezultiralo njenom smrću.

via GIPHY

Ovaj film je napravljen na osnovu istinitih događaja i predstavlja svojevrsni omaž tragično nastradaloj devojčici. Silviju je zlostavljala žena koja se brinula o njoj.

"Đavolji čvor" ("Devil's Knot"), 2014

Pre više od 20 godina u Zapadnom Memfisu ubijena su trojica dečaka (8), a njihova smrt rezulturala je savremenim "lovom na veštice". Krivcima je proglašen ozloglašni trojac: Džesi Miskeli, Demijen Ekols i Džejson Boldvin.

Nakon 17 godina odslužene kazne pušteni su iz zatvora zato što su bili lažno optuženi. Ubica nikada nije pronađen, a sve se povezivalo sa satanskim obredima koji su se zbivali na tom području.

Sećate li se još nekog filma koji je baziran na stvarnim događajima? Javite nam u komentarima.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA