≫ 

Imala je malu pomoć kako bi postala najlepša od svih: Ovo niste znali o "Snežani i sedam patuljaka"

Kako bi svi Snežanini prijatelji bili verodostojno prikazani, Dizni je u svojim studijima gajio izvesni broj divljih životinja kako bi animatori mogli da im "skinu" svaki pokret...

  • 0
Snežana i sedam patuljaka Printskrin: YouTube/yanjun lin

Da li ste znali da je Američki filmski institut Diznijevo ostvarenje "Snežana i sedam patuljaka" proglasio za najbolji animirani film svih vremena? Ovaj crtani je do danas ostao "kulturološki, istorijski i esteteski" značajan, kako ga je pre više od 30 godina ocenio Nacionalni filmski registar u SAD.

Britanska premijera filma održana je na današnji dan 1938, dok je američka bila 21. decembra godinu ranije.

Snežana i sedam patuljaka Printskrin: YouTube/Villanos

Ovom prilikom prenosimo nekoliko zanimljvih činjenica iz prvog Diznijevog klasika...

Finansijski problemi

Bilo je potrebno 3 godine za stvaranje "Snežane i sedam patuljaka". Početni budžet je iznosio 250.000 dolara, da bi u toku produkcije to preraslo u 1.5 miliona, što je tridesetih godina prošlog veka predstavljalo pozamašnu svotu novca. Volt Dizni je bio prinuđen da podigne hipoteku na svoju kuću kako bi pokrio troškove produkcije.

"Glupost" Volta Diznija

Pojedini kritičari su bili ubeđeni da će film biti debakl, pa su ga nazvali "glupošću Volta Diznija". I njegova supruga Lilijan je isto mislila. Međutim, ostvarenje je postalo veliki hit - toliki, da je Volt od profita napravio ceo Disney Studios u Burbanku.

Posvećenost i požrtvovanje

Čak 750 umetnika je nacrtalo višeod 2 miliona skica pre nego što je crtani bio završen. Na kraju je imao više od 250.000 nezavisnih slika. Kako smo napomenuli, godine 1989. "Snežana i sedam patuljaka" je bio prvi animirani film koji je proglašen "kulturološki, istorijski i estetski" značajnim.

Snežana i sedam patuljaka Printskrin: YouTube/Disney Princess

Lepota za sva vremena

Snežana je imala malu pomoć kako bi postala "najlepša od svih". Žene iz odseka za mastilo i boju su joj dodale pravu šminku kroz "ćelije" na providnom papiru. Rumenilo joj je dalo realniji izgled i čuvene rumene obraze.

Prave životinje

Kako bi svi Snežanini prijatelji bili verodostojno prikazani, Dizni je u svojim studijima gajio izvesni broj životinja kako bi animatori mogli da im "skinu" svaki pokret. Mora da je bilo zabavno imati divlje životinje na poslu.

Snežana i sedam patuljaka Printskrin: YouTube/Disney Princess

Staza slavnih

Samo nekoliko Diznijevih likova ima svoju zvezdu na Stazi slavnih u Holivudu. Snežana je jedna od njih, a tu su i Miki Maus, Paja Patak i Vini Pu.

Jedinstveni glumci

Kako bi stvorili poseban glas za svoje likove, glumci su se dovijali na razne načine. Lusil la Vern, koja je pozajmila glas zloj kraljici i veštici, skinula je svoje veštačke zube. Moroni Olsen, koji je tumačio Čarobno ogledalo, izgovarao je rečenice noseći kutiju sa membranom bubnjeva na glavi.

Snežana i sedam patuljaka Printskrin: YouTube/yanjun lin

Od 25, samo 8

Prvenstveno je za film bilo napisano 25 pesama, dela kompozitora Frenka Čerčila i Larija Moreja. Samo 8 je iskorišćeno.

(D.V/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA