Cela ekipa se međusobno nije podnosila: Nepoznate činjenice o kultnom filmu "Orkanski visovi"

Ostvarenje je dobilo Oskara za najbolju kinematografiju, a bilo je nominovano u još 7 kategorija...

  • 0
Orkanski visovi Foto: Wikimedia/United Artists Corporation

Interesantno je to da "Orkanski visovi", gotska drama Vilijama Vajlera, prikazuje samo 16 od 34 poglavlja istoimenog romana Emili Bronte. Autori nisu želeli da prikažu sledeću, mlađu generaciju likova. Ostvarenje je premijerno prikazano na današnji dan 1939. u Holivudu.

Pored Lorensa Olivijea, koji je, razume se, glumio Hitklifa, pojavljuju se i Merle Oberon (Ketrin Ernšo), Dejvid Niven (Edgar Linton), Flora Robson (Neli Din) i Džeraldina Ficdžerlad (Izabela).

Wuthering Heights, Orkanski visovi Olivije i Oberon / Foto: Wikimedia/Samuel Goldwyn Productions

Film je dobio Oskara za najbolju kinematografiju, a bio je nominovan u još 7 kategorija, uključujući najbolji film i najboljeg glumca (Olivije). Godine 2007. Kogresna biblioteka u SAD ga je okarakterisala kao "kulturološki, istorijski i estetskim značajnim".

Ovom prilikom prenosimo nekoliko zanimljivih činjenica o, dosad, najboljoj filmskoj adaptaciji čuvenog romana:

1. Dejvid Niven je prezirao film, ne samo što je igrao sekundarnu ulogu, već što se užasavao ponovne saradnje sa režiserom Vilijamom Vajlerom. A i Merle Oberon nije bilo prijatno raditi sa Nivenom jer su bili raskinuli ljubavnu vezu dve godine ranije.

2. Ni Merle i Olivije se nisu podnosili. Legenda kaže da kad je snimanje određene romantične scene bilo završeno, Merle je doviknula režiseru da kaže Olivijeu da "prestane da je pljuje".

3. Vivijen Li, koja je tad bila devojka, a potom i buduća Olivijeova supruga, želela je ulogu Ketrin Ernšo, ali je ona dodeljena Merle. Vivijen je onda ponuđen lik Izabele, ali je to odbila.

Wuthering Heights, Orkanski visovi Olivije i Oberon / Foto: Wikimedia/Wid's Films and Film Folk, inc.

4. U toku oluje, Merle je povredila stopalo, a Olivije je patio od atletskog stopala, pa oboje nisu mogli da rade izvesno vreme.

5. Kako je vreme odmicalo, Olivijea je sve više zamarao spori filmski proces Vilijama Vajlera. Nakon ponovljene scene, Lorens mu je uzviknuo:

- Pobogu, uradio sam je sedeći. Uradio sam je sa osmehom. Uradio sam je zlokobno. Uradio sam je češući uho. Uradio sam je leđima okrenut kameri. Kako želiš da je izvedem?

- Bolje – odgovorio mu je Vajler.

6. Kako smo već napomenuli, film prikazuje samo 16 od 34 poglavlja, a radnja je smeštena u 19. umesto u 18. veku.

7. Producent Semjuel Goldvin je smatrao da je scenario suviše mračan za romantični film, pa je zamolio nekoliko scenarista da ga preprave, uključujući mladog Džona Hjustona, koji mu je rekao da to nije potrebno jer je scenario "savršen kakav jeste".

8. Ostvarenje nije ostvarilo profit nakon premijere. Da bi zaradilo novac, moralo je ponovo biti prikazano mnogo godina kasnije.

(D.V/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA