≫ 

U prvom delu nisu objasnili: Rešena tajna izmišljenog prijatelja dečaka iz filma "Isijavanje"

Bez obzira na to što u popularnom hororu Stenlija Kjubrika ne postoji nikakvo objašnjenje za ovu pojavu, oni koji su pročitali istoimenu knjigu Stivena Kinga, odlično znaju o kome je reč

  • 0
The Shining Deni Torens, "Isijavanje" (1980) / Printskrin: YouTube/Movieclips

U hororu "Isijavanje"Denijev izmišljeni prijatelj Toni, zapravo je neko koga niste očekivali, piše Screen Rant. Ovo nije otkriveno u filmu, ali jeste u istoimenoj knjizi Stivena Kinga, po kojoj je ostvarenje i snimljeno.

U filmskoj adaptaciji Stenlija Kjubrika, Deni Torens opisuje Tonija kao "malog dečaka koji živi u njegovim ustima", i koji mu prikazuje vizije stvari koje su se desile i koje će se tek desiti. Toni je predstavljen kao Denijev način da vodi sebe kroz brojne informacije koje prima putem svojih psihičkih sposobnosti.

The Shining Printskrin: YouTube/Movieclips

Kako se radnja odvija, čini nam se da Toni preuzima Denija, nakon što je dečak istraumiran susretom sa ženom u Sobi 237. Tad njegova majka, Vendi Torens, smatra da njen sin više "nije prisutan", jer Deni govori čudnim, hrapavim glasom koji je ranije koristio samo kad priča sa Tonijem. Na kraju se dečak, ipak, izvuče iz svega i čini se kako je Toni zaista bio izmišljen i da je bio samo jedan način na koji je Deniju psiha pomagala da se suoči sa svime.

Međutim, u filmskoj adaptaciji je karakterizacija Tonija prilično drugačija nego u Kingovom romanu. Kingovo delo jasno objašnjava Tonijevu prirodu koja daje potpuno novu sliku ovoj već prilično kompleksnoj priči.

Denijev izmišljeni prijatelj je lično on u budućnosti

Pred kraj Kingove knjige "Isijavanje", otkriveno je da je Toni, zapravo, Deni Torens u budućnosti. Takođe je otkriveno i da je Denijevo srednje ime Entoni, što objašnjava i zbog čega se njegov izmišljeni prijatelj zove Toni. Ovo otkriće ima smisla jer je utvrđeno da mu njegove "sjajne" moći omogućavaju da vidi prošle i buduće događaje i, ako je to slučaj, to može značiti da on iz budućnosti šalje vizije mlađem sebi. Deni iz budućnosti zna šta mora da mu se dogodi kako bi preživeo u Overluk hotelu i to mu olakšava.

The Shining Šeli Duval kao Vendi Torens / Printskrin: YouTube/Movieclips

Primetno, ovo uopšte nije reflektovano u skorašnjem filmu Doctor Sleep koji je povezan sa Kjubrikovom verzijom "Isijavanja". Priču je, kasnije, sam Stiven King adaptirao u mini-seriju "Isijavanje" 1997. godine, jer nije bio zadovoljan Kjubrikovom adaptacijom. Deni vidi Tonija kao osobu i, u završnoj sceni koja prikazuje Denijevo diplomiranje u srednjoj školi, Denija tumači glumac kog smo ranije mogli videti kao Tonija. Primetno je da se ova scena ne pojavljuje u Kingovoj knjizi i u njoj možemo videti duha Džeka Torensa koji se pojavljuje prilikom Denijevog diplomiranja, kako se čini ovog puta, u miru.

The Shining Džek Nikolson kao Džek Torens / Printskrin: YouTube/Movieclips

B.K.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA