Prepravio je pravila kinematografije: Film koji šokira i 60 godina nakon premijere

"Njujork Herald Tribjun!"

  • 1
Do poslednjeg daha Printskrin: YouTube/CinemaTyler

"Do poslednjeg daha" je francuska krimi drama koju je napisao i režirao Žan-Lik Godar. Premijera je održana na današnji dan 1960. godine, momentalno proslavivši glumce Žan-Pola Belmonda i Džin Siberg.

Film je bio revolucionaran, prvenstveno zbog upotrebe džamp-kat-a (brzi prelaz s jedne scene na drugu) i smelog vizuelnog stila. Zajedno sa "400 udaraca" i "Hirošimo, ljubavi moja", predstavlja jedno od najranijih i najuticajnijih filmova francuskog Novog talasa.

Do poslednjeg daha Žan-Pol Belmondo / Printskrin: YouTube/CinemaTyler

Radnja prati Mišela (Belmondo), mladog, opasnog kriminalca koji oponaša filmsku verziju Hamfrija Bogarta. Nakon što usmrti policajca, ljubavnu pažnju usmerava na Patrisiju (Sibring), studentkinju i mladu novinarku, koja prodaje list "Njujork Herald Tribjun" na ulicama Pariza…

Završna scena filma predstavlja jednu od najupečatljivijih u istoriji kinematografije, ali je nećemo odati zbog onih koji još uvek nisu gledali ovo ostvarenje.

Odmah nakon premijere, "Do poslednjeg daha" su pozitivno ocenili i gledaoci i kritičari, a još veće pohvale je stekao 50 godina kasnije.

- …Još uvek kul i svež nakon ovoliko vremena. Ovo je bilten za filmove budućnosti – napisao je A. O. Skot, kritičar Njujork tajmsa, 2010. godine.

Do poslednjeg daha Džin Siberg / Printskrin: YouTube/CinemaTyler

- Nijedan film od "Građanina Kejna" iz 1942. nije bio ovoliko uticajan. Revolucionaran je njegov tok radnje, nepoštovanje autoriteta, i način na koji su njegovi narcisoidni protagonisti opsednuti jedno drugim i nesvesni društvenog okruženja – reči su kritičara Rodžera Eberta, koji je "Do poslednjeg daha" svrstao u svoju listu najboljih filmova.

Do poslednjeg daha Žan-Pol Belmondo / Printskrin: YouTube/CinemaTyler

Od decembra prošle godine, na portalu Rotten Tomatoes ostvarenje ima ocenu od čak 97%.

- "Do poslednjeg daha" je prepravio pravila kinematografije i, 60 godina kasnije, ovaj klasik Žan-Lika Godara jednako je vitalan kao i onda.

(D.V/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zora

    18. mart 2020 | 09:35

    U FR. ne postoji ime LIK. Covek se zove Zan Luk Godar. Sve koje zovete LIK su ustvari LUK (napisano LUC).Nesto kao LUKA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA