Đoda mu je bila jedina uloga: Bio je nastavnik muzičkog koji je slučajno postao glumac

"Ne znam ja kol'ko košta jedno pivo. Ja znam za dva, tri..."

  • 20
selo gori a baba se ceslja, miroljub trosic djoda Printskrin: Youtube/RTS

Miroljub Trošić, koji je preminuo danas u 72. godini, bio je nastavnik muzičkog koji je sasvim slučajno postao glumac. Čuveni Đoda iz serije "Selo gori, a baba se češlja" bio je njegov jedini lik koji ima ime, a koji je ponovio u četiri ostvarenja.

Trošić je rođen na makadamskom putu između sela Medveđa i Velika Drenova. Nakon završene srednje muzičke škole u Nišu zaposlio se kao nastavnik muzičkog. Upisao je i Akademiju, ali je nije završio.

Pune 23 godine predavao je muzičku kulturu u osnovnim školama, a najviše na teritoriji opštine Vrnjačka Banja, da bi 1993. godine, zbog nedostatka kvalifikacija, ostao bez posla.

Godine 2007. njegov drug iz detinjstva Radoš Bajić ponudio mu je ulogu u seriji "Selo gori a baba se češlja". Iako nije bio glumac, pred kamerom se ponašao sasvim prirodno. Isplivao je veliki talenat, a lik dobrodušnog i radoznalog Đode, velikog ljubitelja piva, odmah je osvojio publiku.

- Zlatano, ja ne mogu da ocenim da li je pivu istekao rok od jedne flaše. Mog'o bi', ali daj još jednu flašu.

- Ne znam ja kol'ko košta jedno pivo. Ja znam za dva, tri.

- Ja sve volim, jedino ne volim kad je pivo vruće - neke su od njegovih replika.

Pre četiri godine u emisiji "Amidži šou" prijatelj Miroljuba Trošića Đode ispričao je kako je glumac-amater još kao dete ostao bez oka.

- Moj drug i ja bili smo Indijanci, a Radoš (Bajić) i Đoda bili su kauboji. Njih dvojica su priznavali samo ako bi ih strela pogodila. I moj drug odapne strelu i Đodu pogodi pravo u oko. Đoda je bio osmi razred i izgubio oko - ispričao je prijatelj Miroljuba Trošića.

Reditelj i glumac Radoš Bajić opisao je u istoj emisiji kako je Đoda doživeo moždani udar u Londonu, te kako su tamošnji Srbi skupili više od 70.000 funti za njegovo lečenje.

Đoda i ovčar

Osim uloge Đode, koju je igrao u seriji "Selo gori, a baba se češlja", pa ponovio u filmovima "Braća po babine linije", "Nova godina u Petlovcu" i "Selo gori... i tako", Trošić je igrao još i ovčara u seriji "Ravna gora", čiji je autor takođe Radoš Bajić.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamas

    25. februar 2020 | 16:42

    Poslednja zanimljive domaće serije bile su Vruć vetar i Priče iz radionice. Ova serija je katastrofa.

  • Nexxx

    25. februar 2020 | 15:41

    Tek sada ne postoji vise nikakav smisao za eventualnim nastavkom serije...😢

  • Djoda

    25. februar 2020 | 16:50

    Bog neka ti dusu prosti vecna ti slava i hvala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA