≫ 

Mnogi i danas zaziru da ga pogledaju: Nepoznate činjenice o hororu koji "ledi krv u žilama"

Džin Hekman je trebalo da režira i da glumi u ovom filmu, ali je od toga odustao jer nije želeo da niže mračne uloge...

  • 3
Silence of the lambs Entoni Hopkins kao Hanibal Lekter / Printskrin: YouTube/Movieclips

Verovali ili ne, Kad jaganjci utihnu je u SAD premijerno prikazan na Dan zaljubljenih 1991. godine. Za ovo je bio krivac distributer Orion Pictures, koji je želeo da Ples sa vukovima sa Kevinom Kostnerom iz 1990. ima što manje konkurencije za sezonu nagrada naredne godine.

Ova strategija se isplatila jer je Ples sa vukovima osvojio sedam Oskara. Međutim, godinu dana kasnije, Kad jaganjci utihnu je poneo pet zlatnih statua, a to se desilo na današnji dan 1992.

Klaris Starling, Kad jaganjci utihnu Džodi Foster / Printskrin: YouTube/Movieclips Classic Trailers

Ovom prilikom prenosimo nekoliko zanimljivih činjenica o ovom kultnom ostvarenju, koje i danas važi za jedan od najboljih filmova svih vremena:

1. Predstavlja treći film koji je ikad dobio "velikih pet Oskara" – najbolji film, glumac, glumica, režiser i scenario. Druga dva u istoriji su Desilo se jedne noći (1935) i Let iznad kukavičjeg gnezda (1976).

2. Autorska prava za Hanibala Lektera su predata besplatno. Film Majkla Mana Lovac na ljude (1986) je zasnovan na romanu Crveni zmaj, prvoj od četiri knjige o ozloglašenom psihijatru, kanibalu Hanibalu Lekteru. Lovac na ljude je jedva zaradio pola uloženog budžeta, pa je producent Dino de Laurentis autorska prava za Lektera besplatno predao producentima Kad jaganjici utihnu, koji je zaradio preko 272 miliona dolara.

3. Džin Hekman je trebalo da režira i da glumi u ovom filmu, ali je od toga odustao jer nije želeo da niže mračne uloge, nakon uloge u Mississippi Burning Alena Parkera.

4. Režiser Džonatan Dem je želeo da Klaris Starling glumi Mišel Fajfer, ali je i ona odbila ponudu misleći kako je film "suviše mračan". Džodi Foster je želela ulogu, ali se Demu nije sviđao njen bostonski akcenat u filmu Optužena koji joj je doneo Oskara. Međutim, kad se drugi put sastao s njom, promenio je mišljenje.

Silence of the lambs, Kad jaganjci utihnu Ted Levin / Printskrin: YouTube/Movieclips

5. Šon Koneri je bio prvi izbor za Hanibala Lektera, ali, kad je pročitao scenario, bio je "zgrožen". Danijel Dej Luis i Derek Džakobi su takođe bili u užem izboru.

6. Entoni Hopkins je za svoj lik crpio inspiraciju iz književnika Trumana Kapotea, glumice Ketrin Hepbern i kompjutera HAL-a iz 2001: Odiseja u svemiru.

7. Hopkins je namerno nosio belo, kako bi izazvao još veći strah od stomatologa i doktora koji je često zastupljen kod ljudi.

8. Psihopata Buffalo Bil zasnovan je na tri serijske ubice: Tedu Bandiju, Gariju M. Hedniku i Edu Gejnu.

9. Bilova bizarna plesna tačka nije bila deo scenarija, ali je segment u knjizi, a glumac Ted Levin, koji ga je tumačio, insistirao je da scena bude uključena u film kako bi bolje objasnila "poremećenog lika".

10. Lobanja na leptirici originalnog filmskog postera je, zapravo, inspirisana fotografijom Salvadora Dalija.

Video: Nežna duša Hanibala: Oskarovac odsvirao numeru koju je komponovao svom mačku

(D.V/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    30. mart 2020 | 12:48

    Ted Levin je maestralno odigrao ulogu poremećenog šnajdera koji je pravio haljinu od kože malo punijih žena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA