Dragan Ristić, frontmen grupe Kal: Brendiranje romske kulture je neophodno Srbiji

Muzičar je naveo da ni Srbija ni bivša Jugoslavija ne bi imale zlatne palme da nije bilo Roma

  • 4
Dragan Ristić Kal Dragan Ristić, frontmen grupe Kal, Foto: ATA Images

Međunarodni filmski festival FEST svečano je otvoren u petak uveče u beogradskom Centru "Sava" premijerom ostvarenja Srdana Golubovića "Otac" i uručenjem Beogradskog pobednika velikoj glumici Miri Banjac.

Povodom otvaranja FEST-a, oglasio se i Dragan Ristić, frontmen grupe Kal.

- Sinoć je otvoren FEST sa fantastičnim motivom ''Skupljači emocija''. Miloš Đukelić je tvorac lajt motiva ovogodišnjeg festivala i aludira na film ''Skupljači perja''. Za mlađe generacije koje nisu upućene, ovaj film govori o Romima iz Vojvodine, glumci govore romski i kako je govorila moja profesorka na FDU Nevena Daković: ''Najreprezentativniji deo srpske kinematografije je onaj koji se bavi Romima''  - naveo je Ristić.

On je dalje naveo da ni Srbija ni bivša Jugoslavija ne bi imale zlatne palme da nije bilo Roma.

- Za uzvrat, Romi su kao narod u Srbiji dobili ''ništa''. Znate li da Romi nemaju ni jednu instituciju subvencionisanu od strane države na godišnjem nivou? Dakle kad treba ideja, muzika, Guča onda smo tu. Na otvaranju FEST-a, kada već govorimo o Romima, bila je i romska muzika koju nisu svirali Romi već neko drugi. Zašto? Ako je romska muzika poznata širom sveta bila dobra Aleksandru Petroviću, celom svetu zašto nije bila dobra organizatorima Festa? - pita se Ristić.

- Zamislite, FEST slavi zlatnu palmu u Kanu, koji govori o Romima, bez ijednog Roma koji u ovoj svečanosti učestvuje. Nije u pitanju Kal. Nije to morao Kal biti, ali su mogli da dovedu tamburaše, prave, one iste iz Deronja koji su proslavili ovaj film - dodao je frontmen grupe Kal.

On je upitao kako bi Guča izgledala bez romskih trubačkih orkestara.

- Da li mislite da stotine hiljada stranaca dolazi, čast izuzecima, zbog srpske ili zbog romske trube? Ima li ikoga ko ne zna da se ''Zlatna truba'' u Guči dodeljuje po ključu? Jedne godine dobije romski trubač i orkestar a druge srpski a pri tom se ne vodi računa o kvalitetu. Zamislite da jednog dana romski trubači odluče da bojkotuju sabor u Guči? Mislite li da bi to bio uspešan sabor? Sigurno ne bi. O tome treba da razmišljaju ljudi koji se bave koncipiranjem ovog festivala i oni koji kreiraju kulturnu politiku ove zemlje - rekao je.

- Srbija treba da shvati da je brendiranje romske kulture neophodno i da bi Srbiji donelo samo dobro. Zar nam to svima u amanet nisu ostavili Bora Stanković, Mika Antić i mnogi drugi srpski umetnici koji su slavili romsku kulturu - zaključio je umetnik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirce harmonikas

    29. februar 2020 | 14:05

    Trubaci i trubacka muzika je Srpska i nema veze dal u trubu duva Rom ili Srbin! Ne znam sta bulazni ovaj covek

  • magistar

    29. februar 2020 | 14:41

    brendiranje romske "kulture" u zemlji srbiji, na ustrb same srpske kulture nam je potrebno koliko i penzioneru cir na donjem delu tela.

  • Brana

    29. februar 2020 | 17:11

    Ti si dečko samo još jedan Burduš muzikant i zato tamburaj i ćuti,izgledaćeš pametnije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA