Nije "Kum", ni "Bekstvo iz Šošenka": Revolucionarni film koji je proglašen za najbolji svih vremena

Ostvarenje se bavi pitanjima egzistencijalizma, tehnologije, veštačke inteligencije i mogućnosti vanzemaljskog života...

  • 3
2001: Odiseja u svemiru Printskrin: YouTube/Warner Bros. Pictures

Revolucionarni film Stenlija Kjubrika, 2001: Odiseja u svemiru, premijerno je prikazana na današnji dan 1968. godine. Scenario su radili Kjubrik i Artur Č. Klark, britanski pisac naučne fantastike, prema čijim kratkim pričama je ostvarenje i zasnovano.

Radnja prati svemirski put do Jupitera, nakon otkrića vanzemaljskog monolita koji utiče na ljudsku evoluciju. Film se bavi pitanjima egzistencijalizma, tehnologije, veštačke inteligencije i mogućnosti vanzemaljskog života.

2001: Odiseja u svemiru Printskrin: YouTube/Warner Bros. Pictures

Kritičari su zabeležili da 2001: Odiseja u svemiru, s naučne strane, verodostojno prenosi prikaz svemirskog leta, što je predstavljalo pionirski poduhvat uz specijalne efekte i razne vidove maštovitosti. Dela klasične muzike Riharda Štrausa, Arama Hačaturijana, Đerđa Ligetija, ali i kompozicija Na lepom plavom Dunavu Johana Štrausa II, mogu se čuti kroz celo ostvarenje.

Film je bio revolucionaran za to vreme, i utabao je put budućim sličnim kinematografskim projektima. Međutim, kritičari su bili podeljeni. Jedni su ga posmatrali kao mračni apokaliptični film, a drugi sasvim suprotno – kao nadu za ljudsku civilizaciju.

2001: Odiseja u svemiru je bio nominovan za 4 Oskara, od kojih je dobio 1 - u kategoriji za specijalne vizuelne efekte.

Danas važi za jedan od najuticajnijih filmova ikad napravljenih. Godine 1991. Kongresna biblioteka u SAD ga je okarakterisala kao "kulturološki, istorijski i estetski značajnim".

2001: Odiseja u svemiru Printskrin: YouTube/Warner Bros. Pictures

Godine 2010. filmski magazin The Moving Arts Film Journal ga je proglasio najboljim filmom svih vremena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veka

    2. april 2020 | 16:14

    Da,slazem se,ovaj film sam gledao pre 35 gidina,i istavio je veoma jak uticaj na mene.Za mene je najbolji film do sada koji sam gledao.

  • Saša

    2. april 2020 | 15:23

    Bekstvo iz šošenka, zelena milja, bekstvo iz alkatraza 3..najbolja filma...

  • Lola

    2. april 2020 | 18:32

    uvek najbolji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA